Lær Portugal å kjenne

Portugal er ett lite land i Europas sørvestlige hjørne med litt over ti millioner innbyggere. Kåret som Europas fremste ferie-destinasjon over flere år og kan skilte med både deilig mat, godt klima og en mengde kulturelle høydepunkter. Et spennende området er ved Douro elven, som har flere kjente vinhus, byer og steder.

Hovedstaden Lisboa ligger sørvest i landet ved elven Tejo. Porto er Portugals nest største by etter hovedstaden Lisboa, og har noe over to hundre tusen innbyggere. Det er her Douro elven ender sin ferd i Atlanterhavet. Oldtidsfolk som fønikere, kartagener og keltere har holdt til her så vel som romere og sist, men ikke minst maurere.

 

En sjøfartsnasjon

I 1387 stod bryllupet mellom Dom Joao I og Philippa av Lancaster i Porto. Kongeparets senere svært berømte sønn, Henrik Sjøfareren, ble født i byen. Det var fra Porto at Henrik Sjøfareren startet sin reise for å erobre Ceuta på det nordafrikanske kontinent. Dette var starten på Portugals tid som stor sjøfartsnasjon, noe som skulle bringe rikdom fra fjær og nær. Porto er kjent for sine fargerike hus som ligger tett i tett oppover i høyden i byen. Vi finner gamlebyen med sine sjarmerende gamle hus med flotte fliselagte fasader i mange farger. Det var maurerne om brakte med seg tradisjonen for Azulejos, de vakre flisene som kjennetegner de fargerike hus fasadene vi finner mange steder i Portugal.

Madeira er også en favoritt for mange. Les reisemagasinet her

Byen Porto

Den sjarmerende gamlebyen er oppført på Unesco sin verdensarv liste. Området Ribeira ligger nede ved Douro-elven og er ett livlig og fargerikt sted, her kan man nyte god mat eller ett glass vin i solnedgangen. På andre siden av Douro elven finner vi området Vila Nova de Gaia. Det er her vi finner de store portvinshusene på rekke og rad.

Douro elven

Douro elven renner fra fjellene nordøst i Spania og inn i Portugal. Elven skjærer seg gjennom dalen fra den spanske grensen og renner mot Porto hvor den munner ut ved Atlanterhavet. Her skjærer elven seg gjennom en dyp kløft som førte til byggingen av to svært berømte broer, Dona Maria Pia og Dom Joao I, begge verdens lengste i sin tid. Broene ble designet av Gustave Eiffel og hans ingeniører. Rundt 70 kilometer fra Porto og opp i dalen starter det området som regnes som verdens første demarkerte, avgrensede, vindistrikt. Det var statsminister Pombal som i sin tid sørget for dette. Her dyrkes det vindruer til nydelige viner så vel som produksjon av portvin. Douro dalen er så uendelig vakker at den er oppført på Unesco sin liste over spesielt naturskjønne områder.

Elvecruise på elven Douro

Få ting er så spektakulært som å oppleve området på ett elvecruise. Elven er regulert i flere områder med store sluser som løfter skipene høyt opp eller ned. Beboerne i dalen og de små byene rundt lever i hovedsak av produksjon av vindruer og oliven.

Elvecruise på Douro med Tone. Les mer her!

Portvinen historiske vei

Det var romerne som brakte druestokkene til Duoro dalen, noe som skulle bli starten på en god vinproduksjon. Portvin har blitt drukket siden 1700-tallet og holder seg stadig populær. Vet du hvordan den produseres?

I 1703 ble det inngått en avtale mellom England og Portugal som skulle bli svært viktig for Portugals fremtid. Traktaten ble oppkalt etter forhandleren John Methuen. Portugal åpnet sine markeder (og sine koloniers markeder) for engelske tekstiler, mens England tillot import av portugisisk vin til sterkt nedsatt toll og importavgift. På denne tiden var England og Frankrike stadig i krig og England forbød import av fransk vin.

Portvin er nasjonaldrikken

Under Portugals eksport av vin til England skulle merkelige hendelser oppstå. Seilasen over Biscaya bukten, ofte i hardt vær, førte mange ganger til at vinen var blitt til eddik innen den ankom og var blitt udrikkelig. En dag var det en som kom på at man kunne tilsette rent brennevin til vinen i form av brandy. Når brandy ble tilsatt tidlig nok, stoppet gjæringsprosessen og førte til en fyldig og søtlig vin, akkurat som det Engelske markedet den gang likte. Jo tidligere man tilsetter brandy, jo søtere blir vinen. Brandyen holder ett sted mellom 75-80 prosent alkoholvolum når den tilsettes. I dag har portvin fått en ny renessanse og blitt svært populær enten du velger en tørr hvit variant til aperitiff eller en søt rød til sjokolade eller dessert. Det er både rød, hvit og rose å få kjøpt, naturligvis må man smake nasjonaldrikken på en reise til Portugal.

Vi reiser på Douro

La deg friste til ett besøk eller elvecruise i dette vakre området. Her kan du vente deg sjarmerende landsbyer, vakre landskap, god mat og lære mer om og nyte deilig vin og portvin.

Bli med på elvecruise på Douro. Les mer her

Les mer på Tone sin egen blogg. Trykk her for mer!