Sjarmerende Bratislava

Bratislava ligger vakkert til ved elven Donau og er kjent for sin flotte gamleby med praktfull arkitektur. Den sjarmerende gamlebyen er vel verdt ett besøk og regnes for en av Europas aller koseligste. Gamlebyen er en malerisk studie i arkitektur med smale, trange gater og smug. Langs fargerike hus fasader ligger restaurantene tett i tett. Byen rommer mye historie med vakre palasser og fine bygårder. På høyden over byen troner den store borgen med praktfull utsikt over Donau og omgivelsene rundt. For en besøkende er ofte Bratislava en stor og positiv overraskelse.

Bratislava

Byen er i dag hovedstad i Slovakia med rundt en halv million innbyggere og dermed landets største by. Hovedstaden er også Slovakia sitt politiske, kulturelle og økonomiske sentrum i tillegg til å huse parlamentet, president og regjering foruten flere universiteter og museer. Bratislava ligger ved Donau vest i Slovakia og er ett populært stopp for elvecruisebåtene som seiler gjennom Europa. Byen ligger vakkert til bare 1 times kjøring fra Wien og har dermed naturlig nok mange influenser fra tiden under Habsburg familiens styre. Det er enkelt å fly til Wien og komme seg videre til Bratislava med buss.

Historien om Slovakia

Habsburg-familien styrte store deler av Europa fra 1278 til 1918, med det var under keiserinnen Maria Teresia på 1700-tallet at Bratislava skulle bli en viktig by. Den første permanente bebyggelsen var for rundt 6000 år siden, mens 200 år fvt. var det kelterne som slo seg ned i området. Siden har både romere og andre folkeferd kjempet om området. Slovakia og Bratislava ble underlagt Ungarn i 907 og skulle være styrt av Ungarn og Habsburg-dynastiet i tusen år. Bratislava var også kroningsby i flere århundrer og hele 19 keisere og keiserinner ble kronet her. Først i 1918 blir Slovakia slått sammen med Tsjekkia til Tsjekkoslovakia med Praha som hovedstad. Dette skulle mer eller mindre vare til Slovakia ble ett eget land 1.januar i 1993 med Bratislava som hovedstad. Slovakia er ett lite land med rundt 5 millioner innbyggere. Landets naboer er Polen i nord, Ukraina i øst, Tsjekkia og Østerrike i vest og Ungarn i sør.

Bli med Tone på elvecruise på vakre Donau. SE HER!

Borgen Bratislavski Hrat

Borgen som også kalles Bratislava Slott ligger på en høyde over Donau med fin utsikt over byen. Her har folk bodd siden steinalderen. Både keltere og romere har befestet Bratislava før slavere kom, byen var et stort militært og religiøst senter for Stormähren . Ett steinslott ble først bygget på 900-tallet, men har siden vært ombygget i flere ulike stiler. Under Keiserinnen Maria Theresia ble slottet et prestisjefylt rojalt sete. Rett ved finner man Slovakia sitt parlament med statuen av slovakenes elskede Alexander Dubček utenfor. I 2021 er det 100 år siden han ble født og det feires på ulikt vis. Ved statsbesøk holdes ofte middager og tilstelninger på slottet. Det er også scene for konserter så vel som ett lite julemarked i desember. Fra borgen ser vi hele Bratislava under oss hvor elven Donau deler byen i to. Men vi ser også ut over Østerrike og på klare dager helt til Ungarn.

UFO broen

Broen blir kalt UFO broen eller kort og godt Nybroen og regnes som en av verdens største hengebroer med sine 430 meter i lengde. Broen over Donau er en av flere broer ved Bratislava og åpnet i 1972. På toppen finner man en UFO lignende disk som er ett observatorium, men også plassen for den mest eksklusive restauranten i byen. Heisen opp tar ca 45 sekunder og er gratis om du skal spise der, skal du ikke innta ett måltid må du betale ca 7,50 euro for turen. Utsikten er spektakulær fra både restauranten og utsiktsplatået på toppen som ligger 95 meter over bakken.

