Douro-elven flyter forbi bølgende landskap med vinranker, oliventrær og mandeltrær. Små og store vingårder klamrer seg til frodige åskammer. Dourodalen er i sin helhet satt på Unescos verdensarvliste. Dette er et sted for sansene. Av de 3600 vingårdene i distriktet, satser mange på vinturisme. Vi nyter skjønnheten mens vi får høre om vineventyret som satte Portugal på vinkartet.
Den familiedrevne vingården Quinta da Casa Amarela ligger på venstre bredde av Douro-elven. Quinta betyr omtrent det samme som vinslott på fransk. Akkurat som Frankrike har sin champagne – har også Portugal sin stolthet, nemlig portvinen.
Druetråkking og historie
Da vi ankommer i slutten av mai, er det ennå en stund til innhøstingen, men vingården står i full blomst.
Solen skinner på de frodige rankene og dufter av søte sommerblomster. Gil og familien som driver vingården, håper på et godt vinår. Ikke for varmt – ikke for mye regn. Noen av vinene er nesten hundre år gamle, mens andre er barn av helt spesielt gode vinår.
Først i september er vinstokkene fulle av modne druer som plukkes og knuses før vinen skal lagres på tønner og tappes på flasker. Både mennesker og maskiner brukes til knusing av druene, men det beste er å gjøre det på gammelmåten. Det vil si flere par føtter som tråkker sammen i vinbåsene i timevis, ifølge Gli.
Det er ingen fare med arbeidskraften. Hvert år kommer turister til Douro som vil sette føttene i druene. Mange av kvinnene forteller at druetråkkingen er bra for huden på bena deres. Dere er hjertelig velkomne til å prøve selv i september, sier Gil.
Selv drikker han to glass vin per dag. Et til lunsj og et til middag. I helgene hender det at det blir litt mer, sier den livsglade 73-åringen. Mens han deler ut smaksprøver, får vi også servert portvinens historie. Den rubinrøde vinen ble tidlig omfavnet av britene som begynte å importere vinen. På et tidspunkt fant man ut at holdbarheten ble bedre av å tilsette brandy i fermenteringsprosessen. Derfor har portvinen høyere alkoholprosent enn annen vin, forklarer Gil.
Vi lærer og smaker at portvin ikke bare er den søte varianten som serveres til dessert. Den kommer også i lysere og lettere utgaver.
Se vår reise “Sjarmerende Porto og Dourodalen” her!
Himmelske smaker
Alt henger sammen med fermenteringsprosessen, hvordan og hvor lenge vinen lagres og blandes. På vingården Quinta da Casa Amarela produseres også rød, rosé og grønn vin. Sistnevnte ligner hvitvin med litt mindre alkohol, og er en anelse sprudlende. Den smaker best litt avkjølt. Når vi hører om håndverket og arbeidet som ligger bak, kan vi ikke annet enn å innta vinen med ærefrykt. Vi drikker den i ettertenksomme slurker med kanapeer og gårdens egenproduserte ost. Portvinen serveres til sist sammen med mørk sjokolade som er med på å få frem nyansene i vinen.
Før i tiden tok vinen den samme veien som vi snart skal. Nemlig med båt langs Douro-elven og til Porto og byen Vila Nova de Gaia. Den gangen ble vinen sendt i tønner nedover elven og lagret i vinkjellere i sistnevnte by. I dag transporteres den i lastebiler, men de særegne seilbåtene flyter fremdeles på elven, i dag med turister.
Etter å ha inntatt en herlig lunsj i det frodige vinlandskapet, stiger vi om bord i en båt og seiler nedover elva. Flere mål med vinranker og frodig landskap seiler forbi. Så setter vi kursen til Porto der vi overnatter på en av byens sentrumsnære hoteller.
Se våre elvecruise på Douro-elven her!
Tuk-tuk i Portos historiske sentrum
Neste dag tar vi tuk-tuk-toget rundt i den historiske gamlebyen i Porto. Den som er interessert i arkitektur og historie får stilt sin nysgjerrighet. Men dette er også byen for kresne ganer. Portugals nasjonalrett bacalao serveres i minst 365 ulike varianter. Vår guide mener det fins tusen måter å lage fiskeretten på i dette landet.
På et gatekjøkken selges en variant bakt med potet og klippfisk sammen med et lite glass hvit portvin.
«Du burde prøve. Den søte vinen og den salte fisken er en uslåelig smaksbombe», sier Manuel bak disken. Det gir vi ham rett i da vi nyter maten på utekafeen mens vi betrakter livet i de brosteinsbelagte gatene. Vi tar en kaffe på Cafe Majestic der forfatter J.K Rowling skal ha skrevet sin første Harry Potter-bok. Vi beundrer historiske bygninger og spennende arkitektur.
Tuk-tuk-guiden tar oss over Dom Luis I-broen som binder sammen Porto og byen Vila Nova de Gaia. Og vi får med oss slående vakker utsikt fra Mosterio da Serra do Pilar. Her samles portugisere om kvelden for å se solen gå ned over gamlebyen i Porto. I disse to byene er det så mye å oppleve, se og smake at vi ikke rekker alt vi har på ønskelisten på noen få dager. Derfor blir dette stedet vi kommer tilbake til. Snart.
Se alle våre reiser til Portugal her!
Fakta
Porto er den nest største byen i Portugal etter Lisboa. Byen ligger ved elven Douro, og det historiske sentrum med sine mange steder å besøke har blitt plassert på Unescos verdensarvliste. Det er uendelig mange ting å gjøre og steder å se. Her får du historiske gamle gater, monumenter, museer. verdensarvsteder og tradisjoner. Besøk slott, herregårder, palasser, restauranter, strandbarer og kasinoer. Byen er knyttet til Porto de Gaia med en vakker stålbro. Den ble designet av assistenten til Gustav Eifel som også står bak Eiffeltårnet i Paris.