Beograd – et ukjent kapittel

Serbia sin hovedstad, Beograd ligger vakkert til mellom elvene Donau og Sava. Byen har en uendelig lang og tidvis blodig historie. I dag er Beograd en pulserende hovedstad med store grøntområder, parker, museer, kafeer og trendy klubber. Ett svært hyggelig prisnivå, fantastisk mat og godt drikke i god blanding med store opplevelser gjør Beograd til en by du bør sette høyt på listen over steder å besøke.

Serbia ligger på Balkan og var tidligere den største delrepublikken i Jugoslavia. I dag bor det i underkant av 7 millioner mennesker i Serbia. Historien strekker seg langt tilbake i tid. Området Lepinski Vir ved Donau er datert til rundt 11 000 år siden. Siden har både keltere, romere og andre folkeferd styr her. På 600-tallet kom slavernes forfedre nord-øst fra og slo seg ned i området. Rundt år 1000 oppstod et mektig kongedømme ved dagens Kosovo. Dette fikk selvstendighet av den bysantiske keiseren og snart ett eget ortodoks patriarkat. I 1387 angrep det osmanske riket og slaget ved Kosovo Polje var ett faktum. Dette førte til at Serbia stort sett ble underlagt det Osmanske riket i 500 år. I århundrer var Balkan-området en slagmark mellom det osmanske riket og Habsburg-familien. Siden oppstår flere konstellasjoner før Serbia blir ett kongedømme.

Kongedømmet avvikles og etter 2. verdenskrig blir Tito leder og senere president for de 6 delrepublikkene som samles under Jugoslavia. Serbia, Kroatia, Slovenia, Bosnia-Herzegovina, Makedonia og Montenegro inngikk i Jugoslavia. I dag bruker man Serbiske Dinarer som valuta, noe som kan tas ut i minibanker etter ankomst til landet. Serbia har samme tidssone som Norge.

Beograd

På en høyde med flott utsikt over elvene Sava og Donau ligger stedet som huset den første faste bosetningen i dagens Beograd. Keltere slo seg ned her ca 297 f.kr, det første navnet var Singidunum. Siden ble Beograd underlagt det romerske imperiet som ekspanderte østover. I år 1521 falt Beograd for det Osmanske riket, noe som skulle vare i århundrer. Midt mellom det osmanske riket og Habsburg-monarkiets territorier lå denne byen som begge imperiene ønsket å styre. Deler av området var i perioder underlagt Habsburg-familien, variert arkitektur og ulike spor kan anes i de for skjellige områdene av byen.

Beograd var hovedstad og administrasjon for det tidligere Jugoslavia, i dag i Serbia, og har rundt 1,7 millioner innbyggere. Det finnes utallige områder å besøke, flotte restauranter og fine museer. På Sava elven finnes det mange husbåter som er gjort om til restauranter og nattklubber med ett rikt uteliv. Byen er virkelig vel verdt ett besøk for både å nyte god mat, flott musikk og deilig drikke så vel som kulturelle tilbud. Det er rimelig og enkelt å ta seg rundt i byen med taxi.

Fort Kalemegdan ved elven Sava

Kalemegdan

Det ble senere bygget en enorm festning ved navn Kalemegdan på høyden over Sava og Donau. Beograd betyr den hvite by og Kalemegdan slagmark. Nettopp slagmark er meget beskrivende, det er få byer som har blitt ødelagt og gjenreist flere ganger enn Beograd. Festningsområdet er ett vakkert område som i dag er en stor park. Her finnes nydelige omgivelser, tennisbane, konserter, gallerier og også ett museum. Krigsmuseet som huser diverse våpen, fly og båter fra 1 og 2. verdenskrig.

Foto: Tone Mjøberg

St. Sava kirken

Denne fantastiske kirken er oppkalt etter St. Sava som regnes som grunnleggeren av den Serbisk-Ortodokse kirke. Planleggingen startet i 1894, men det det skulle gå helt til 1941 før den første steinen ble lagt ned, da var Serbia under okkupasjon. Kirken er bygget i ny-bysantisk stil og kan minne litt om Hagia Sofia i Istanbul. I 1989 ble den 400 tonn tunge kuppelen reist med ett 12 meter høyt og 4 tonn tungt gull kors på toppen. Veggene utvending er i hvit og grønn marmor.

