Eventyrlige Jordan med Tone Mjøberg

Det lille kongedømmet Jordan huser eventyrlige kulturskatter, velkjent bibelhistorie, vakker natur med høye fjell og dype daler, god mat og vennlige mennesker. Hva mer kan man ønske seg i løpet av et besøk?

Ja, det er virkelig ikke mange reisemål som kan måle seg med de opplevelsene som lille Jordan kan tilby. Når vi nevner historiske navn som Lawrence of Arabia, Dronningen av Saba og Kong Salomo, Moses og Jesu Dåpsted, Sodoma og Gomorra – alle ligger de i Jordan. Kjente steder som Petra, Wadi Rum, Jerash, Amman og Aqaba gir også ett historisk sus.

Amman

Det er mange steder å besøke i denne trygge oasen. Vi vil gjerne nevne noen av høydepunktene som vi synes du bør oppleve på et besøk.

Jordan er ett ørkenland med rundt 6,5 millioner innbyggere. Hovedstaden Amman regnes for å være en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer. Den ble i sin tid bygget på syv høyder, Jebels. I dag vokser stadig byen som har blitt en moderne metropol. Den første bebyggelsen var på det som kalles Citadel-høyden, det som i dag utgjør det gamle Amman. Arkeologiske utgravninger viser at Amman var bebodd for 9 000 år siden. Her har egyptiske faraoer, ammonitter, hellenister, romere, bysantinere og osmaner styrt før området ble ett britisk protektorat.

I dag er Jordan ett kongedømme med en Kongefamilie som nyter stor respekt både i Jordan så vel som i verden for øvrig. Det var i Jordan Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette Marit valgte å starte sin dannelsesreise for noen år siden. Enhver reise til Jordan bør inkludere ett opphold i hovedstaden.

Fra Amman kan du lett nå ett av landets fineste utgravningsområder. Rundt en times kjøring nordover finner vi den romerske ruinbyen Jerash som også var en av de berømte Dekapolis byene.  Dette regnes for å være verdens største romerske ruinby utenfor Roma. Byen er velbevart og har mange interessante ting å vise frem.

Ett dupp i Dødehavet

Lenger nord finner vi store jordbruksområder hvor man dyrker druer til vinproduksjon og oliven. Her finner vi noen av landets velbevarte borger fra korsfarertiden. Festningen Ajloun er vel verdt ett besøk. Familien til den berømte Salahdin sies å ha stått for byggingen.

Amman ligger høyt over havet og opplever snø på vinteren.

Fra hovedstaden kan man enkelt nå Dødehavet på en dagstur. Det er veldig rart når man passerer 0-punktet og plutselig befinner seg under havoverflaten. Bredden ved Dødehavet ligger ca 415 muh og er en stor saltsjø. Her er vannet så salt at ingenting kan leve, derav navnet. Dog så er opphold i og ved Dødehavet svært sunt om du har hudlidelser eller pustebesvær. Den helt spesielle luften og alle mineralene i vannet gjør at folk valfarter fra hele verden enten de har revmatiske lidelser, psoriasis eller astma for å kurere sykdommer. Det å bade i Dødehavet er også en stor opplevelse, man flyter virkelig som en dupp.

Jordan har hele fem steder som er oppført på UNESCO sin verdensarv liste. Bethany eller Johannes Døperens sted ved Jordan-elven er ett av dem. Her ble Jesus Kristus i sin tid døpt, og det gir en spesiell følelse å komme på besøk her. I Jordan dalen har man funnet spor av beboelse og jordbruk fra 10 000 år tilbake.

På kamelryggen i ørkenen

Bibelens Moses er forbundet med Jordans historie. Det var hit han kom etter flukten fra Egypt, her passerte han kongedømmene Moab, Edom og Amon. På fjellet Mount Nebo så Moses ut over det forjettede land. Dette er også stedet som regnes som Moses gravplass. Ikke langt unna finner vi Madaba som huser noen av de eldste kristne mosaikker i verden.
Nabateernes hovedstad, Petra, hører naturligvis med på steder å besøke. Petra er også regnet som ett av verdens syv nye underverker. Vakkert beliggende i en lang kløft med fantastiske farger i sandsteinen dukker plutselig Al-Kazneh frem. Bygget som kalles for Skattkammeret er det mest berømte i Petra og har i sin tid vært en kongegrav. Petra var en storby når vi startet vår tidsregning, man mener at så mange som 45 000 innbyggere levde her.

Fortsetter man sydover kommer man tid Wadi Rum, den rosa ørken som regnes som verdens vakreste ørken. Jeep-safari med beduinene er den beste måten å se området på, her kan man også oppleve stillheten fra kamel-ryggen. Lawrence of Arabia elsket Wadi Rum, stedet han og beduinhæren benyttet som sitt hovedkvarter under 1. verdenskrig.

Perlen Aqaba

En reise i Jordan bør avsluttes med noen dager i Aqaba. Denne palmekledte og grønne juvelen ligger vakkert til mellom Rødehavet og Ain Shifa-fjellene. Her møttes Dronningen av Saba og Kong Salomo om vi skal tro historien. I denne perlen finner vi flotte og luksurøse hoteller, deilige strender og fantastiske korall rev.  Året rundt har Aqaba ett suverent klima mens det ellers kan være både kaldt og snø i resten av landet. Sol, bad, dykking eller snorkling er noen som kjennetegner Aqaba. Gode restauranter og nydelig mat finner du over hele Jordan. Kortreist og vel tilbredt mat kan du nyte enten det er havets delikatesser eller tradisjonell husmannskost. Jordan har også mange nydelige viner som produseres i området rundt Madaba, nordover eller i Jordan-dalen.

Her kan du virkelig kose deg med historie, kultur, god mat og godt drikke – Jordan har alt!