Budapest – Donaus dronning

Vakre Budapest ligger flott til ved elven Donau som deler hovedstaden i to. Byen har en lang historie på over to tusen år. På den flate Pest-siden finner vi gågater, forretninger, jernbane, mathallen, hoteller og restauranter. På Buda-høyden troner slottet, fiskebastionen, Mattias-kirken og overklassens fine boligområder. På høydene over byen har man nydelig utsikt over Donau og omgivelsene rundt. Utsikten fra Gellert-høyden er så vakker at den til og med finnes på Unesco sin liste. Budapest er ellers kjent for sin praktfulle arkitektur, termal-kilder, spa-anlegg og fine kafeer.

Ungarn

På slutten av 800-tallet forlot magyarene sine områder nær Uralfjellene og vandret inn i Sentral-Europa. De slo seg ned i området som utgjør dagens Ungarn. Etter hvert erobret de territoriene rundt, noe som førte til at Ungarn ble en stormakt. I 1526 angrep det osmanske riket på sin vei mot Wien, det førte til at mesteparten av landet kom under osmansk styre i mer enn 150 år. Ved fredsavtalen i Karlowic på slutten av 1700-tallet blir Ungarn underlagt Østerrike og Habsburg-monarkiet. Etter protester og demonstrasjoner i Ungarn ble landet i 1867 en del av det som skal kalles dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, noe som skulle vare til etter 1. verdenskrig. I forbindelse med fredsavtalen i Trianon i etterkant av krigen må Ungarn avstå store landområder til landene rundt, og ble dermed ett lite land midt i Europa. Etter 2. verdenskrig blir Ungarn ett kommunistisk land, noe som skulle vare frem til 1989.

Budapest

Byen er i dag hovedstad i Ungarn med over to millioner innbyggere og landets største by. Frem til 1873 fantes det to byer, Buda og Pest på hver side av elven. Byene ble slått sammen til ett felles navn, Budapest, som deles av Donau. Spennende historie, vakker natur og ett behagelig prisnivå gjør byen til ett hyggelig sted å besøke. De svært populære elvecruisene på Donau gjør alltid stopp en dag eller to i byen. Skipene ligger til kai midt i byen med det meste av attraksjoner i behagelig gåavstand. Ungarn ble EU-medlem i 2004, noe som i dag kommer Europeiske pensjonister til gode, alle fra 65 år og opp nyter gratis transport. Dette gjelder også personer fra EØS land. Man kan benytte både trikk, metro og buss i Budapest helt gratis. Budapest med Donaus bredder, utsikten, slottskvarteret og Andrassy avenyen er på Unesco sin verdensarv liste.

Tone er reiseleder på elvecruise på Donau hvor Budapest er en av høydepunktene. Se turen HER

Budapest sine broer

En av de mest karakteristiske tingene ved Budapest er byens vakre broer. Det finnes ni broer over Donau, syv av dem blir brukt til biltransport. Den vakreste og eldste av broene er nok Széchenyi-broen eller Lenkebroen som den kalles. Denne broen stod ferdig i 1849 og er vakkert opplyst på kveldene. Det er svært populært for forelskede par å vandre over broen på lørdager, det skal nemlig gi evig kjærlighet. Den neste broen som ble bygget var Margareta-broen, deretter Frihets-broen, Elisabeth-broen, Petöfi-broen, Arpad-broen og til sist Lagymanyosi-broen.

Foto: Tone Mjøberg, Széchenyi-broen med Det kongelige Slott i bakgrunn

Parlamentet

Strålende opplyst i kveldsmørket troner det flotte parlamentet ved Donau sin bredd. Det sies å være det nest største i Europa etter Westminster i London og er landets største bygg. Bygningen er oppført i nygotisk stil i årene 1885-1904 og har hele 365 tårn. Innvending og utvendig finnes 242 skulpturer på byggets fasader, disse forestiller tidligere konger, høvdinger og militære storheter. Byggingen av parlamentet skal ha kostet like mye som å bygge opp en hel by for 40 000 innbyggere, over 100 000 mennesker jobbet med byggingen. Det sies å ha blitt brukt mer enn 40 kilo gull for å dekorere innvendig. Parlamentet huser Ungarns riksregalier og er en praktfull bygning.