Etter mange års arbeide er kirken omsider dekorert med de mest fantastiske gull mosaikker innvendig. Selv president Putin har donert mosaikker til kirken. 12 000 mennesker kan overvære en messe i St. Sava som sies å være den 3. største ortodokse bygning i verden. Det er fortsatt noen år igjen til den er helt komplett. Under kirken finnes det man kaller krypten, den kan også besøkes. Hele kirken så vel som krypten er forgylt i de vakreste gullmosaikker, og nok det eneste stedet i verden det dekoreres i så omfattende stil i vår tid.

Foto: Tone Mjøberg

Tito sin memorial

Josip Brotz, bedre kjent som Tito, ble født i 1892 i vest-Kroatia. Den gang var dette området under Habsburg-familien og kongeriket Østerrike-Ungarn. Under 1. verdenskrig var han soldat i den østeriske hæren. Etter krigen ble han medlem av det Jugoslaviske kommunistpartiet. Under 2. verdenskrig kalte Tito til væpnet motstand mot nazistene hvor han fungerte som hærfører for den nasjonale frihetshæren, partisanene. Da krigen sluttet ble Tito både statsminister og utenriksminister for den nye kommunistiske republikken, siden president på livstid. Tito døde i 1980, og begravelsen var en hendelse som tiltrakk statsledere fra hele verden. I vestlige øyne var Titos største styrke å kunne holde landets mange deler samlet. Etter hans død begynte de etniske forskjellene å vokse, noe som til slutt endte i borgerkrig.

Titos mange beundrere ville nok si at han var ett politisk geni og hans kraftfulle personlighet som holdt Jugoslavia samlet så lenge. Hans grav er i mausoleet i sørlige Beograd, som blir kalt” Blomstenes hus” (Kuca cveca). Her ligger han begravet sammen med sin kone, Jovanca, Det finnes også ett interessant museum hvor mange av Titos ting er utstilt.

Skardalija

Beograds svar på Latinerkvarteret er ett meget hyggelig område som også kalles for The Bohemian District. Skardalija er det gamle kunstner kvarteret med hyggelige brosteinsbelagte gater mellom Kalemegdan fortet og Trg Repulika, hovedtorget i byen. Her finnes små hus og mengder med koselige restauranter og små hoteller. Kunstnere, skuespillere, journalister og forfattere samlet seg her for å nyte. Mang en restaurantregning har blitt betalt via ett dikt, ett maleri eller en sang på en av tavernaene. Min favoritt er taverna Dva Jelena – to hjorter, en flott tradisjonell taverna med treverk i tak og vegger, levende orkester som spiller rundt bordene og deilig mat. Dva Jelena åpnet i 1832 og har mange ulike rom, terrasser og haller, alle i tradisjonell stil. Her er det alltid liv og røre.

God mat og drikke i Beograd

Serbia er kjent for sine gode skinker, spekemat og grillet kjøtt. Det lages mye god vin i landet som har mange fine vinområder. Bare en times kjøring fra hovedstaden finner du vingårder og produsenter som har vunnet internasjonale priser. Byen Sremski Karlovsi ved Novi Sad er en kjent by for sin vinmesse hver høst, hit kommer produsenter og kjøpere fra hele verden. På Aller Travel sine elvecruise på Donau besøkes dette området hvor det også er mulighet for vinsmaking. Ellers produseres det mye slivovitsj som er plommesnaps. Nytes ofte blant de fleste, mange kaller den for medisin. Ellers lager man også mye god snaps på både aprikoser og kvede. Serbisk folkedans er virkelig i verdensklasse med sine fine folkedrakter. Dansen og musikken er tidvis voldsom, noe som henspiller til den blodige historien. Man merker også osmanske spor i noen av folkesangene som kan virke litt orientalsk.

Norge & Serbia

Visste du at mange serbiske krigsfanger ble ført til Norge under 2. verdenskrig for å bygge veier og jernbaner? Mange mistet livet under tvangsarbeid. Det finnes en norsk-serbisk vennskapsforening, tidligere norsk-jugoslavisk, som tidvis er nokså aktiv. I byen Gornji Milanovac finnes vennskapshuset, halvdelen er bygget som ett vikingskip og den andre halvdelen som en tradisjonell serbisk villa. Mange av krigsfangene/partisanene som ble tvangssendt til Norge kom nettopp fra dette området.

Elvecruise på Donau gjennom 7 land og 5 hovedsteder. TRYKK HER

Beograd er også ett populært stopp for elvecruisebåter på Donau. Da ligger skipene gjerne til kai en dag på Sava elven mens passasjerene utforsker Beograd og områdene rundt. Aller Travel sitt elvecruise på Donau med skipet Kleine Prinz har også stopp i Beograd.

Les også om Budapest i vårt reisemagasin, TRYKK HER