Julemarked – en økende førjulstradisjon

Det er ikke mye som skaper en så flott julestemning som å besøke ett av Europas julemarked.

Flere og flere velger å ta noen fridager i førjulstiden for å reise og oppleve noen av de stemningsfulle julemarkedene. I Europas tysktalende land har julemarked vært en viktig tradisjon siden 1200-tallet. Den gangen ble det først organisert som en hjelp til handelsmenn og deres salg av lokale varer. I dag er det fortsatt lokalt håndverk, men også julepynt og kortreiste matvarer som frister de fleste ved ett besøk.

Julemarked i Wien

Ett av de eldste og mest stemningsfulle i hele Europa er julemarkedene i Wien. Foran det vakre rådhuset finner vi et av Europas eldste julemarked med spor tilbake til 1290-tallet. Her finnes over 150 ulike salgsboder i stemningsfull atmosfære. Dette jule-markedet er alltid på listen over Europas fem beste markeder hvert år og vel verdt ett besøk. Men Wien har mange med forskjellige tradisjoner, noen med mest mat og andre med andre typer pynt.

Ønsker du å være med på et julemarkedscruise?

Europas julemarkeder blir ikke bare en måte å handle flotte produkter på for lokal befolkningen. Dette er også ett samlingspunkt for befolkningen i helgene. Mange benytter førjulstiden til hyggelige og sosiale møtepunker med venner og kolleagaer etter jobb på en ukedag. Her møtes man og her spiser man og inntar dagens middag, koser seg med en varm Gluhwein eller en Rompunsj.

Lukten av brente mandler, nøtter og pepperkaker hører alltid med. Det kan være levende musikk, lokale kor som holder konsert, folkedans eller andre opptredener som foregår. Stemningen er fantastisk, glad latter og hyggelig atmosfære venter de som kommer på besøk. Her finnes små og store salgsboder, ofte laget som små trehytter. Alle er de fint dekorert med flott julepynt, vakkert lyssatt, og stemningsfull musikk.

Unike julegaver

Besøker du ett julemarked har du mulighet til å handle alle dine julegaver på ett sted. Her venter helt andre ting enn hva du vil finne i butikkene hjemme. Ofte er det ekte håndverk som er produsert i området, julepynt som er håndlaget i nærmeste landsby. Men, man behøver ikke være så interessert i å handle for å reise på julemarked, for noen er det stemningen og atmosfæren som trekker mest. De fleste julemarkedene i Europa åpner i midten eller slutten av november. De fleste stenger til jul, mens noen omvandles til nyttårsmarkeder og holder åpent en uke eller to lenger.

Reisen til julemarkeder

Det er mange måter å oppleve julemarked på. Noen velger å reise på egenhånd, andre velger å være med på en gruppereise der hvor transport er organisert sammen med kulturelle innslag. Her får man ofte oppleve flere markeder på samme tid. Svært populært har det også blitt å oppleve flere julemarkeder ombord på en elvecruisebåt. Her sjekker du inn på ett flytende hotell hvor du pakker ut og kan nyte både julemarked og tiden om bord på skipet. På elvecruise på Donau kan du oppleve hele 3 land og julemarkeder i 3 hovedsteder på en og samme tur. Alle er de forskjellige, noen har mest vekt på mat og andre på ulike produkter.

Kanskje er det din tur i år? 

Kanskje ett julemarked cruise på Donau?

Vil du lese mer om Tone Mjøberg sine reiser rundt omkring i verden, se her.