MS Der Kleine Prinz

MS Der Kleine Prinz

Den populære elvecruisebåten Der Kleine Prinz stopper i Bratislava på sitt seilas på Donau. Se våre fantastiske reiser med båten i 2022 her!

St. Martins katedralen

St. Martins katedralen ligger nedenfor høyden med borgen og det 85 meter høye spiret ses fra lang avstand med en gylden krone i toppen. Den er den største og vakreste samt en av de eldste kirkene i Bratislava. Katedralen er også kjent som Kongedømmet Ungarns kroningskirke. En kopi av Ungarns krone er plassert på toppen av tårnet. I dag er katedralen senter for Bratislava erkebiskop dømme. Herfra kan man følge den gamle kroningsveien hvor også keiserinnen Maria Theresia av Habsburg gikk. Nedfelt i gatene gjennom gamlebyen ser man gamle kongekroner som viser oss i dag hvor kroningsveien gikk.

Michaelsporten

For å komme inn i gamlebyen er en av mulighetene gjennom den vakre Michaelsporten, opprinnelig bygget på 1300-tallet. Først går man over kjærlighetsbroen med alle hengelåsene. En tradisjon som vi finner flere steder i Europa, spesielt populært i det gamle østblokk landene. Forelskede par kjøper sine hengelåser og graverer sine navn, fester den på broen og kaster nøkkelen, symbolet for evig kjærlighet. Så ser du gamlebyen og gågatene med alle utekafeene og de vakre hus fasadene flott restaurert i ulike arkitektoniske stilarter. Man kommer også på en del av den gamle kroningsveien med kongekronene.

“Man at Work” og skulpturene

Etter kommunismens fall og frigjøring ble flere bronsestatuer reist i Bratislava. En av de aller mest populære er Čumil som titter opp av ett kumlokk og kom på plass i 1997. Bronsestatuen har blitt så populær at alle vil ta bilde av statuen og helst også klappe han på hodet, noe som etter sigende skal bringe lykke. Flere biler har kjørt over ham en sen natt, så nå har han fått sitt eget skilt, Man at Work.

Schöner Náci er en annen kjent statue som kan ses i gamlebyen, statuen viser en faktisk person som har levd og var høyt elsket av befolkningen i Bratislava. Hans egentlige navn var Ignac Lamar, han levde rundt år 1900 på den tiden hvor Bratislava het Pressburg. Det sies at han ofte delte ut roser til kvinner etter en trist kjærlighetshistorie. Han var en så hyggelig mann i bybildet at han ofte fikk gratis mat fra restauranter og forretninger og ble alltid hilst med ett smil av befolkningen. Stauten er den eneste statuen av byens kjente skulptur som ikke er i bronse. , den finnes rett ved hovedtorget og klappes på at kjente og kjære hver dag. Turistene elsker han og vil gjerne bli tatt bilde av under hatten hans. (her er det min mann som er med meg på julemarked).

FOTO: Tone Mjøberg

FOTO: Tone Mjøberg

Julemarked

Siste helg i november gleder befolkningen seg over at julemarkedene åpner. Bratislava har flere hyggelige julemarkeder i sentrum av gamlebyen som er vel verdt å besøke. Byen kalles ofte på sommertid for en eneste stor uterestaurant, men det er ikke så annerledes i tiden når julemarkedene holder åpne. Her møtes man etter arbeidstid eller i helgene, man spiser, koser seg med godt drikke eller hører på musikk og ser alt fra folkedans til ulike opptredener. Julemarkedene er naturlig møtepunkt for både venner og familier i førjulstiden. Her handler man julegaver, spiser og drikker gluhwein eller en varm rompunsj. Lukten av brente mandler, nøtter og pepperkaker hører alltid med. Stemningen er fantastisk, glad latter og hyggelig atmosfære venter de som kommer på besøk. Bratislava har også fler gode ølbryggerier som man ofte kan smake godt øl fra eller varme seg med innendørs.

Vil du sikre deg plass på julemarkedscruiset på Donau, SE HER!

Les også Tones artikkel om Wien, en annen by vi besøker på elvecruiset! LES MER HER!