Denia – en opplevelse for matelskere!

To glade norske damer som har gjort Spania til sitt hjemland, har gitt oss en liten, uformell restaurantguide for kystbyen Denia. Byen huser ikke bare en rekke gode restauranter, men også vårt flotte langtidsresort. Vi vet våre gjester setter stor pris på utvalget av kulinariske opplevelser her, og det er mye å velge i.

TEKST: Stine og Caroline, So Spain

Byen Denia ligger mellom Alicante og Valencia. En kystby med en rik historie og en drøm for matelskere som oss! Det som er litt annerledes i Denia, er at de fleste fastboende er spanjoler, og man ser langt færre turister enn andre byer på Costa Blanca. Det gjør sitt overraskende positive preg på maten her.

Det Gode Liv langtidsferie i Denia – Sjekk ledige leiligheter HER.

Denia byr på gammelt og nytt

Dénia har en vakker bevart gamleby med bygninger og arkitektur som for det meste ble bygget på 1800-tallet og tidlig 1900-tallet. Gamlebyen og spesielt gågaten El Carrer de Loreto, er kjent for sine mange tapasbarer og restauranter. Det er populært, så på en travel dag vil man kunne kjempe om plassen – her er det viktig å være tidlig ute!

Byen har to flotte båthavner og en over 2000 år gamle mauriske borg som troner over byen. Kystbyen Denia er hverken stor eller liten og kan skryte av et bredt kulturelt tilbud, lange flotte strender og mange gode turmuligheter.

Maten i Denia er verdenskjent

Det aller beste i Denia, er maten! Når vi kommer til byen, forsøker vi alltid å få med oss så mange matopplevelser som mulig. Alt fra koselige strandbarer til Michelin- stjerne restauranter.  Byen som i 2015 ble tildelt tittelen UNESCO Creative city of Gastronomy, lever absolutt opp til tittelen!

De beste matbodene

Det lokale fiskemarkedet er en opplevelse i seg selv, på ettermiddagen kan man kjøpe dagens ferske fisk og skalldyr. Fra kl. 15:00 kan man stå på kaien å se fiskebåtene komme innover til land. Fiskeauksjonen starter først og fra kl. 17:30, og da kan også «publikum/privatpersoner» kjøpe dagens ferskvarer.  Vi er fra Sørlandet og elsker sjømat. Det er vanskelig å velge, men de røde rekene som Denia er kjent for er en absolutt favoritt. Du finner igjen de røde rekene som også er byens symbol og logo.

Få med deg et besøk i Els Magazinos. Det er et fantastisk gastronomisk marked med flere matboder og restauranter. Her serveres alt fra tradisjonelle spesialiteter til mer moderne retter av lokale råvarer. Det koselige markedet er ett av våre favoritter og vi må alltid innom her når vi er i Denia, enten det er formiddag, lunsj eller bare en drink i behagelig og sjarmerende omgivelser.

Paella er best i Denia

På Casa Federico spiser vi alltid Paella. Selv om paella er kjent over hele Spania, så er det først og fremst i Valencia regionen man får den aller beste paellaen.
På 1700- tallet ble risretten kalt «Valencian rice», og var opprinnelig mat for bønder og gårdsarbeidere. Typisk tilberedt av arbeiderne til lunsj, over en vedpeis.

Vin rett fra gården

Vingården Les Freses. Det finnes flere lokale produsenter i regionen som stadig bidrar med ny kulinarisk inspirasjon. Vi har fascinert oss av en lokal dame og vinbonde som har startet sin egen vingård i en gammel jordbæråker. Hun driver i dag vingården og vinproduksjonen helt selv. Hennes viner har et hint av jordbær, og er bare så gode. Denne vingården er absolutt verdt et besøk, hyggelig stemning og fantastisk vin!

Kunne du tenke deg 4 uker i Denia til vinteren? Sjekk ut Det Gode Liv Denia, TRYKK HER.