Her er Europas vakreste julemarkeder

Julemarked i Europa gir garantert julestemning, lover den erfarne og populære reiselederen Tone Mjøberg. Her kan du se 3 flotte julemarkedsturer du kan bli med sammen med Aller Travel.

– Et besøk på julemarked er en fantastisk fin oppladning til førjulstiden, og gir garantert julestemning, lover Tone Mjøberg som gleder seg veldig til å besøke noen av Europas vakreste julemarkeder i desember. Hun er reiseleder på det populære julemarkedscruiset på Donau. En av hennes favoritter er det store julemarkedet foran rådhuset i Wien. Her har det vært arrangert julemarked siden år 1290, og det florerer av flotte boder og små hytter med matservering.

– I tillegg er det flotte rådhuset pyntet med vakre julelys, og det er veldig stemningsfullt med kunstisbanen og all den vakre julemusikken, forteller hun.

Stemningsfulle julemarkeder

Felles for alle julemarkedene du kan besøke med Aller Travel, er at de ligger i vakre gamlebyer. Ofte får du underholdning i form av kor som synger julesanger og oppvisning i folkedans.

«Det er veldig hyggelig å gå rundt og kikke på alt som skjer, spise lokalmat fra bodene og drikke varm og god gløgg – glüwein»
Tone Mjøberg

I bodene får du kjøpt kunsthåndverk; skinnvesker, smykker og håndlaget julepynt, i tillegg til mye god lokalmat.

– Det er mange som benytter anledningen til å handle unike julegaver med hjem til slekt og venner, forteller Tone. Selv benytter hun anledningen til å handle klær når hun kommer til Budapest.

– Her er det så mye fint å få kjøpt, og en bluse koster ikke mer enn 100 norske kroner.

Du får blant annet kjøpt vakker, håndlaget julepynt på julemarkedene.

Du får blant annet kjøpt vakker, håndlaget julepynt på julemarkedene.

Samler på julekopper

En av spesialitetene på mange av julemarkedene er spesialdesignede gløggkopper, som man får med for noen euro første gang man kjøper gløgg. Når man først har koppen, kan man fylle på med mer gløgg i alle bodene for noen få euro. Hvert år lages det nye kopper, og disse er populære samleobjekter for mange.

– De er veldig fine! Jeg har mellom 20 og 30 kopper fra markeder rundt om i Europa, noen er formet som et juletre eller julesokk, andre er rosemalte, forteller Tone begeistret.

Her er 3 magiske julemarkedsturer du kan bli med på sammen med Aller Travel:

1. Julemarkedscruise på Donau: Wien, Budapest, Bratislava

Vi flyr til Wien og besøker det fantastiske julemarkedet utenfor rådhuset. Her finner du 150 salgsboder som har alt fra julepynt til varm gløgg.  Vi bor om bord i den hyggelige elvecruisebåten Kleine Prinz, og her spiser vi god mat og hygger oss med levende musikk i baren hver kveld. Båten reiser om kvelden og natten, så om morgenen våkner vi opp i en ny by. Vi skal innom tre hovedsteder på turen; Wien i Østerrike, Budapest i Ungarn og Bratislava i Slovakia. I Budapest finnes Europas eldste markedshaller, og her kan man handle gode pølser, oster og syltetøy. Vi er selvfølgelig innom det berømte julemarkedet Vörösmarty. På veien til Bratislava spiser vi deilig lunsj om bord i båten og passerer vi det enorme sluseanlegget Gabchikovo før vi legger til kai i den vakre slovakiske byen. Hele gamlebyen er praktisk talt et stort julemarked, og her ser vi praktfulle bygninger og reiser på byvandring i minitog. En helt uforglemmelig førjulsopplevelse!

2. Singeltur til julepyntet Budapest

Den ungarske hovedstaden Budapest er ekstra vakker i førjulstiden, og på det berømte julemarkedet Vörösmarty kan du oppleve herlig julestemning og gjøre gode kjøp. I løpet av turen skal vi bli kjent med byen, besøke flere julemarkeder, oppleve klassisk kirkekonsert, spise god mat og smake ungarsk vin. Vi skal også lære å lage den ungarske julespesialiteten honningkake eller lage ungarsk gløgg. Et av høydepunktene blir et hyggelig og stemningsfullt kveldscruise på Donau med 4-retters middag og levende musikk.

Det er mye å oppleve på julemarkedene; både korsang, danseoppvisninger, god lokalmat og gløgg.

 

Julemarkedet i Lübeck er virkelig stemningsfullt.

Julemarkedet i Lübeck er virkelig stemningsfullt.

3. Julemarked og søtsaker i Lübeck

Vi reiser til Kiel med Color line og får med oss et hyggelig måltid og flott show på overfarten. Vi ankommer Lübeck dagen etter med buss og besøker det stemningsfulle julemarkedet og får en guidet tur i byen. Lübeck er kjent for sine kunstferdige søtsaker, og vi skal besøke en flott marsipanbutikk og spise lunsj på den staselige restauranten Schiffergesellschaft. Det blir god til å tusle rundt på julemarkedet, drikke gløgg og shoppe i de fine salgsbodene.