Alt gikk på skinner da Aller travel feiret seg selv

Togdrømmen til togentusiast Dagfinn Lunner gikk i oppfyllelse på selveste Keisertoget fra Wien til Opatija i Kroatia. Og jammen fikk han selskap av et par hyggelig damer også.

Foto: Sven-Erik Røed

– Jubileumsturen til Aller travel har jeg gledet meg lenge til, sier Dagfinn som kan det meste om sporveksling, signaler, koplinger, hjul og understell da han gikk ombord på Keisertoget sammen med 50 andre reiseglade deltakere. Og spenneningen og forventningen var å ta å føle på. Da Aller travel feiret seg selv som 10 år på reisefot, slo turoperatøren på stortromma og lagde en tur vi knapt har sett maken til!

Seks retters middag hører med

Lidenskapelig togentusiast

Alt takket være Jan Sveen som har like lang fartstid som Aller travel. Også han en lidenskapelig togentusiast, og ikke minst produsent av skreddersydde opplevelser for reiseselskapet i alle disse årene.
Derfor var han minst like spent som oss andre. Med et over 100 år gammelt keiserlig tog gjennom tre land, og skifte av like mange lokomotiver kan ting gå galt. Riktignok har Keisertoget fått et nytt og moderne understell for å tåle nåtidens hastigheter, men likevel!

Dagfinn Lunner nyter hvert sekund ombord i Keisertoget fra Wien til Opatija.

En gang i livet

– Dette er en reise du sannsynligvis bare får oppleve en gang i livet, smiler Jan Sveen når toget ruller ut fra Wien Westbahnhof. I flere måneder har han arbeidet med å få på plass jubileumsturen til Aller travel. Særlig den eksklusive togreisen har han hatt spesielle forventinger til, og mye detaljstyring måtte til for at alt skulle gå på skinner. Det er Dagfinn Lunner den første til å bekrefte.
– Her er alt godkjent, sier han entusiastisk.

Reiseleder Jan Sveen

Frivillig togfører

Dagfinn, som har vært kommunemann i det sivile, og nærmest flasket opp langs jernbanen, måtte bare være med på denne turen. Hans far begynte på Aurskog-Hølandsbanen som gikk mellom Sørumsand og Skulerud.
– Det er en smalsporet jernbane som på folkemunne blir kalt for Tertitten. Og fascinasjonen for tog og jernbane har fortsatt resten av livet. I dag jobber jeg som frivillig stasjonsmester, togekspeditør og togfører med blå stripe i lua på min fars gamle jernbanestrekning og på Krøderbanen som nå er museumsjernbaner, forteller Dagfinn som ikke får sett seg mett på alle de vakre detaljene fra fordums tid. Og ikke minst konstruksjoner og ingeniørkunst. Dessuten har han fått mange nye venner – som alle har et forhold til tog.

Bobler og historier

Med en stab på 20 personer ble det servert både velkomstbobler, deilig frokost, seks retters middag, vin ad libitum og kaffe med noe søtt, mens landskapet flimret forbi. Med noen stopp underveis og saktekjøring på flere strekninger kunne vi med god hjelp av Jan Sveens fortellinger sette oss inn i landenes historie på vei opp til Semmering, ned til Graz, forbi Ljubljana i Slovenia før siste lokomotivskifte i Postonja i Kroatia før siste etappen gikk til kurbyen Opatija.

Togreise for de keiserlige

Og ikke minst fikk vi høre hvordan Habsburgerne preget sin samtid, folket og landene langt utenfor Østerrike-Ungarn. Hele tiden overvåket av togentusiastene Dagfinn og Jan som summerte 14 tunneler, 16 viadukter, 118 mindre brokonstruksjoner og 11 jernbroer før vi steg av på endestasjonen Opatija Matulija.
Banen ned dit ble åpnet i 1873, og dermed kunne keiser Franz Joseph og Wiens overklasse reise behagelig hele veien ned til Adriaterhavskysten og den berømte kurbyen Opatija.

Berømt kystby

Ifølge The New York Times møttes keiser Franz Joseph og keiser Wilhelm II av Tyskland den 30. april 1894 nettopp på stasjonen Opatija-Matulji før de sjekket inn på Hotel Stephanie – i dag Hotel Imperial, hvor vi bodde i to netter på denne turen. De to keiserne ble kjørt i hest og vogn. Mens vi ankom hotellet ikke fullt så keiserlig – i buss!