Vi bor i San Gimignano – fottur i Toscana

San Gimignano - byen hvor tiden har stått stille. Den var gjemt og glemt i flere hundre år. Svartedødens herjinger innkapslet byen og fanget den i tid. Nå vises den fram, og du innser at bak hver stein er det en historie verd å høre. Her bor vi når vi skal utforske Toscana til fots.

Over tusen år hadde gått siden romertidens høytid, da byggene som har gjort San Gimignano kjent ble reist. Arkitekturen fra middelalderen vitner om et tapt minne om hva som var, og et ønske om å gjenreise gammel storhet. For dette er en by, fanget i tid, nesten upåvirket av 670 år med konger, kollapser og kriger.

Denne lille byen er utgangspunktet for ditt opphold på “fotturer og kultur i Toscana”. Som utgangspunkt for en reise i Toscana er det det noe poetisk med San Gimignano, da byen historisk sett er en passasje for pilgrimmer og handelsfolk gjennom Toscana. Når du ankommer Pisa flyplass blir du møtt av Aller Travel sin reiseleder, og sammen tar dere buss til hotellet i San Gimignano. Vel framme i verdensarvbyen blir det velkomstmiddag og vin servert fra en region kjent for sitt landbruk.

Vi bor i San Gimignano

På oppdagelsestur i Toscana

San Gimignano har vært i UNESCOS verdensarvregister siden 1990 grunnet sin kulturelle betydning for regionen. Byen er i stor grad uforandret siden middelalderen, da svartedødens herjinger bidro til å innkapsle området i året 1348. Det var San Gimignanos posisjon i en region dominert av Firenze som bidro til at den lille byen i Toscana lå gjemt og glemt i flere hundre år.

I løpet av denne reisen i tid får du muligheten til å delta på fem flotte vandredager. Her blir du guidet gjennom historiske gater i Toscanas fineste middelalderbyer. Middelalderen i Italia var en tid preget av spanske interesser i sør, pavestaten i Roma med sine biskoper og Det Hellige Romerske riket i nord. Byene bygde sin selvstendighet på de ettertraktede råvarene fra Toscanas frodige jordbruk. Råvarer som fortsatt kan nytes den dag i dag.

Toscanas vakre natur

Middelalderen satte sitt preg på Toscana

Middelalderen var en tid med mange maktkamper, og de nordlige bystatene i Italia var stadig involvert i en politisk kamp for å bevare sin selvstendighet. San Gimignano opplevde også sterk vekst i denne perioden grunnet gunstig handel med jordbruksprodukter fra den toskanske regionen. I 1199 ble byen tildelt sin selvstendighet fra biskopen av Volterra, noe som vitnet om makten til de geistlige i korstogenes tid.

Arkitekturen fra tiden strekker seg ofte mot himmelen mot noe uoppnåelig. Forestillinger om guds storhet, bibelske allegorier og den ærefrykten som den kristne religion i området krevde kan ses igjen i de kulturelle høyborgene man besøker på denne turen, som Siena og Firenze. Dette var byer som satte standarden da San Gimignano ble selvstendig.
Men en kamp for selvstendighet ble raskt etterfulgt av en kamp om intern kontroll. Striden mellom Guelfiene, som ståttet pavestaten, og Ghibelliniene, som støttet det Det Hellige Romerske riket, startet et kappløp om å bygge flest og høyest tårn. Dette var et kappløp om prestisje. Det er noe symbolsk med denne arven, da den vitner om at ingenting varer evig. På et tidspunkt raget 72 tårn over byen, symboler på makt og rikdom. I dag gjenstår 14 av disse monumentene fra den tapte tiden, før svartedøden satte en stopper for drømmen som var et sterkt, selvstendig San Gimignano.

Hotel Cisterna i San Gimignano

TEKST: Robin Reistad Fiske