Madeira – verdens beste øy

Et subtropisk klima, vakre eksotiske blomster, sjeldne frukter i et fantastisk vulkansk landskap gjør Madeira til Atlanterhavets paradisøy. I vintermånedene skinner solen og kan gi over 20 behagelige temperaturer.

Foto: Sven-Erik Røed

Madeira har vært flere ganger kåret til verdens beste øy foran Bali, Fiji, Hawaii, Maldivene og Seychellene, og det er lett å forstå hvorfor. I en elegant innpakning fremstår Portugals populære øy som både attraktiv og høyst levende. Med en beliggenhet nærmere Nord-Afrika enn Europa er klimaet varmt og stabilt hele året. Spesielt i «hovedstaden» Funchal som ligger syd på øya. De kraftige regnbygene som mange har hørt om, faller som oftest ned i fjellene bakenfor og farger øya grønn og frodig.

– Vi som liker å holde oss i form, bo på elegante hoteller, spise fisk og grønnsaker og nyte solnedgangen med et glass Madeiravin innen rekkevidde, er denne vesle øya det perfekte valg. Dette sier Reisemagasinets medarbeider Harald Gautneb. Han er spesielt imponert over Levadavandringene som er helt unike for Madeira. Levada betyr «å bære vann», noe som startet etter at  João Gonçalves Zaco og Tristão Vaz Teixeria i 1419 gikk i land på naboøya Porto Santo og gjenoppdaget Madeira i sør-vest.

Kunne du også tenke deg en tur til Madeira? TRYKK HER

Berømte vannveier

For å frakte vann fra de nordlige områdene til de fruktbare delene øst på øya brukte de portugisiske erobrerne slaver. Adskillig år senere ble det anlagt et sinnrikt vanningssystem med kunstige kanaler i et 260 mil langt nettverk på kryss og tvers. Dette er nok til å forsyne det mangfoldige jordbruket med vann. Det er på disse vannveiene de berømte Levadavandringene foregår, med ulik vanskelighetsgrad og lengde.

For det går rett opp og rett ned på Madeira. Det vulkanske landskapet er preget av de voldsomme utbruddene som skapte øya i sin tid. Det har etterlatt seg revner og stup som kan ta pusten fra selv en erfaren norsk fjellvandrer. Øyas høyeste fjell heter Pico Ruivo og ruver 1860 meter over havet. Med det blå havet innen synsvidde, irrgrønne kledde fjell med en unik og vidunderlig flora, er Madeira også kalt Europas Hawaii. Det fikk vi virkelig erfare da vi besøkte det travle markedet Mercado dos Lavradores.  Der fikk vi smaken av mango, guava, pasjonsfrukt og fiken.

Vil du på levadavandring på Madeira? TRYKK HER

Mye godt å spise på Madeira

– Vi spiste godt under oppholdet vårt på Madeira. Og klart vi måtte prøve spesialiteten espada, en dypvannsfisk som serveres stekt, grillet eller kokt sammen med bananer og servert med fruktsaus. Fisken, som trives best på 1500 meters dybde ser ut som en kjempeål med sylskarpe tenner. Når den kommer opp i overflaten for å spise, er den et lett bytte for øya mange fiskere. Vi prøvde også Espetada som er et lekkert marinert grillspyd med oksekjøtt. Gå heller ikke glipp av Bolo do caco som er et brød bakt av søtpoteter, eller Bolo de mel som er en søt og god kake med blant annet melasse.

Oppdag den vakre hovedstaden, Funchal

I tillegg til å ha gitt verden Christianio Ronaldo, byr Funchal på en av verdens mest spektakulære havner, på lik linje med Rio De Janeiro. Mens byen vender mot et nydelig blått Atlanterhav, ser vi flotte og dramatiske fjell i bakgrunnen, selvsagt plassert på solsiden av øya. Den fargerike hovedstaden er i tillegg omringet av bananplantasjer og fantastiske blomsterhager. Det er med på å skape en avslappet atmosfære, faktisk nesten fri for kriminalitet.

Når du vandrer rundt i Funchals gater vil du bli imponert over de vakre scenarioene og rene veiene. Den gamle hovedstaden har i dag blitt en moderne og nyrenovert by, med toppklasses restauranter og hoteller. Rundt havnen og langs strandpromenaden ligger det gode restauranter, hvor fisk, skalldyr og tradisjonelle grillspyd anbefales på det varmeste.

Et av de mest attraktive områdene å se er gamlebyen i Funchal, hvor du får oppleve ekte Madeira-liv og historiske bygninger. Rua de Santa Maria er den eldste gaten i byen, og har eksistert siden 1430! Ikke minst er gaten en fryd for kunstøyet, da dørene har blitt malt som lekre malerier av ulike kunstnere. Og et stort utvalg av restauranter og cafeer.

Velkommen til “frodige Madeira”. TRYKK HER

I flettekurver nedover byen

I Funchals gamle bydel kryr det av gode restauranter med hyggelige priser og atmosfære. Og når du først er i Funchal er de berømte sledeturene et must. En spennende tur nedover bratte gater i gamle flettekurver på meier laget av eucaluptustrær, anbefaler Harald Gautneb.

Naturlige havsbasseng, vulkansk natur, ekstremt flotte fjellturer, surfing og dykking med delfiner er noen få av grunnene til hvorfor Madeira passer den eventyrlystne. Bli med på tur til verdens beste øy – les om turen her: “frodige Madeira”