Traditional spanish seafood paella in the fry pan on a black wooden  table.

Spania – historie, geografi og klima

Det er flere ulike preferanser for valget av Spania som ferieland. Mange svarer at de liker det gode været, noen sier maten og andre gleder seg til å oppleve den spennende kulturen og mangfoldet av attraksjoner. La oss gi deg her en liten introduksjon til endel av historien, geografien og klima - så kan du velge selv hva som du vil få med deg på neste feriereise til Spania.

Spania ligger i sørvest-Europa og har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til oldtiden. Fra romerne til maurerne og den spanske kolonialiseringen av Amerika, har Spania en mangfoldig og kompleks fortid som har påvirket landets kultur og samfunn.

Spania har en rik og kompleks historie

Historien til Spania går tilbake til oldtiden. Den tidligste kjente befolkningen på den iberiske halvøya var kelterne, som senere ble påvirket av grekerne og fønikerne. Romerne erobret Spania på 200-tallet f.Kr. og hersket over området i over 600 år. De etterlot seg en arv av språk, kultur og arkitektur som fortsatt er synlig i dagens Spania.
I middelalderen var Spania delt inn i mange små kongedømmer, inkludert de muslimske rikene i sør. På 1400-tallet forente kongene av Castilla og Aragon seg, og begynte en periode med erobring og kolonisering av den nye verden. Denne perioden er kjent som “Siglo de Oro”, eller “Den gylne tidsalderen” for spansk kultur og kunst.
I 1936 brøt den spanske borgerkrigen ut, der nasjonalistiske styrker ledet av Francisco Franco kjempet mot republikanske styrker. Borgerkrigen varte i tre år og endte med at Franco ble diktator i Spania. Han styrte landet med en jernhånd frem til hans død i 1975.
Siden da har Spania gjennomgått en demokratisk overgang og utviklet seg til å bli en moderne europeisk nasjon. Landet har også blitt en populær turistdestinasjon, med sine vakre strender, rike kultur og historiske byer som blant annet Madrid, Barcelona og Sevilla.

Spania geografi og klima

Det vi kanskje forbinder mest med Spania er det behagelig klima og fine badestrendene.  Det stemmer godt med sannheten. Spania har noe av det beste været i Europa og kan lokke med mer enn 3000 soltimer i året. Det er hovedsakelig et middelhavsklima med milde vintre og tørre, stekende somre. Kystlinjene til Spania med de lange strendene langs Middelhavskysten er svært populære turistmål. Landet har også flere øyer, inkludert Balearene i Middelhavet og Kanariøyene i Atlanterhavet.

Vi kan dessverre ikke spå været, og de seneste årene har klimaet endret seg, men man sier at langs kyststrekningene Costa Blanca og Costa del Sol er vintrene milde. Fra høsten til våren kommer det regn om lag en gang i uken, ellers er det ofte herlig klarvær og blå himmel.

Spania ligger på Den iberiske halvøy i Sørvest-Europa og grenser til Portugal i vest, Frankrike i nordøst og Andorra i nordøst. Landet har også kystlinjer mot Atlanterhavet i vest og Middelhavet i sørøst.

Spania har en variert geografi med høye fjellkjeder, store elver og fruktbare sletter. De mest kjente fjellkjedene er Pyreneene i nordøst, som danner grensen mot Frankrike og Andorra, og Sierra Nevada i sør, som ligger nær kysten av Middelhavet og har det høyeste fjellet på Den iberiske halvøy, Mulhacén, på over 3 000 meter over havet.

Spania har også flere store elver, inkludert Ebro i nordøst, Tajo i sentrale Spania og Guadalquivir i sør. Elvene har spilt en viktig rolle i landets historie og økonomi, og har bidratt til å irrigere landet og gi vann til jordbruket.

Spania har et variert klima, fra det subtropiske klimaet i sør til det fuktige klimaet i nordvest. Klimaet varierer også avhengig av høyde og topografi, og landet har alt fra snødekte fjell til varme og tørre ørkener.