Morten Bille

Hvor reiser vår reiseleder når han skal på ferie?

Vi spurte en av våre Italiaguider, Morten Bille, hvor reiser du når du skal på ferie?

Svaret var ikke overraskende:

Jeg må si at landet som gir meg flest gode opplevelser er Italia. Hver gang jeg reiser dit, blir jeg like positivt overrasket av landet og italienerne. Italia har så mye å by på; natur, kultur, historie og ikke minst maten. Hver region er ulik, det eneste fellestrekket er at italienerne aldri kompromisser. Når de serverer et måltid er det alltid laget med kjærlighet og når de møter deg, er det med 100% tilstedeværelse og temperamentet gløder av glede og sinne.

Italia er et stort land som faktisk først ble samlet i 1871, og er derfor historisk sett et ungt land, fylt med ulikheter. I nord måter man det gamle Tyrol hvor mentaliteten er mer mellomeuropeisk enn italiensk. I midten finner vi Vento, Toscana, Liguria og Umbrai. Det er kanskje nettopp dette det de fleste tenker på når man sier Italia; storbyene som Roma, Firenze, Vendig og Milano, med kulturskattene, de historiske katedralene, de gamle byene og det fantastiske kjøkkenet. Syd på, finner vi det mer ukjente Italia; Napoli og Bari. Her utspiller gamle familie dynastier seg og lovgivningen fra Rom er meget langt vekk. Mentaliteten her er så ulik den i nord, at det kunne vært to helt ulike land.

Et av mine favorittsteder er Liguria med hovedbyen Genova. Den vakre kyststrekningen og de liguriske fjellene i bakgrunnen er bare helt nydelige. Den lille kystbyen Sestri Levante, en liten perle glemt av omverden, inviterer til det perfekte oppholdet og utgangspunkt for en flott ferie. Historisk har den byen vært en liten fiskerby, hvor befolkningen bare har passet på seg selv og tjent til livet med enkelt arbeid. Byens historiske sentrum stammer helt tilbake til 1133. Under pest og kolera epedemier på 1300-tallet flyktet rike kjøpmenn og handelsfolk ut av storbyen Genova og bygde palasser og store villaer i Sestri. Disse palassene og villaene tjener idag som hoteller og pensjonater for turister. I 1833 besøkte den danske forfatteren Hans Christian Andersen byen og han døpte byens to bukter til Eventyrbukten og Måneskinsbukten. Dette vitner om byens romantiske side. Sestri Levante blir hovedsakelig besøkt av lokale italienske turister.

Alle turer for deg som er aktiv!

Aller Travel har et bredt tilbud av vandrerturer i hele Europa, samt noen turer hvor du kan forbedre formen med aktiv trening.

På våre reiser i Liguria omerådet bruker Aller Travel Sestir Levante som utgangspunkt. Portofino ligger kun 40 km fra byen og Cinque Terre kun ca. 30 km fra. Vi bruker tog for å komme oss rundt og dette gir oss mange fordeler, blant annet kommer vi tett på lokalbefolkningen. Det er nettopp på toget at vi kan få de morsomste opplevelsene. En forsinkelse eller en plutselig endring i plan kan gi uventetde muligheter. Flere ganger har jeg vært med på å bli invitert på vin til den lokale vinbonden eller på lunsj til den lokale restauranten, alt sammen hører til den italienske sjarme. I Italia kan man alltid regne med at ingenting skjer som forventet, og man skal si til seg selv at det er nettopp dette som gjør en ferie i Italia så sjarmerende. Den vante nøyaktighet og pertentlighet skal man legge igjen hjemme, og være åpen for nye oppleveler, følge med strømmen og la det uvante skje.

På Aller Travels vandringsturer i Liguria har vi fire vandredager, hvor vi tar tog til våre utgangspunkt. Her måter vi den lokale guiden, som guider oss gjennom alt av historie, natur, det botaniske og selvfølgelig alt det lokale. Våre dager er delt opp i to etapper, en god vandring får lunsj og noe ganger en lettere vandring på ettermiddagen. Vi er hjemme på hotellet ca. ved 16 tiden. På to av vandringsdagene besøker vi fire av de fem byene i Cinque Terres nationalpark, hvor vi vandrer i bakkene bak byene med utsikt over middelhavet og med Korsika i horisonten. Vakkert!
På de to andre vandredagene kjører vi mot Portifino Nationalpark og vandrer der. En av dagene besøker vi selve havenbyen Portofino.

Vandringene i Italia er litt annerledes enn fra fjeld tuer i Norge. Selv om vi kun går 3-5 km om dagen, blir man anpusten, varmen og stigningene kan være en liten utfordring.