Wien – ett historisk sus

Få byer kan konkurrere med Wien når det gjelder historie, kunst, kultur og praktfull arkitektur. Byen som ligger i hjertet av Europa ved elven Donau var i mange århundrer hovedby i Habsburg-familien sitt imperium. Herfra styrte familien store deler av Europa, og her utviklet man kunsten, musikken og maten som frem til i dag er kjent verden over. Ett besøk i Wien gir virkelig ett historisk sus fra Europeisk historie. I tillegg til praktfulle bygninger finnes det utallige parker og grønne områder. Byen har sitt eget bryggeri og omgis av store vindistrikt. Kulturbyen Wien har virkelig noe å tilby for alle og enhver.

Wien er hovedstaden i Østerrike med 1,8 millioner innbyggere. Wien ligger ved Donau og er ett populært utgangspunkt for elvecruise som har blitt en veldig ettertraktet ferieform. Byen er trendy med områder med nyskapende arkitektur selv om det er de gamle områdene i sentrum som er de mest besøkte. En drøy halvtime utenfor bykjernen finner vi flyplassen Schwechat hvor Austrian Airlines har sitt hovedsete. Wien er delt opp i 23 distrikter som nesten følger klokken om man ser på ett kart, distrikt 2 finnes klokken 2, distrikt 3 hvor klokken er 3, noe som gjør det enkelt å orientere seg. I sentrum finner vi distrikt 1 som er den gamle bydelen som en gang var omgitt av en bymur. Bymuren er i dag erstattet av Ringstrasse som strekker seg rundt gamlebyen. På midten av 1800-tallet bestemte keiser Frantz Josef seg for å rive den gamle bymuren. I løpet av få år ble det bygget over 800 nye palasser. Alle mektige og rike familier i Europa som ville vise sin velstand bygde sitt palass i Keiserbyen. I dag er mange gjort om til luksushotell. Sentrum i Wien er nå bilfritt med gågater, utekafeer og konditorier, og det ene praktbygget etter det andre kan ses med nydelige fasader og flott arkitektur.

Kunne du tenke deg et elvecruise på Donau, les mer her

Habsburg-familien

Habsburgerne kom opprinnelig fra området med samme navn i Sveits, men på grunn av giftemål havnet de i Wien. Familien skulle styre store deler av Europa fra 1278 til 1918. Wien var deres hovedstad foruten en kort periode da Praha fungerte. Makten og rikdommen ser man tydelige spor av i den vakre byen. Midt i sentrum finner vi keiserfamiliens Vinterpalass, Hofburg, som huser over 2600 rom og 19 gårdsplasser. I dag er det spektakulære palasset residens for Østerrikes president, men huser også flere museer, konsertlokaler og Nasjonalbiblioteket. På sommeren forlot keiserfamilien sentrum og flyttet ut på landet til sitt sommerpalass Schonbrunn. I dag ligger det flotte sommerslottet i Wien og er omgitt av nydelige parkområder. Keiserinnen Maria Teresia er en av de mest kjente fra Habsburg-familien. Hun fødte hele 16 barn som ble giftet inn i Europas kongehus i politiske bryllup. Habsburgerne samlet på kunst og mye kan ses i Kunsthistoriske museum eller i Skattkammeret, begge ligger rett ved Hofburg. Gjennom århundrer stred familien mot det osmanske riket gjennom utallige kriger hvor Balkan ofte ble en slagmark.

sommerpalass Schonbrunn

sommerpalass Schonbrunn

Wienersnitzel og Mozartkuler

Hvem har ikke hørt om Wienerschnitzel, Sacher-torte eller en Apfelstrudel? Wien er kjent for alle sine kaffe-hus eller konditorier som serverer ett utall av ulike kaffevarianter. Kaffen ble bragt til Wien av det osmanske riket, noe som befolkningen den dag i dag setter stor pris på. Midt i Wien finner vi ett av de berømte konditoriene, Demel, som var offisiell hoffleverandør til keiserfamilien. Her finner vi de vakreste vindusutstillinger som byttes hver måned med ulike temaer. Ikke langt unna ligger Hotel Sacher som sies å inneha den opprinnelige oppskriften på den verdenskjente kaken med samme navn. Cafe Central er en av de andre berømte kafeene som er verdt ett besøk. Her møttes byens intellektuelle i vakre omgivelser. Her satt både Sigmund Freud, Leo Trotskij og Theodor Hertzl, også Adolf Hitler og Josip Broz Tito

.

