Spania – kultur og kjøkken

Både mat og kultur er viktig i den spanske hverdagen. Oster, skinker og viner i kombinasjon med den typiske avslappede kulturen «mañana - mañana» (i morgen – i morgen), er helt passende når vi skal nyte en lang ferie. Det er mange varianter i henhold til de ulike regionene og småbyene, men her følger en kort innføring i litt av den generelle spanske kulturen og spennende kjøkken.

Spania – mangfoldig kultur

Spanjoler er et stolt folkeslag. De er glade i sin mat, språk og fotball lag. Spania har en rik og mangfoldig kultur som har blitt formet av sin lange historie, geografi og etniske mangfold. Her er noen viktige trekk ved spansk kultur:

Den viktige matkulturen i Spania

Det er bare å glede seg til å fråtse i herlige smaker fra det spanske kjøkken. Det er ikke for noe at Spania kan skilte med flest Michelin restauranter i verden. Usikkert om man kan sette frem en nasjonalrett da de gastronomiske tradisjonene er et resultat av de mange folkeslag og kulturer som har krysset og bebodd landet gjennom årene, likevel har «paellaen» fått en spesiell plass i Spania.

Paella uttales «paeja». Det er kanskje den mest tradisjonsrike nasjonalretten i Spania, og fungerer som et samlingspunkt, så vel som en matrett. Ofte servert på høytider og søndager utav en stor stekepanne. Direkte oversatt betyr ordet faktisk… stekepanne. Retten er forholdsvis enkelt å lage og smaker veldig godt. Paella består av kokt ris, olivenolje tilsatt safran og en blanding av både skalldyr, svinekjøtt, fugl og blekksprut. Alt du måtte finne godt, helt enkelt. Sett gjerne noen sitronbåter på toppen, og det kan godt serveres med hvitløksbrød. Denne retten blir du garantert presentert i løpet av oppholdet.


Skal vi generalisere det spanske kjøkken, så kjennetegnet det med at matrettene tilberedes ofte med olivenolje, store mengden frukt og grønnsaker og spesielt et utstrakt bruk av tomater og poteter.

Ja, også spiser man middag sent, vanligvis rundt klokken ni. Egentlig perfekt for oss som befinner oss på langtidsferie. Spanjolene flytter på en måte kveldsmåltidet til et mellommåltid, kalt «merinda», en gang mellom lunsj og middag. Da passer det også kanskje å ta noen munnfuller av en tapasrett eller to, som en ekte spanjol.

Matkulturen i Spania er en viktig del av landets kultur og samfunn. Her er noen av de andre viktige aspektene ved spansk matkultur: