Reiser gjør deg lykkelig

En reise i året holder legen vekk!

En av tingene folk ønsker seg mest da de pensjonerer seg, er flere reiser. Friheten som plutselig dukker opp kan utnyttes til å oppdage nye steder, og lære nye kulturer å kjenne. Fra Kina til Madeira, det finnes en opplevelse som kan passe alle. Enten du vil ha pulserende storbyliv, eksotiske strender, flotte all-inclusive hotell eller å oppdage ukjente områder.

Nå viser det seg at reising ikke bare er behagelig og morsomt, det er også bra for helsen din! Reising gjør at du lever lenger, og det gjør deg lykkeligere.

En undersøkelse fra Cornell University har gått over mange, mange år og studerer sammenhengen mellom penger og lykke hos mennesker. Til en viss grad gjør penger deg lykkelig: du trenger penger for å dekke dine grunnleggende utgifter. Du trenger penger til mat, til et sted å bo, til å betale for bil, skolegang, strøm, nett og vann. Etter det slutter pengene å ha så mye med saken og gjøre. Mange tenker at ting vil skape lykke. En ting er der jo tross alt der i flere år, den har en funksjon og kan gjøre livet ditt mer glamorøst eller enklere. Opplevelser kan kun gjøres en gang, og etter det er det borte for alltid.

Det å kjøpe seg noe nytt kan skape en følelse av lykke. De fleste går blide og fornøyde hjem etter å ha kjøpt inn en ny vinterjakke, endelig spart opp til den nye telefonen vi har gått og siklet på, eller et fint antrekk til julebordet. Men denne type lykke er kortvarig. Fysiske objekter og ting blir fort hverdagslige, de blir integrert inn i ditt vanlige liv. Enten det er den nye stavmikseren, en stårre tv eller en nyere telefon er gleden man får av noe nytt forgjengelig – det nye slutter å være nytt etter kort tid. En ting kan bare være ny så lenge.

Opplevelser, derimot: det undersøkelsen fra Cornell fant ut, er at opplevelsene fortsetter å vokse med deg. De blir en del av din identitet, på en helt annen måte enn fysiske objekter kan. Minnene fortsetter å bli sterkere og tydeligere etterhvert som tiden går, og det å tenke tilbake på det vil skape en lykkefølelse lik den du hadde da du opplevde det for første gang. Dette inkluderer reiser, selvfølgelig. En viktig del av det å bygge identitet handler om å utsette seg selv for nye opplevelser, impulser og mennesker. Finnes det noen bedre måte å gjøre det på, enn nettopp gjennom reise? Det å bygge identitet er noe man gjør gjennom hele livet, og det er ikke bare som 19-åring man kan reise jorda rundt!

Men hva hvis du både kunne vært lykkeligere, og levd lenger? Det hadde vel vært det perfekte liv. Her kan også noen reiser hjelpe deg! En undersøkelse gjort i aldersgruppen 45-64 år undersøkte i hvor stor grad menneskene som deltok tok seg fri og dro på reiser. Undersøkelsen fulgte deltakerne i hele 20 år, for å se på langtidskonsekvensene av å reise versus å ikke gjøre det. Det viste seg at de som reiser minst en gang i året har 20% lavere risiko for å dø i løpet av de 20 årene undersøkelsene fulgte dem, mens de har hele 30% lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer! Resultatene er ganske tydelige.

Reiser og ferier reduserer stress. Stress er en kjent faktor som øker sjansen for hjerte- og karsykdommer. Det å ikke ta seg en pause av og til øker stresset, som igjen øker produksjonen av hormonet Kortisol i kroppen. Kortisol setter faktisk fart på aldringsprosessen i kroppen!

Kort oppsummert er nøkkelen til et langt lykkelig liv en fin ferietur. Du er allerede her, og det er et godt sted å begynne!