1. «Døden på Nilen» av Agatha Christies
Anbefales også som film, en klassiker som er basert på Christies bok fra 1937.
På mine turer i Egypt besøker jeg ofte stedene hvor Agatha Christie satt og skrev boken, blandt annet på Hotel Old Winter Palace i Luxor. Et ikoniske hotell som er vel verdt ett besøk i seg selv. Her er den berømte bibliotekbaren hvor statsoverhoder satt med sine drinker og bestemte skjebner til europeiske stater, her satt Howard Carter og Lord Carnevron i forbindelse med utgravningene til Tutankhamon, og altså Agatha Cristie, som skrev sin bok. osv.
Filmen om Hercule Poirot og mysteriet om bord på en cruisebåt på Nilen har fascinert en hel verden siden da. Her er det scener fra Kairo og pyramidene, Luxor og Aswan med og de berømte templene mellom disse byene. Boken er filmatisert i 1978 og i 2004. Det kommer også en ny og spennende versjon på kino i oktober med Kenneth Branagh i hovedrollen. PS: filmtittelen finner du ofte som «Mord på Nilen».
TRYKK HER: LES OM TUREN TIL EGYPT med Nilen cruise med Tone!
2. «Silkeveiene» av Peter Frankopan
Boka har vunnet utallige priser verden over og lå på topp-ti listen til Sunday Times i over 9 måneder.
En usedvanlig velskrevet bok som setter verdenshistorien i ett nytt lys med Østen og Midtøsten som dreiepunkt. Her kan vi lese den spennene historien om hva som har ført til store rikers vekst og fall gjennom mer enn to årtusener. Forfatteren tar oss med på en spennende reise fra før vår tidsregning begynner og frem til det politiske spillet i verdenssamfunnet i vår tid. Vi leser om århundrene fra Alexander den stores erobringer til Romerrikets ekspansjon, fra tidlig kristendom til islams fremvekst. Bysantinske og osmanske erobringer, rikdom og handel langs de gamle karavaneveiene og frem til dagens Kina. Her har vi historie, spenning og storpolitikk frem til i dag velskrevet på en utsøkt måte. Forfatter Peter Frankopan er professor i global historie ved Oxford University med områdene i Middelhavet, Midtøsten, Persia og Sentral-Asia som spesialfelt.
TRYKK HER: LES OM TUREN TIL JORDAN MED TONE I OKTOBER
3. «Donau» av Claudio Magris
Boken ble i sin tid kåret til en av 1900-tallets 100 beste bøker.
Boken er en reise fra Donaus utspring i Schwarzwald til Svartehavet. Donau er Europas nest lengste elv og renner gjennom 10 land på sin ferd gjennom sentral og Øst-Europa. Her er både nye og gamle stater i verdenshistorien omtalt, konfliktene mellom det osmanske riket og Habsburg-monarkiet som styrte fra Wien. Dette er en reiseskildring i både historie og kultur med små og store anekdoter.
TRYKK HER: LES OM ELVECRUISENE PÅ DONAU
4. «Nilen – Historiens elv» av Professor Terje Tvedt
Basert på boken finner vi også den internasjonale tv-serien: En reise i vannets fremtid.
Nilen renner gjennom tre klimasoner og elleve land, passerer over tusen ulike folkeslag og en halv milliard mennesker. Boken beskriver en reise fra Middelhavets strender opp langs verdens lengste elv, Nilen, til hjertet av Afrika. Vi får høre historie, fortellinger fra faraoer, Julius Cæsar og Cleopatras tid til vår tid. Her får vi vite mer om Peer Gynt sine besøk ved pyramidene, Napoleon, Churchill så vel som vår tids amerikanske presidenters utspill i Nildalen. Kampen om Nilen som foregår akkurat nå er ett maktspill i verdenshistorisk betydning. Vann og vannmangel i verden er en kilde til kriger og konflikter i fremtiden. Terje Tvedt er professor ved Institutt for geografi ved universitetet i Bergen og professor i globalhistorie ved universitetet i Oslo.
TRYKK HER: LES OM TUREN TIL EGYPT MED TONE med cruise på Nilen!
5. «Lawrence of Arabia» – film
Filmen er spekket med kjente nevn som Peter O`Toole, Omar Sharif, Alec Guiness og Anthony Quinn.
Filmen dreier seg om spillet under 1. verdenskrig da britiske Thomas E. Lawrence samlet araberne til opprør. Først og fremst på de alliertes siden i Jordan, men mot det osmanske riket. Filmen er basert på Lawrence egen bok «Seven pillars of Wisdom» som han skrev i ettertid. Han ble inspirert til å skrive boken etter årene i ørkenen i Wadi Rum som han nesten var fanatisk opptatt av. Skjønnheten og stillheten i ørkenen elsket han. Fjellet som boken er oppkalt etter finnes i Wadi Rum, vi ser det på alle mine turer når vi er på jeep-safari der. Lawrence of Arabia er en av de aller mest prisbelønte filmer fra det 20. århundre og fikk hele 7 Oscars og mange andre internasjonale priser.
Denne boka er direkte linket til turen : TIL JORDAN MED TONE I OKTOBER
6. «De syv søstre»- serien av Lucinda Riley
Første bok starter i Rio de Janeiro, en by jeg er veldig glad. Deretter følger bøkene på med nye søstre og land.
Ett drama i syv bøker som utspiller seg i mange land og dreier seg om søstrene D`apliese. De adopterte søstrene vokser opp i Sveits i en velstående familie, når adoptivfaren dør, får de alle vite koordinatene i verden hvor han fant dem som små og adopterte dem. Bok etter bok tar for seg hver av søstrene ettersom de søker opp koordinatene, de nøster opp sine forfedres liv, historie og hvorfor de ble adoptert bort. En virkelig flott serie!