Derfor reiser jeg alltid tilbake til Rovinj

Aller travel-veteran Christin Gjessing elsker Rovinj over alt på jord. Hun vet hva hun snakker om. Christin har vært der åtte ganger.

81-åringen stråler ungdommelig, sprek både til sinns og til beins. Hun leder an gjennom middelalderbyens mange trange smug, åpne parker, spennende restauranter og byens marked, der hun insisterer på å begynne kjentmanns-omvisningen. Der viser hun oss alt fra ferske fiken, lokal honning, kortreist ost og til alt innen lærvarer.

«Nå er jeg i Rovinj for åttende gang»
Christin Gjessing

Når det gjelder merkevarer og klesmote anbefaler Christin besøkende å reise på shoppingtur til den italienske havnebyen Trieste. Aller Travel arrangerer utflukt til byen med tre store og hyggelige gågater med mange butikker og gaterestauranter. Underveis er det en hyggelig stopp i den slovenske byen Piran, som også har mye å by på.

– For to år siden inviterte jeg min nærmeste familie på et ukesopphold i Rovinj. Det hyggelige prisnivået gjør at jeg anbefaler andre å gjøre det samme, smiler hun og vinker tilbake en kelner som viser henne hva som er dagens ferske fisk på menyen.  – Vi er gamle kjente!

– Tenk at et glass god Istra-vin ikke koster mer enn 25 kroner, sier hun, samtidig som hun skryter av all den ferske sjømaten som serveres i mange av de gode restaurantene i Rovinj.

TRYKK HER: Rovinj – den kroatiske perlen fra 9.600 kr per pers

Reiser gjerne på gruppereise

Denne gang reiser Christin Gjessing alene, synes dét er helt uproblematisk. Likevel liker hun å ha den tryggheten av å reise i en gruppe sammen med andre.

Det er så enkelt og så problemfritt med tanke på flyreise, transfer og utflukter. Alt blir tatt hånd om av profesjonelle, sier Christin.
Hun har hatt Synnøve Langfeldt som reiseleder og roser henne spesielt for alltid å ordne opp når det er behov. Den lokale, svensktalende guiden Karina Jurman får Christin heller ikke fullrost. – Alt jeg vet om kroatisk hverdagsliv, historie, kultur og politikk har jeg lært av henne, forteller Christin.

TRYKK HER FOR Å SE DEN 8 DAGERS FLOTTE TUREN

Late dager på Hotel Istra

Hver morgen starter Christin med en lett frokost på Hotel Istra før hun hopper i saltvannsbassenget for dagens aerobic. Som regel unner hun seg også en lang spasertur før hun dovner seg et par timer på solstolen. Hotellet er plassert på en øy med gratis båtforbindelse til Rovinj en gang i timen.
– Her bor jeg på et fantastisk feriested, med vakker natur, flotte viltgående fasaner og et yrende fugleliv uten biler og uten stress. Hva mer kan jeg ønske meg?
Hun har funnet sitt ferieparadis og forteller at hun ikke kommer til å endre på sine reisevaner nå som hun har kommet godt opp i årene. – Heldigvis er jeg sprek nok til å klare meg selv, og med mange hyggelige mennesker i gruppen, er jeg aldri alene.

Rovinj sin dramatiske histore

Som mange andre er Christin Gjessing er opptatt av Istra-halvøyas dramatiske historie. Kroatia og tidligere Jugoslavia har engang tilhørt Romerriket. Det er mange som har styrt her, og foruten romerne har kroatere, venezianere, habsbugere og Østerrike Ungarn invadert landet. Både Benito Mussolini og etter hvert den tyske okkupasjonsmakten har okkupert Istra-halvøya. Etter andre verdenskrig kom Tito inn i bildet og samlet de ulike landene til Jugoslavia.

Først i 1991 ble Kroatia en selvstendig delrepublikk omtrent samtidig som borgerkrigen i Jugoslavia startet. Først braket det løs i Slovenia og fortsatte inn i Kroatia før det eskalerte i Bosnia Herzegovina der situasjonen ganske snart ble meget komplisert. I dag er Kroatia ett av de mest populære feriemålene i Adriaterhavet, og mye av økonomien er bundet opp til turismen.
Den ytre påvirkningen gjennom historien har satt sitt preg på landet, særlig gjennom spennende og imponerende arkitektur, kunst og kultur.

Rovinj på den beste tiden av året

Rovinj er kanskje den mest populære byen på Istra-halvøya blant turister fra store deler Europa. I skuldersesongen i mai og juni, september og oktober roer det hele seg ned, og byen som på folkemunne kalles for Lille Venezia er roligere. Godt plassert sydvest på halvøya er Rovinj er meget godt utgangspunkt for en fin ferie, med utflukter som båtturer til Porec og bussturer til middelalderbyen Groznjan med innlagt vinsmaking i vakker natur.

Reserver din plass uten forpliktelser nå for reise høst og vår 2023