Hvem er egentlig: Karl-Gunnar Fjellestad

Karl-Gunnar er en glad og herlig reiseguide som elsker elvecruise. Men visste du at han alltid pakker et helt spesielt antrekk før han drar på tur, eller at han gjorde noe litt radikalt under sin “40-årskrise” – og at elva Rhônen har en spesiell plass i hjertet hans?

Hva er din største lidenskap utenom å reise?
– Mat! Jeg elsker å lage mat fra land jeg har vært i. Men favoritten er faktisk et land jeg fortsatt ikke har besøkt, hehe! Jeg er nemlig veldig glad i sterke curryretter og chiliretter fra India. Oftest vindaloo eller madras, som styrkene heter, med kylling. Men jeg har besøkt Sri-Lanka, altså, og det er nesten det samme.

Hva er det modigste du har gjort i livet ditt, enten på en reise eller i en annen sammenheng?
– Å bryte opp fra trygg tilværelse i Oslo for 24 år siden og flytte på lykke og fromme til Malaga i Spania. Tidligere jobbet jeg i Oslo kommune med administrasjon og budsjett, hadde leilighet på Majorstuen og livet på skinner. Men det ble kjedelig. Jeg fikk en liten 40-årskrise og tenkte “er dette alt?”.

NYSGJERRIG PÅ ELVECRUISE?
SE OPPTAKET FRA TV-TUREN OM ELVECRUISE HER

Hvis du kunne invitere tre personer, levende eller døde, til en picnic ved elvebredden, hvem ville du valgt og hvorfor?
– Linn Ullmann, Helene Uri og han som skriver om innvandringsmiljøet i Oslo, Zeshan Shakar. Dynamisk trekløver! Jeg liker spesielt den generasjonen norske, kvinnelige forfattere. Linn, for eksempel, skriver om tiden da jeg også var ung. Hun skriver om å leve utenfor Norge og samtidig ha en link til Norge. Jeg kjenner meg igjen i mye der.

Hva er det viktigste du har lært om deg selv gjennom å lede reiser for andre?
– At jeg kommer overraskende lett i kontakt med folk, og at jeg har en naturlig autoritet. Da en gruppe skulle gå tur i Andesfjellene i Peru med meg som reiseleder, så var det noen få som fikk høydesyke. Men de som hadde hørt på meg på forhånd ble ikke syke. Trikset er å ikke bevege seg for mye, drikke masse vann, og om man får trykk i hodet, så tar man en liten Ibux.

Hvis elver kunne fortelle sine egne historier, hvilken elv tror du ville hatt den mest fascinerende historien å dele?
– Det må nok være Donau, den er kjempelang og går gjennom så mange land og kulturer. Øst-Europa har hatt mange år med diktatur og interessant historie vi kan lære av og fortsatt se med egne øyne fra elvebredden.

SE ALLER TRAVELs TALKSHOW OM ELVECRUISE

Hva mener du er den største misforståelsen om å reise når man er litt eldre?
– At det er farlig, at det kan skje så mye skummelt. En del er redde for å gå seg vill, komme bort fra gruppen, bli syke og ikke få hjelp. Eller at uroligheter i verden skal påvirke dem direkte. Men det er ofte ubegrunnede bekymringer. Jeg har vært med på unntakstilstand i Ecuador hvor vi satt i tre døgn innelåst på hotellet med hæren utenfor, men det gikk bra. Det går alltid bra.

Hvilke type opplevelser mener du er ekstra verdifull for folk som har levd en stund og allerede har mye livserfaring?
– Når du har reist mye på egen hånd så har det nok gått med mye tid på å lete etter ting. Hvor er hotellet, hvor skal vi spise, hva skal vi se? Da er det veldig behagelig å reise med en gruppe – og da spesielt på elvecruise. Du slipper å bytte hotell og flyter fra det ene flotte stedet til det andre. Alle som reiser på disse turene sier “Åh, Gud, dette var deilig”. Du slipper de store skipene med 2000, eller til og med 5000 mennesker på havet. Elvecruise er noe helt annet! Alle har hver sine vakre lugarer, går i land når de vil, og det er bare rundt 150 mennesker totalt på reisen. Veldig avslappende!

Er det noe du alltid har med på tur?
– En pen dress! Du vet aldri når du får bruk for den. Det er alltid en gallamiddag om bord på elvecruise, siste kvelden ofte. Og det skremmer jo noen, he-he. Men da er det hyggelig å kunne pynte seg litt. Det er noen som ikke gjør det, men jeg synes det er respektfullt å pynte seg for de som jobber på båten når de lager fest for oss. Min flotteste dress er blå med hvite ruter, og ble skreddersydd i Vietnam.

Hva er din favorittelv?
– Rhônen! “Alle” malerne og kunstnere levde og arbeidet langs denne elven i Frankrike. Tenk å seile opp langs Avignon, Provence, Arles – og få pekt ut steder som har vært til inspirasjon for malerne. Det er spennende. Det er noe med elegansen hos franskmenn, altså. Når de viser seg fra sin beste side, he-he.

Hva er det norskeste du har i ditt spanske hjem?
– En rund rosemalt tine, en sånn treboks med lokk som man bar kaker med til bryllup i gamle dager, som står på gulvet hjemme.

SE TV-SENDINGEN TV-TUREN OM ELVECRUISE HER

Vi har også intervjuet en annen elvecruise-ekspert, Tone Mjøberg – les intervjuet her.