I over 30 år har Harald Gautneb reist på kryss og tvers i Hellas, men det var først for noen år siden at han ble oppmerksom på den greske øya Ikaria som ligger sydøst i Egeerhavet. Der finnes det omtrent ikke kreft og andre livsstilsykdommer. Ganske snart bestemte han for å skrive en bok om folka, den helseriktige maten og det gode livet.
Meld deg på Aller Travels nyhetsbrev og få beskjed først, når vi legger ut nye billetter, tilbud og reisetips!
Hva skjer på øya Ikaria?
En regnfull oktoberdag reiste Gautneb sammen med sin fotografvenn Sven-Erik Røed til Ikaria der øyas spreke 100-åringer bruker naturens urtehage som sitt eget medisinskap, spiser seg akkurat passe mette, drikker god vin til maten og lever et langt, avslappet og bekymringsløst liv uten tanke på hva som skjedde i går.
Det ingen forstår er hvorfor urteplantene på øya inneholder tre ganger med antioksidanter enn på naboøyene. Hundreårige gamle tradisjoner inkluderer urtene i deres helsebringende kosthold, der omtrent hver eneste familie har sin egen urtehage. Med et avslappet forhold til tid og sted, lever de fleste av øybeboerne et langt liv helt uten stress. De legger seg når søvnen kommer, og står opp når de våkner. Med et kosthold basert på byttehandel, er heller ikke penger viktig.
Disse og andre hemmeligheter beskriver Harald Gautneb i reisekokeboken «Greske Hemmeligheter som forlenger livet». De siste 80 sidene gir deg enkle og helsebringende oppskrifter med faktarammer om den effekten urteplanter har på kroppen din. Slik som denne friske og syrlig spinatsalaten som garantert kommer til å gjøre suksess. Og den er like god varm som avkjølt.
Gresk spinatsalat
Spinat er rikt på betennelsesdempende forbindelser og full av antioksidanter. Ved å spise spinat får vi i oss lutein som kan hindre tilfeller av hjerteinfarkt samtidig som lutein kan redusere fettlagrene i blodkarene. Siden det finnes store mengder med protein i spinat, vil den også ha veldig positiv effekt på kroppens forbrenning. Full av kalium kan spinat være nyttig for økning av blodtilførselen til hjernen. Det kan gi bedre hukommelse og konsentrasjonen.
Dette trenger du:
2 store rødløk, finhakket
3 hvitløksfedd, hakket
2 ½ kopp langkornet ris, kald
2 pakker fersk spinat, hakket
1-2 kopper vann
1 kopp fennikel, hakket
½ kopp god olivenolje
1 sitron, saft
havsalt og kvernet pepper etter smak og behag.
Slik går du frem:
Ha i 4 spiseskjeer olivenolje i en stor stekepanne på medium varme. Stek rødløken i 8 minutter, deretter ha i hvitløk som stekes i 3 minutter. Ha så i risen som du røre forsiktig sammen med løk og fennikel i nye 3 minutter. Bruk gjerne tresleiv.
Fjern stilkene på spinatbladene og ha bladene i stekepannen. Stek under lokk, til bladene er «visne». Hell på vann sammen med olivenolje, dill, salt og pepper etter smak og behag. La alt koke forsiktig under lokk i 25 minutter. Sjekk et par ganger underveis at blandingen ikke går tørr. Ha i så fall mer vann. Før servering, hell på saften av 4 sitroner. Kan nytes både varm og avkjølt.
Jordbær & Yogurt
Honning har god effekt mot forkjølelse, sår og infeksjoner. Honning bør ikke spises av barn under ett år, på grunn av risikoen for botulisme. I tillegg er det noen andre grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av honning. Friske jordbær med yoghurt, valnøtter og honning er en sikker favoritt for både store og små.
Dette trenger du:
2 kurver friske jordbær, deles i to
2 kopper yoghurt
2 kopper valnøtter, hele
1/3 kopp honning, flytende
8-10 blader fersk mynte
Slik gjør du:
Rens alle jordbærene og del dem. Fyll en stor bolle lagvis med yoghurt, jordbær, valnøtter og honning. Topp desserten med jordbær, honning og mynteblader.
Kunne du tenke deg boka? For mer informasjon se NORDLI eller TRYKK HER
Reiser til Hellas
Kunne du tenke deg tur til Hellas? til varmen, maten og møte befolkningen? Se våre reiser til Hellas, TRYKK HER