Sikkerhet på reisen

Vi er blitt et stadig mer reisevant folk. Vi backpacker, reiser på weekendturer, på interrail og cruise titt og ofte.

Vi er blitt et stadig mer reisevant folk. Vi backpacker, reiser på weekendturer, på interrail og cruise titt og ofte. Noen ganger kan det føles ut som vi har erobret hele verden, reist til hver eneste del av den for å oppdage – og gjøre den trygg. Men reising kan også skape litt sommerfugler i magen.

Du skal reise langt vekk fra alt som er kjent og kjært for å oppleve nye kulturer, samfunn, lover og regler. Både fysisk og psykisk kan overgangen være stor, og det er ikke alltid ferien ble helt som man tenkte. Men det er mulig å sikre seg at turen skal bli så behagelig og trygg som mulig. Det finnes mange enkle grep man kan gjøre, så du ikke plutselig sitter der med skjegget i postkassa i et fremmed land.

Det kan være lurt å lage kopier av alt du skal ha med av papirer på reisen. Gjerne både digitale kopier som du kan laste opp i skyen din og ha liggende på datamaskin og mobil, og papirkopier av alle papirer som du oppbevarer på et annet sted enn du oppbevarer pass, forsikringsbevis og reisebevis. Slik sikrer du deg godt om noe skulle skje med dokumentene dine. Et annet tips når du er på reise, spesielt på sightseeing eller ute på kvelden, er å spre pengene dine utover. Da mener vi rent fysisk. Man har ofte mye kontanter med seg på tur, og om noe skulle skje kan det være lurt å ikke ha alt i lommeboka. Plasser noe i lommen, noe i skoen og noe i bukselinningen.

En annen ting som er viktig i disse dager, er å tenke på hvordan du fremstår på nettet når du er ute på reise. Det er kanskje ikke verdens beste idé å annonsere at du skal på/er på ferie på Facebook, og i alle fall ikke når du reiser og hvor lenge du er borte. Det er ganske mange som kan bruke nettopp sosiale medier til å finne ut av om folk er borte, og hvor lenge de er det. Så fortell om ferien til dine nærmeste venner – så du ikke får noen gjester som ikke er velkomne! Så kan du heller vente med å skryte litt om den deilige ferien til du kommer hjem, og har mange flotte bilder å vise frem!

Og til slutt, hvis du skal reise på utflukt/lengre dagsturer også under en ferietur: si ifra til familie, venner, bekjente eller ansatte ved hotellet hvor du skal og hvor lenge. Om du ikke dukker opp igjen innen du burde så vet de hvor du er, og kan finne ut om det har skjedd noe. Ta med deg telefonnummeret til hotellet du bor på, eller reiselederen som har ansvar for turen deres ut på utflukt!

Så skal du nok se at du både har en trygg og fornøyelig reise, god tur!