Eksotiske Donaudeltaet

Europas lengste elv munner ut i Donaudeltaet ved Svartehavet. Dette naturskjønne og spesielle området er verneverdig og naturligvis på Unesco sin verdensarvliste. Deltaområdet ligger i Romania og er Europas best bevarte deltaområde, over 300 forskjellig fuglearter og mer enn 1200 ulike vekster finnes her. Hvert år kommer millioner av trekkfugler hit og oppholder seg i området i perioder på vår og høst. Mest kjent er nok den vakre pelikanen som forlater Nilens delta i Egypt og trekker hit i perioder av året.

Romania

Romania er nokså uberørt av turismen som fortsatt er i sin spede begynnelse. Landet har en interessant historie og spor av noen av Europas eldste bosetninger. I tillegg har Romania vakker og variert natur med dype daler, høye fjell og fine strender. Transilvania har noen av kontinentets best bevarte middelalderbyer. Deltaet området er helt unikt og virkelig verdt et besøk. Landet har god mat og en stor vinproduksjon med gode viner. Romania ligger 1 time før Norge i tidssone og benytter fortsatt sin rumenske valuta-LEI.

Elven Donaus lange ferd

Donau er Europas nest lengste elv etter Volga. Elven starter i Tyskland og renner gjennom hele 10 land på sin ferd mot munningen ved Svartehavet. Donau fungerer som grense mellom Bulgaria og Romania i sør. Deretter deler elven seg i flere løp hvor det ene løpet fortsetter på sin ferd langs grensen til Moldova og Ukraina. Donaudeltaet er på UNESCOs liste over spesielt naturskjønne og verneverdige områder med sin unike biosfære og sitt rike fugleliv. I tillegg til mer enn 1200 arter av vekster, finner vi over 300 ulike fuglearter og mer enn 45 forskjellige fiskesorter. Når man måler Donaus lengde så er 0-punktet ved Sulina ved Svartehavet. Man måler så kilometer oppover elven til kilden ca 2 845km fra Svartehavet. For hver kilometer på denne lange strekningen ser man markeringer på begge sider av elvebredden.

Livet ved Donaudeltaet

Delta-området strekker seg fra Svartehavet over 90 kilometer inn i landet og dekker et areal på omtrent 4300 kvadratkilometer. Området er med dette Europas største delta i tillegg til å være det best bevarte. Stadig nye avleiringer gjør at det vokser videre. Deltaet har tre hovedgrener: Chilia, Sulina og Sfontu Gheorghe. Det er kun den midtre, Sulinakanalen, som er farbar for store skip. I dette spesielle området bor det få mennesker. De fleste lever sine liv på tradisjonelt vis. Området er en labyrint av ulike kanaler, elveløp, små innsjøer og bukter. Det bor rundt 15 000 mennesker i Deltaområdet fordelt på 28 landsbyer og en by. Sulina nås kun med båt da det ikke finnes veier. De fleste lever langs Donaus tre hovedløp hvor man har tilgang på vann. Mange bor i hus bygget på påler, driver med fiske og jordbruk og lever meget tradisjonelle liv.

Aller Travel har et unikt elvecruise på Donaudeltaet med skipet MS Kleine Prinz. Les mer her, TRYKK HER

Byen Tulcea

Byen er den største i Deltaområdet med sine ca 90 000 innbyggere og har vært en viktig elvehavneby i årtusener. Tulcea ligger ved inngangen til det enorme området som omfatter deltaet. Byen ble grunnlagt på 700-tallet f.kr og ble siden erobret av romerne. Romerne bygget opp byen etter deres byplan og arkitektur. Siden kom byen under mange ulike herskere, sist det osmanske riket. I Tulcea bor det både en tyrkisk muslimsk minoritet og lippovaner. Lippovanene utvandret og flyktet fra Russland på 1700-tallet etter en konflikt om praksis i den russisk-ortodokse kirke. Lipovanene tilhørte det som kalles De Gammeltroende og ville ikke bøye seg for reformer i kirken. Mange bor i Deltaområdet og noen i Ukraina. Ved besøk i Donaudelta så er det mange båtturer som går ut fra byen Tulcea

Et yrende dyreliv

Man opplever området best i mindre båter for å komme til de mange små kanaler, sandbanker og innsjøer som finnes i dette unike landskapet. Ofte omtales området som verdens største areal med siv- og sumpplanter. På mange av sandbankene finnes det frodige skoger med alm, eik og or. Villvin, lianer og eføy klynger seg fast til trærne.

Millioner av fugler som representerer uendelig mange arter søker tilflukt i dette paradiset. Over halvparten av verdens hvite pelikaner og mer enn 60% av verdens dvergskarver hekker i Donaus delta. Pelikan, stork, ibis, hegre, stylteløper, skarv, ender og gjess legger egg her. Når høsten kommer, trekker de til Nil-deltaet i Egypt, Hellas og Asia. Fuglene kommer alltid tilbake for de flotte rugeplassene, men også på grunn av all fisken som finnes her. Den mest kjente er nok støren som vandrer oppover langs Donau for å gyte. Av størens rogn lages det kaviar, en eksklusiv delikatesse.

Hvordan oppleve Donaudeltaet?

For å komme til deltaområdet er det enklest å fly til Bucuresti som ligger noe timer i bil eller buss unna Tulcea. Tulcea er et godt utgangspunkt hvor det finnes hoteller, ellers er det både små hoteller og rom til leie flere steder i området. En sjelden gang gjøres det også elvecruise til dette området. Noen skip seiler ned hele Donau, en lang seilas – gjerne 2-3 uker. Noen få starter nå og da fra Romania og seiler ut til munningen ved Svartehavet. Da starter man i Bucuresti og besøker både Moldova og Bulgaria også.

Elvecruise til Donaudeltaet

Fra Bucuresti, via Moldova ned mot Svartehavet og tilbake / 8 dager

  • Ukjente og eksotiske områder ved Donau
  • Omvisning inne i Folkets Hus, Ceaucescus enorme palass
  • Elvecruise- ekspert Tone Mjøberg er reiseleder
  • Den populære elvecruisebåten Der kleine Prinz
  • Vinsmaking
  • Utflukter, helpensjon, utvendig lugar

Elvecruise på Donaudeltaet med skipet MS Kleine Prinz. Les mer her, TRYKK HER

 

 

Les også i vårt reisemagasin om “Derfor elsker vi elvecruise” TRYKK HER