Portugal – historie og geografi

Portugal ligger i det sørvestlige hjørnet av Europa og har en lang historie som går tilbake til 900-tallet. Portugals geografi er like mangfoldig som landets historie, med alt fra dramatiske klipper ved Atlanterhavet til vakre strender langs Algarve-kysten og de grønne åsene i Douro-dalen. Portugal har også en imponerende samling av historiske bygninger og monumenter, inkludert UNESCOs verdensarvsteder som klosteret i Batalha og Belem-tårnet i Lisboa.

Portugal og de historiske sjøfarerne

Portugals historie er lang og interessant, og går tilbake til antikken. Den tidligste kjente befolkningen i Portugal var kelterne, som senere ble påvirket av romerne. På 700-tallet ble området erobret av muslimer, som hersket over det i nesten 500 år. På 1100-tallet gjenerobret kristne konger området, og Portugal ble etablert som et kongerike i 1139.

På 1400-tallet begynte portugisiske sjøfarere som Vasco da Gama og Pedro Álvares Cabral å utforske verden utenfor Europa, og portugisisk kolonialisme begynte å blomstre. De grunnla handelsposter og kolonier i Afrika, Asia og Sør-Amerika, og Portugal ble en av verdens ledende sjøfartsnasjoner.

På 1800-tallet gikk Portugal gjennom en periode med politisk uro og kolonial nedgang. I 1910 ble monarkiet avskaffet og Portugal ble en republikk. Under andre verdenskrig forble Portugal nøytralt, men landet var preget av diktatur og politisk undertrykkelse under Antonio de Oliveira Salazar og hans etterfølgere frem til 1974.

Siden 1974 har Portugal gjennomgått en demokratisk overgang og utviklet seg til å bli en moderne europeisk nasjon. Landet har også blitt en populær turistdestinasjon, med vakre strender, historiske byer som Lisboa og Porto, og et rikt kulturelt og kulinarisk arv.

Lang kystlinje, elver og klipper – Portugals vakre natur

Vårt langtidsresort ligger på Algarvekysten

Portugal ligger på den vestlige kysten av Den iberiske halvøya i Sørvest-Europa og grenser til Spania i nord og øst, og har Atlanterhavet i vest og sør. Portugal har en variert geografi med høye fjellkjeder, dype elver og fruktbare sletter. Den sentrale delen av Portugal er dominert av Serra da Estrela, som er den høyeste fjellkjeden i fastlands-Portugal og har det høyeste punktet på Den iberiske halvøy, Torre, på over 1 900 meter over havet.

Portugal har også flere store elver, inkludert Douro, Tejo og Guadiana, som alle har sin kilde i Spania og renner gjennom Portugal før de munner ut i Atlanterhavet. Disse elvene har spilt en viktig rolle i landets historie og økonomi, og har bidratt til irrigasjon av landet og produksjon av vin og olivenolje.


Portugal har en lang kystlinje mot Atlanterhavet, og landet er kjent for sine vakre strender og klipper. Landet har også flere øyer, inkludert Madeira og Azorene, som ligger langt vest i Atlanterhavet.

Portugals klima varierer avhengig av regionen, men generelt har landet et mildt og fuktig klima. I nordvest er det fuktigere og grønnere, mens i sørøst er det tørrere og mer ørkenaktig. Landet har også en rekke nasjonalparker og naturreservater, og er kjent for sin rike biologiske mangfold og unike økologiske systemer.