Foto: Tone Mjøberg

Mathallen

Det er få steder man ser så mange ferske matvarer som nettopp her. I enden av den berømte gågaten Vaci Utca finner vi Mathallen som åpnet i 1897 og ble designet av Gustave Eiffel akkurat som den gamle jernbanestasjonen. Bygget er i jugendstil og finnes i 3 etasjer. I nedre etasje finner man blant annet ett supermarked. På bakkeplan har man bod etter bod med ferske grønnsaker, kjøtt, paprika, krydder, gåselever, pølser og ungarske viner. Øverste etasje finnes små forretninger med lokale broderier og annet ungarsk håndverk. Videre finnes det små spisesteder med lokale retter så vel som drikke. Mathallen er virkelig vel verdt ett besøk, her finnes de mest delikate spiselige suvenirer å ta med hjem. I førjulstiden er hallen dekorert fint med julepynt.

Budapest sine kafeer

Ungarerne tar virkelig seriøst sine kaker og kafeer. Hvert år på nasjonaldagen 20. august presenteres årets kake med brask og bram. Det er alltid stor spenning i forkant, og alle skal ut å smake den. Det mangler ikke på fine steder å besøke. Små og store konditorier finnes over alt med ett enormt utvalg. Cafe Gerbaud har holdt åpent siden 1858 og er en av landets mest berømte. Gerbaud ligger på det store torget Vörösmarty der hvor gågaten starter/ender og man i desember finner julemarkedet. På sommeren har de også en utendørs avdeling. Det er virkelig vel verdt ett besøk, om ikke annet bare for å se på interiøret og den enorme disken med kaker og andre fristelser. Kanskje enda mer berømt er Cafe New York med sitt fantastiske interiør. Cafe New York ligger ikke like sentralt som Gerbaud. Dog så er den virkelig verdenskjent og prisene deretter.

Foto: Tone Mjøberg – Årets kake i 2019

Bad og Spa-anleggene

Ungarn er kjent for sine varme thermal-kilder med mineralrikt vann. Å besøke ett de mange badene skal være meget helsebringende om man har hudlidelser, revmatisme, muskelsmerter og mye annet. De mest kjente badene er nok Gellert Hotell og spa så vel som Szecheniye-badet. Sistnevnte er stedet man ofte ser bilder fra med store utendørsbassenger, her spiller man blant annet sjakk i vannet. I badene tilbringer man mange timer, møter venner, familie og har mulig for massasje og ulike behandlinger.

Szentendre

Denne vakre og pittoreske byen ligger ca 25 kilometer utenfor sentrum av Budapest. Byen er unik med sin beliggenhet ved Donau og ble en gang grunnlagt av Serbere som flyktet fra det osmanske riket. Her finner du brosteinsbelagte gater og ett vell av små og spennende forretninger, museer og spennende design. Byen er kjent for sine små museer som mikromuseet, marsinpanmuseet, Margit Kovacs keramikkemuseum for å nevne noen. Marsinpan-museet er virkelig unikt og moro å oppleve, her er alt laget i marsipan fra bilder på veggene, møbler, blomster og kjente eventyrfortellinger. I Szentendre finner du også flott glasskunst, smykkedesign så vel som vinkjellere for vinsmaking og fine restauranter.

Foto: Tone Mjøberg – De hellige 3 konger og Jesu fødsel i marsipan

Julemarked

Siste helg i november gleder befolkningen seg over at julemarkedene åpner. Budapest har flere hyggelige julemarkeder som er vel verdt å besøke. Byens julemarkeder er ofte naturlige møtepunkter i førjulstiden. Her møtes man etter arbeidstid eller i helgene, man spiser, koser seg med godt drikke eller hører på musikk og ser alt fra folkedans til ulike opptredener. Julemarkedene er naturlig møtepunkt for både venner og familier i førjulstiden. Man handler julegaver, spiser og drikker gluhwein eller en varm rompunsj.

Les om det populære elvecruiset på Donau HER

Avganger på julemarkedscruise 2022 er allerede lagt ut for salg, TRYKK HER