Alinas Madeira-favoritter

Portugisiske Alina Fontes er Aller Travel sin lokale reiseleder på Madeira. Hennes hjerte banker for Norge, men legger ikke skjul på at hun også elsker Madeira. Med stor entusiasme og proppfull av lokalkunnskap deler hun sine Madeira-favoritter med oss.

Foto: Sven-Erik Røed

Kjærlighet til Norge

Det var kjærligheten som brakte Alina til Norge, og det var kjærligheten til den grønne øya ute i Atlanterhavet som brakte henne hjem igjen. I 16 år bodde hun sammen med kjæresten i Hønefoss. Da kjæresteforholdet tok slutt, bestemte Alina seg for å reise tilbake til Madeira til sin store familie og deres fire hunder i Funchal.

Tilbake på Madeira var jeg så heldig å bli fast reiseleder for Aller Travel.
– Jeg elsker å møte nye grupper på flyplassen, men liker ikke å ta farvel. Da kommer ofte tårene. Jeg har lett for å la meg begeistre og lett for å få nye venner, sier hun på godt norsk, samtidig som vi forstår at hun også mestrer også tysk, fransk, italiensk, spansk og selvfølgelig morsmålet portugisisk.

Nye avganger til FRODIGE MADEIRA. TRYKK HER

Alina er en av Aller Travel sine mest populære reiseleder og gir villig av sin kunnskap om øya. Alina sier at Madeira har mye å vise frem, men det er visse ting som gjør øya spesielt unikt:

3 ting som gjør Madeira unikt:

– spennende historie om de store sjøfarerne
– sjarmerende markeder og by-arkitektur
– majestetisk natur og fantastisk turterreng

4 høydepunkt i byen Funchal

– den gamle bydelen Zona Velha
– botaniske hage med gods fra 1800-tallet
– den flotte by-katedralen
– markedet med herlige smaker og lukter

– Jeg er så heldig å få lov til å gjøre det jeg liker aller best. Å være sammen med mennesker, å få lov til å vise dem mitt Madeira, sier Alina fra guidesetet foran i bussen på vei til Funchals gamle bydel Zona Velha for å la oss oppleve hvor flott det er blitt. Tidligere var bydelen tilholdssted for akterutseilte sjømenn, men nå et spennende kunstprosjekt i hovedgaten Rua dos Barreiros.

– Det er ingen grunn til å være engstelig, nå finnes det hverken fulle sjøfolk eller kriminalitet her på Madeira, understreker Alina som også har lovet oss ta oss med til det store markedet og besøke byens flotte katedral. Men vi skal også innom øyas botaniske have, Santa Maria Maior som har en samling på over 2000 planter. Opprinnelig et privat gods fra 1800-tallet som tidligere var eid av en velstående skotsk familie.

8 dager med alle høydepunkt, se programmer: TRYKK HER

3 steder med unik sjarm på Madeira

– Cabo Girão, verdens 3. høyeste klippe
– Porto Moniz, Madeiras flotteste saltvannsbasseng
– racerbilløp nedover Funchals bratte bygater

Madeiras unike sjarm finner vi i øyas indre, der vulkanske fjell, stupbratte og svimlende daler, verneverdige laurbærskoger og et velduftende blomsterhav får botanikere til å klø seg i sine grønne fingre, og fotturister til å måpe av begeistring. På vei innover i landet, tar vi et obligatorisk stopp på Cabo Girão, verdens tredje høyeste klippe, 580 meter rett nett. Så snirkler vi oss et stykke videre vestover før kursen settes nordover mot Sao Vicente og til øyas nordvestligste punkt, Porto Moniz, som har kanskje Madeiras flotteste saltvannsbasseng. Den dramatiske utsikten er det heller ikke noe å si på. Sent på ettermiddagen tar vi en rast i Ponta do Sol, og strekker på beina. Alina kjenner øya like godt som sin egen bukselomme og vet hvor kaffen smaker best!

Mer moro blir det ikke. Aller Travels medarbeidere Harald Gautneb og Sven-Erik Røed tester en «fartsetappe» med Carreiros Do Monte.

Samme kveld får vi høre historien om de 900 barbariske piratene som inntok øya i 1566. I 16 samfulle dager plyndret, voldtok og herjet de rundt på øya. Men nonnene på Santa Clara-klosteret visste råd, og tok med seg en del av lokalbefolkningen og søkte tilflukt i et bortgjemt, gudsforlatt og utilgjengelig dalføre et stykke fra kysten, langt vekk fra piratenes plyndringer. I dag kjent som Nonnenes dal, eller Curral das Freiras. Vi nikket også ivrig da Alina foreslo at vi skulle teste ut Carreiros Do Monte. Et slags racerbilløp nedover Funchals bratte bygater sittende i gamle, historiske flettekurver montert på meier av eukalyptus.

Gode priser til Madeira. TRYKK HER

3 steder for den glade vandrer på Madeira

– levadavandringen Levada do Castelejo
– utsikt fra Ribeiro Frio
– øyas østligste punkt, Ponta São Lourenço

Først og fremst liker Alina å gå på tur, gjerne bakker opp og bakker ned, så Alina tar mange av Aller Travel sine gjester på levadavandringer. Det er fotturer på øyas unike nettverk av turstier som går langs tilsammen 260 mil lange vannveier som deler øya på kryss og tvers i et sinnrikt system. Dette gjør at flest mulig er sikret vanning til sine jordlapper.

Vi fikk oppleve to spennende levadavandringer. Den første gikk tur retur til «balcones» langs Ribeiro Frio. Grønt, vakkert og svalt på grunn av den tette vegetasjonen. Men ytterst på balkongen åpnet hele dalen seg ut i et praktfull skue. Men først da vi gikk Levada do Castelejo forstod hvordan det sinnrike vanningssystemet fungerte. Mye senere, da vi sto på toppen av Pico do Arreeiro vel 1800 meter over havet, så vi hvilke krefter som skapte Madeira i sin tid.
Da Alina nest siste dagen av oppholdet vårt tok oss med til øyas østligste punkt, Ponta São Lourenço, skjønte vi at vi bare måtte reise tilbake til magiske Madeira. Alinas øy som også har stjålet våre hjerter.

«Har hatt en fantastisk uke på levadavandring med en guide en må lete lenge etter. Alina Fontes var kunnskapsrik, serviceinnstilt og alltid godt humør!»
Marit Bellesen
gjest på Madeira 2019

Kunne du tenke deg levadavandringer på Madeira? TRYKK HER