Galskapens diktatur
Folkets Hus i Bucuresti er ikke annet en historie av galskap satt i system. Da den rumenske diktatoren Nicolae Ceausescu bygget verdens nest største bygning, sanerte han en bydel like stor som gamle Venezia.
44.000 mennesker ble tvangsflyttet og deres hus samt 27 kirker og synagoger ble jevnet med jorden for å gi plass til kommunistleder og president Nicolae Ceausescu og hans kone Elena. 700 arkitekter ble satt på saken og 20 000 arbeider var til enhver tid opptatt med å bygge, og ikke minst skaffe til veie en million kubikkmeter hvit og rosa transilvansk marmor og 3500 tonn krystall til lysekronene. Den største av dem måler 9 meter i diameter, veier 5 tonn og har 1000 lyspærer. Dette i sterk kontrast til hovedstadens innbyggere som ikke fikk lov til å eie mer enn én 40 watts lyspære i hus eller leilighet for å spare strøm, og oppleve harde rasjonering på mat og andre forbruksbruksvarer.
Henrettet på TV
For å finansiere byggingen måtte Nicolae Ceausescu kvitte seg med stor utenlandsgjeld, og ta opp nye friske lån for å fullføre den mest overdådige og kostbare bygningen noensinne. 30 prosent av nasjonalbudsjettet gikk med, og det utmagrede folket led om mulig enda mer. Fem år senere stod bygget ferdig, men diktatorparet, som ikke hadde klart å fullført barneskolen, flyttet aldri inn. I november 1989 ble Nicolae og Elena Ceausescu henrettet på direktesendt fjernsyn og det kommunistiske skrekkveldet var over.
Historie om tvang og abortforbud
Men da hadde det rumenske folket vært igjennom umenneskelige lidelser, som da Nicolae Ceausescus behøvde flere fødsler og dermed flere arbeider og innførte abortforbud. Annen hver måned ble landets kvinner tvangsundersøk av en lege og en sikkerhetsvakt for å se om de var gravide. Dette medførte til en lang rekke illegale aborter og over 10.000 kvinner døde som en følge av det.
Elvecruise gjennom 7 land og 5 hovedsteder i Europa – Se ledig avganger HER
Stengte vannet
Da Nicolae Ceausescu hadde vært på statsbesøk i Nord-Korea kom han på ideen om å anlegge en paradegate opp til presidentpalasset med symboliserende vannfontener. Det medførte at over 50.000 av byens innbyggere ble uten drikkevann. At han var i mot bruk av biler og fremkommelige veier, men for hest og vogn, var å føre landet bakover i tid. Likevel var Nicolae Ceausescu svært opptatt å ha sine egne luksusbiler.
Ble hedret av kong Olav
Da han var på statsbesøk i Norge i 1980, og bodde på Slottet, forlangte han å stanse trikkene for å få bedre søvn for seg og sin kone. Da Nicolae Ceausescu ba om å få en bil i gave, men fikk i stedet en bok om norske kultur ble han rasende og avbrøt oppholdet. Likevel ble den rumenske lederen hedret med St.Olavs-orden av kong Olav i 1983.
I dag brukes noen av de 1100 rommene i Folkets hus som Parlament. Reiser du på tur med Aller Travel får du en enestående omvisning i deler av bygningen. Det er det ikke alle som får!