Pasjonsspillet i Oberammergau en unik opplevelse

Til sommeren 2022 er det igjen tid for en ny oppsetning av det verdensberømte pasjonsspillet i Oberammergau, Tyskland. For Aller Travels reiseleder Oddvar Hatlehol blir det tredje gangen han får med seg den helt spesielle begivenheten.

– Første gang jeg så pasjonsspillet i Oberammergau var i 1970. Jeg var 19 år, på min første utenlandstur, og fikk tilfeldigvis billetter til spillet. Det var en stor og fantastisk opplevelse som ung turist, forteller Oddvar.

Spilles bare hvert 10.år

Det er ikke hvert år du du kan oppleve pasjonsspillet i Oberammergau. Går du glipp av denne oppsetningen, må du vente. Det går nemlig 10 år mellom hver gang spillet arrangeres og årsaken til det ligger 387 år tilbake i tid. Pasjonsspillene i Oberammergau var egentlig satt opp sommeren 2020 og vi hadde flere utsolgte avganger. Desverre ble alt avlyst når korona-pandemien inntraff, men det er derfor med stor glede at vi nå har et begrenset antall billetter til den nye oppsetningen til sommeren.

BESTILL NÅDu kan sikre deg billett til den unike oppsetningen i Oberammergau i dag!.

Oddvar Hatlehol er reiseleder til pasjonsspillet i Oberammergau.

Bli med reiseleder Oddvar Hatlehol til pasjonspillt i Oberammergau.

På 1630-tallet herjet byllepesten rundt omkring i Europa og landsby etter landsby ble rammet. På tross av mange tiltak for å forhindre at pesten kom innenfor bymurene i Oberammergau, klarte en smittet ung mann å snike seg inn gjennom sperringene senhøsten 1632 og da våren kom i 1633 var dødstallet oppe i 86 personer.

Pesten ble sett på som Guds straffedom over folket og i et forsøk på å slippe unna flere dødsfall avga de eldste i landsbyen et løfte på byens vegne om å sette opp et spill over Jesu lidelseshistorie hvert 10. år og til evig tid.

Historien forteller at pesten stoppet opp etter at dette løftet ble avgitt, og året etter, i 1634, ble det første spillet framført med 60-70 innbyggere som deltakere.

En scene fra pasjonspillet i Oberammergau.

Publikum sitter under tak mens Jesu lidelseshistorie utspiller seg på scenen.

Hele byen er med

Når spillet settes opp til sommeren 2022, så er det 42. gang det arrangeres, og antall deltakere er ca. 2300. Det utgjør snaue halvparten av Oberammergaus innbyggere, hvor den yngste er kun noen måneder gammel og den eldste har passert 90 år. Deltakerne blir valgt ut på audition to år før spillet starter, og ifølge tradisjonen må de være født i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år.

«Hver akt innledes med et stillbilde av levende mennesker som beskriver en hendelse fra det gamle testamentet.»
Oddvar Hatlehol

Kombiner det flotte pasjonsspillet i Oberammergau med noen dager i Bayern og Salzburg: BESTILL BILLETTER TIL OBERAMMERGAU HER

Også de landsbybeboerne som ikke står på scenen, deltar på en eller annen måte; som vakter, butikkeiere, restaurantmedarbeidere og så videre. Hele landsbyen er engasjert i oppsetningen, og som turist her blir det mange sterke inntrykk, både i selve spillet og i byen generelt.

Pasonsspillet foregår i den vakre landsbyen Oberammergau.

En tur blant de vakre fasadene i Oberammergau er en opplevelse i seg selv.

– På turene med Aller Travel tar vi gjestene med inn i Oberammergau om formiddagen slik at de kan bli litt kjent med omgivelsene og ta inn den spesielle stemningen i byen. Det er en ganske fargerik liten bykjerne, med flotte veggmalerier omtrent på hvert eneste hus, små koselige butikker og restauranter og en sterk treskjærertradisjon. Men det aller meste i denne lille byen handler selvsagt om pasjonsspillet, forteller Oddvar.

Pasjonsspillet er en unik opplevelse

Pasjonsspillet går fem dager i uka, fra mai til oktober, i en teatersal med sitteplasser til omtrent 5000 mennesker. Publikum sitter under tak mens selve scenen er under åpen himmel. I løpet av 5,5 timer utspiller Jesu lidelseshistorie seg, fra han red inn i Jerusalem på Palmesøndag til oppstandelsen 1. påskedag.

Underveis er det en tre timer lang pause, og da serveres alle gjestene en 3-retters middag rundt omkring på byens hoteller og restauranter, som en del av den totale opplevelsen.

– Noen av de sterkeste øyeblikkene er når scenen fylles av 1500 deltakere samtidig. Det er spesielt én scene mot slutten, når soldater og innbyggere roper «Korsfest! Korsfest!». Det føler du på kroppen, og det er nesten som du blir en del av folkemengden på scenen.

En scene fra pasjonspillene i Oberammergau.

Tablåene er en flott opplevelse, forteller Oddvar Hatlehol.

– Et annen spesielt syn er tablåene. Hver akt innledes med et stillbilde av levende mennesker som beskriver en hendelse fra det gamle testamentet. Det er profetier for det som skal skje i Jesu liv, og det var kanskje disse «stillebenscenene» som gjorde mest inntrykk på meg som 19-åring, forteller Oddvar.

Den erfarne og trivelige reiselederen gleder seg til å returnere enda en gang til Oberammergau og få med seg pasjonsspillet for tredje gang.

– Tekst og musikk er det samme fra gang til gang, men draktene blir endret slik at hver utgave får sitt eget uttrykk. Det er veldig sterk og fargerikt og en «once in a lifetime»-opplevelse for mange. Samtidig er det flere som har sett spillet før og synes det var så stort at de ønsker å oppleve det én gang til. Det er kan jeg skrive under på, avslutter Oddvar.

SE AVGANGER, TIDER OG PRISER HER

Bli med Oddvar Hatlehol og Gunnar Solberg til Wien og Oberammergau. Bestill den spesielle og innholdsrike reisen allerede i dag!