Derfor reiser jeg alltid tilbake til Rovinj

Aller Travel-veteran Christin Gjessing elsker Rovinj over alt på jord. Den tidligere så bereiste flyvertinnen, og med lang fartstid i diplomatiet vet hva hun snakker om.

Åttienåringen stråler ungdommelig, sprek både til sinns og til beins. Hun leder an gjennom middelalderbyens mange trange smug, åpne parker, spennende restauranter og byens marked der hun insiterer å begynne kjentmanns-omvisningen. Der ser hun først og fremst etter ferske fiken, lokal honning, kortreist ost og alt innen lærvarer.

«Nå er jeg i Rovinj for åttende gang»
Christin Gjessing

Når det gjelder merkevarer og klesmote anbefaler Christin å reise på shoppingtur til Trieste ved den Italienske grensen. Aller Travel arrangerer utflukt nettopp dit med en hyggelig stopp i den Slovenske byen Piran som også har mye å by på.
“Tenk at et glass god Istra-vin ikke koster mer enn 25 kroner”, sier hun mens hun skryter av all den ferske sjømaten som serveres i de beste restauranter.
For to år siden inviterte jeg min nærmeste familie på et ukesopphold i Rovinj. Det hyggelige prisnivået gjør at jeg anbefaler andre å gjøre det samme, smiler hun og vinker tilbake en kelner som viser henne hva som er dagens ferske fisk på menyen. “Vi er gamle kjente, ser du vel!”

TRYKK HER: Rovinj – den kroatiske perlen fra 8.200kr per pers

Reiser gjerne på gruppereise

Denne gang reiser Christin Gjessing alene, og har ingen problemer det. Likevel liker hun å ha den tryggheten av å reise i en gruppe sammen med andre. “Det er så enkelt og så problemfritt med tanke på flyreise, transfer og utflukter. Alt blir tatt profesjonelt hånd om av. “
Synnøve Langfeldt som jeg har gleden av å ha som reiseleder flere ganger. Hun ordner alltid opp om det er noe vi trenger hjelp til. Den innfødte, svensktalende guiden Karina Jurman får Christin heller ikke fullrost. “Det jeg vet om Kroatisk hverdagsliv, historie, kultur og politikk har jeg lært av henne.”

TRYKK HER: 8 DAGERS FLOTT TUR MAI & JUNI

Late dager på hotel Istra

Hver morgen starter Christin med en lett frokost på Hotel Istra før hun hopper i saltvannsbassenget for dagens aerobic. Som regel unner hun seg også en lang spasertur før hun dovner seg et par timer på solstolen. Hotellet er plassert på en øy med gratis båtforbindelse til Rovinj en gang i timen.
Her bor jeg på et fantastisk feriested, med vakker natur, flotte viltgående fasaner og et yrende fugleliv uten biler og uten stress. Hva mer kan jeg ønske meg?
Jeg har funnet mitt ferieparadis og kommer ikke til å endre på mine reisevaner nå som jeg har kommet godt opp i årene. Heldigvis er jeg sprek nok til å klare meg selv, og med mange hyggelige mennesker i gruppen, er jeg aldri alene.

Rovinj sin dramatiske histore

Christin Gjessing er hva vi kalle en SAS-veteran. Ansatt som flyvertinne fra starten av, fikk hun være med på å skrive flyhistorie. Med hele verden som arbeidsfelt har hun sett og opplevd det meste. Senere gikk hun inn i diplomatiet og var stasjonert i Beijing under kulturrevolusjonen.
“Jeg kan fortelle mye om dette, men ønsker å legge det bak meg.” Nå lever jeg det gode livet som pensjonist, og kan gjøre hva jeg vil. “Bedre kan vel ingen ha det?” Sier hun.

Også Christin Gjessing er opptatt av Istra-halvøyas dramatiske historie. Kroatia og tidligere Jugoslavia har engang tilhørt Romerriket. Det er mange som har styrt her, og foruten Romerne har Kroater, Venezianere, Habsbugere og Østerrike Ungarn invadert landet. Da Mussolini kom til makten la han sin klamme hånd over Istra-halvøya, før den tyske okkupasjonsmakten slo til. Så kom Tito inn i bildet og samlet de ulike landene til Jugoslavia. Først i 1991 ble Kroatia en selvstendig delrepublikk omtrent samtidig som borgerkrigen startet. Først braket det løs i Slovenia og fortsatte inn i Kroatia før det eskalerte i Bosnia Herzegovina der situasjonen ganske snart ble meget komplisert. I dag er Kroatia ett av de mest populære feriemålene i Adriaterhavet, og mye av økonomien er bundet opp til turismen.
Den ytre påvirkningen gjennom historien har satt sitt preg på landet, særlig gjennom spennende og imponerende arkitektur, kunst og kultur.

Rovinj på den beste tiden av året

Rovinj er kanskje den mest populære byen på Istra-halvøya som invaderes av turister fra store deler Europa. I skuldersesongen i mai og juni og september og oktober roer det hele seg ned, og byen som på folkemunne kalles for Lille Venezia kan puste ut. Godt plassert syd-vest på halvøya er Rovinj er meget godt utgangspunkt for utflukter til Piran i Slovenia, Trieste i Italia for ikke å snakke om båtturer til Porec og bussturer til middelalderbyen Groznjan med innlagt vinsmaking i vakker natur. Alt i regi av Aller Travel.