Ellers spises Wienerschnitzel ofte i Østerrike. Det er ett tynt, flatbanket stykke kalvekjøtt som serveres på de fleste steder i Wien. Snitzelen blir vendt i egg og brødrasp og stekt og er å finne på de fleste bord når familiene samles til søndagsmiddag. Figlmuller heter restauranten som serverer den mest berømte Wienersnitzlen. Mozartkuler vil du se over alt, deilige sjokoladekuler som er fylt med marsipan og enormt populære. Mozart ble født i Salzburg, men flyttet til Wien. Begge byer hevder å produsere den originale Mozartkulen, gode er de nå begge.

Konserter av klasse

Wien er den klassiske musikkens hovedstad, hver kveld holdes det ulike klassiske konserter i forskjellige palasser. Mozart og Strauss er velkjente innslag som har vært med på å gjøre byen så kjent. Musikverein er stedet hvor nyttårskonserten finner sted hvert år, konserten som kringkastes til over 90 land verden over. Wien Stadsopera er verdenskjent, her oppføres det en ny opera hver kveld med verdenskjente artister som ofte er på besøk. Befolkningen er glad i musikk og benytter ofte tilbudene. For de fleste som besøker byer er det vanlig å få med seg en konsert med musikk fra Mozart og Strauss. De fleste avsluttes med Radetzky marsjen akkurat som på nyttårskonserten. Det er en helt spesiell atmosfære i byen og enten man liker denne typen musikk eller ei, så er det en stor opplevelse å få med seg i Wien.

 

Det flotteste julemarkedet

Få europeiske byer kan vise til så mange flotte og stemningsfulle julemarkeder som Wien. Det mest kjente julemarkedet finner sted foran det praktfulle Rådhuset og har vært en tradisjon siden 1290-tallet. Her finnes over 150 salgsboder, både små og store, ofte laget som små trehytter. Alle er de fint dekorert med flott julepynt, vakkert lyssatt, og stemningsfull musikk. Julemarkedene er naturlig møtepunkt for venner i førjulstiden. Her handler man julegaver, spiser og drikker gluhwein eller en varm rompunsj. Lukten av brente mandler, nøtter og pepperkaker hører alltid med. Det kan være levende musikk, lokale kor som holder konsert, folkedans eller andre opptredener som foregår. Stemningen er fantastisk, glad latter og hyggelig atmosfære venter de som kommer på besøk. Wien har mange julemarkeder rundt i sentrum hvor alle er ulike men like sjarmerende.

Ikke gå glipp av årets julemarkedscruise på Donau, les mer her.

Kunst av Hundertwasser

Kunstneren Friedrich Stowasser, bedre kjent under pseudonymet Friedensreich Hundertwasser er en av vår tids store kunstnere fra Wien. Han ble tidlig inspirert av kunstnere som Gustav Klimt, Egon Shiele og jugendstilen. Hans kunst og arkitektur er helt annerledes enn den vi ser fra keisertiden, men like interessant. Ett populært sted å besøke i Wien er Hundertwasserhaus og Village. Hundertwasser mente at vi ble kjedelige og lite kreative av å bo i firkantede og grå hus som ble bygget i etterkrigstiden. Han begynte å bygge hus hvor ingenting var rett, hverken vegger, gulv eller tak var firkantet som man er vant til. Alle steder i byen hvor vi finner arkitektur fra Hundertwasser ser vi sterke farger og bruk av gull. Hver farge på bildet under utgjør en leilighet, legg også merke til trærne på taket som skal være med å skape en grønn lunge i byen.

Skrevet av vår kunnskapsrike reiseleder Tone Mjøberg. Se alle hennes turer her.

Les intervju med Tone i vårt reisemagasin her.