Keukenhof – tulipaner i lange baner

Keukenhof er navnet på den fantastiske blomsterparken som ligger utenfor Lisse i Nederland. Her snakker vi bokstavelig talt tulipaner i lange baner. Et besøk hit blir uten tvil vårens vakreste eventyr, med en unik fargeprakt og sammensetning av blomster. Har du ikke opplevd dette bør du sette det høyt opp på din liste! Keukenhof med alle sine farger er virkelig et spektakulært skue!

Hver høst starter gartnerne i Keukenhof å planlegge neste års tema, som skiftes hvert år. Det blir plantet ut over sju millioner tulipaner i ulike farger som skal glede og begeistre besøkende de korte ukene som parken er åpen. Hit kan man komme igjen og igjen for å oppleve de mest spektakulære blomsterarrangementer. Parken bugner av tulipaner, men det finnes også mengder med hyasinter og andre løkblomster, flotte utstillinger med orkideer, roser og andre blomster.

Historien om Keukenhof

Keukenhof sin historie går helt tilbake til 1400-tallet og comtesse Jacoba von Beieren som samlet frukt og grønnsaker til slottet i området. Selve slottet Keukenhof som ligger rett ved parken ble bygget i 1641, deretter ble hageanleggene i 1857 re-designet til engelsk hagestil som er en del av parkanlegget vi ser i dag. I 1949 var det en gruppe med de tjue ledende blomsterløkprodusentene som kom sammen og diskuterte, de bestemte seg for å benytte området til å dyrke løkblomster. I 1950 åpnet parken dørene for publikum, noe som siden har vist seg å være en stor suksess. Parken holder åpen kun 6-8 uker på våren hvert år, så det er kort tid til å vise frem de fantastiske anleggene.

Løkblomsten med innflytelse

Nederland og Keukenhof er først og fremst kjent for tulipaner. Løkblomsten sies opprinnelig å komme fra Persia hvor den så ble ført til Konstantinopel, dagens Istanbul. Fra sultanens hoff i den berømte byen ble det osmanerne som førte tulipanen til Europa på 1500-tallet. Der skulle den bli høyt elsket og beundret. Tulipaner ble mer og mer vanlig i de fleste europeiske land på slutten av 1600- tallet.

Tulipanen kom først til Nederland hvor den skulle bli en høyt skattet løkblomst. Ingen annen blomst skulle få en så spennende historie med så stor innflytelse på både økonomi, kultur og politikk som nettopp tulipanen. Til å begynne med var det kun overklassen som hadde råd til å investere og skaffe seg den vakre løkblomsten. Folk overbød hverandre for å skaffe seg den praktfulle handelsvaren som ble et viktig middel for å vise status og velstand. Galskapen skulle føre til tulipanmani hvor folk satset mer og mer for å skaffe seg løker. Løken kunne være verdt mer enn sin vekt i gull. Enorme summer ble satset og formuer tapt da det store børskrakket, også kalt tulipankrakket, inntraff i 1638. Hele formuer gikk tapt på grunn av tulipankrakket og landets og verdensøkonomien gikk inn i en vanskelig periode.

Bli med oss på blomstercruiset på Rhinen vår 2024. TRYKK HER

Blomstene farger landet

Nå du flyr inn over Nederland på våren, enten du skal bytte fly på Schiphol eller besøke Amsterdam og Keukenhof, vil du ofte se et spektakulært skue fra luften. Kilometervis med tulipanåkre i ulike farger brer seg ut i noe som føles som det uendelige. Nederland er verdens største produsent av snittblomster som nettopp tulipan. De fleste steder, inkludert på flyplassen, selges det tulipanløker året rundt.

Vårblomst nummer én i Norge

I 1596 førte den norske legen Henrik Høyer med seg en mengde løker og knoller hjem til Bergen. Våren etter blomstret de første tulipanene i Norge, noe som førte til en veldig popularitet. I dag er tulipanen Norges mest populære snittblomst. Det produseres over 80 millioner tulipaner i Norge hvert år. I tulipansesongen selges det over en halv million norskproduserte tulipaner hver dag i Norge. Det er kort vei fra produsent til forbruker, noe som skal sikre at vi får kjøpt ferske blomster som vi kan nyte så lenge som mulig.

Elvecruise i Nederland med Keukenhof

Nederlands hovedstad Amsterdam er en vakker by. Byen er kjent for sin flotte arkitektur og sjarmerende kanaler. Byen har en avslappende atmosfære og har mange flotte museer. Et kanalcruise er en flott opplevelse for å få et blikk på alle de ulike bydelene, de vakre broene og den spesielle byggestilen. Det er fint å kombinere et besøk i Keukenhof med Amsterdam eller noen av de andre hyggelige byene rundt. Et elvecruise er kanskje den aller beste måten å oppleve landet på. Nederland er kjent for alle sine kanaler og små og hyggelige kanalbyer. På turen langs elven får du oppleve flere av disse byene og utfluktene er inkludert og organisert. Du slipper å stå i eviglange køer for å skaffe deg transport eller billetter til tulipanparken og andre attraksjoner. Enklere blir det ikke.

Er du glad i tulipaner? Og er du glad i blomster? Vil du har noe å se frem til?

Bli med til Nederland og Keukenhof i 2024. Se turen HER. Da reiser vi ut på et flott elvecruise på Rhinen. Dette blir kanskje vårens vakreste og mest fargesprakende eventyr.

Tone Mjøberg er en av Allers travels mest erfarne reiseledere. En liten presentasjon om Tone finner du her: TRYKK HER