Tone og Kjetil driver Algarves minste mikrobryggeri

Ekteparet Tone og Kjetil Storkaas har funnet lykken i den sjarmerende landsbyen Fuseta. Der lever og ånder de for å brygge den beste ølen langs Algarvekysten. DET GODE LIV Langtidsferie Albufeira har denne utflukten på programmet.

Foto: Sven-Erik Røed

Da Kjetil fylte 50 år ville han absolutt brygge sitt eget øl. Eks-drammenseren som er oppvokst med smaken av øl fra Norges eldste bryggeri, mente at det ville være en enkel sak. Jubileumsølet ble en ren fiasko, og Kjetil hadde i lang tid vondt for å svelge nederlaget. Først mange år senere strømmer gjestene til mikrobryggeriet og skjenkestua i den sjarmerende bakgaten i landsbyen. Og alle ølsortene har han laget selv, med god hjelp av Tone.

– Jeg leste meg opp på alt som hadde med ølbrygging å gjøre, og klarte å knekke koden. Nå har jeg alltid 800 liter fatøl fordelt på 20 ulike ølsorter i tappekranene, smiler han.

Det lille forretningseventyret begynte for 17 år siden da Kjetil og Tone flyttet fra Brønnøya i Asker til Fuseta. Huset de kjøpte i Portugal hadde en leilighet på toppen, en forretning og fryselager i første. For fem år siden kom de på ideen om å gjøre hobby til levebrød, ryddet ut frosne brekkspruter fra bakrommet og bygget et knøttlite mikrobryggeri. Lokalet mot gaten ble pusset opp og fikk 20 sitteplasser.

Tone og Kjetil brygger og serverer egne øltyper som de kaller for «Sweet Blondeee», «Double Trouble», «Tropical love» og ikke minst «Dead Parrott».

Norsk mikrobryggeri på Algarvekysten

– Vi holder åpent i helgene. De andre dagene i uken brygger vi øl. Jeg er det vi på vårt fagspråk kalles et «humlehode», at jeg er hekta på IPA og Pale Ale. Helst basert på amerikanske og belgiske oppskrifter som jeg eksperimenterer med for å gi ølet min smak, forklarer Kjetil som også får tid til å nyte det gode livet på Algarvekysten sammen med Tone. Han legger til at de har funnet en fin balanse mellom arbeid og fritid. Med over 300 soldager i året, kan de heller ikke klage på været!

– Det som er ekstra morsomt er at også stadig flere unge portugisere velger å drikke vårt øl, mens den eldre generasjonen fortsatt sverger til Superbock og Sagres. Siden det er mange engelskmenn, belgier og tyskere bosatt i området finner stadig flere veien til NanoBrew, sier Tone som også har lært seg å lage og servere lokal tapas med kortreiste råvarer.

Tar øl på alvor: Kjetil viser Aller Travel sine gjester det lille mikrobryggeriet.

Utflukten er på programmet DET GODE LIV Albufeira

Det er den meget kreative kultur- og historieforteller, DET GODE LIV vert Kristian Bredby, som fikk kjennskap til ekteparet Kjetil og Tone Storkaas sin virksomhet. Etter et opphold i Fuseta, som ligger plassert mellom Faro og Tavira, bestemte han seg for å legge utflukten inn et besøk til mikrobryggeriet i ukeplanen. Dette nyter de mange langstidsferierende nordmennene godt av.

– Jeg er opptatt av å fylle ukene med innhold og opplevelser. Det skal ikke være kjedelig å oppholde seg tre uker i Albuferia. Derfor arrangerer jeg morgenturer, aktiviteter, utflukter, markedsturer og hyggekvelder for gjestene, og blir ekstra fornøyd nå jeg oppdager nye severdigheter som i møtet med Kjetil og Tone, sier han.

Munter gjeng: Nye og spennende smaksopplevelser for Knut Petter Hagen, Kristian Bredby, Elisabeth S. Rekstad, Anni Skybakmoen, Inger og Knut Pihl, Tora Samset og Martin og Rigmor Bjørnå.

Les om hva vert Kristian sier generelt om DET GODE LIV langtidsferie på Algarvekysten. TRYKK HER

Bli med på DET GODE LIV Albufeira og nyt sol og godt vær hele vinteren. Les & bestill HER