Eventyrlige Jordan med Tone Mjøberg

Det lille kongedømmet Jordan huser eventyrlige kulturskatter, velkjent bibelhistorie, vakker natur med høye fjell og dype daler, god mat og vennlige mennesker. Hva mer kan man ønske seg i løpet av et besøk?

Ja, det er virkelig ikke mange reisemål som kan måle seg med de opplevelsene som lille Jordan kan tilby. Når vi nevner historiske navn som Lawrence of Arabia, Dronningen av Saba og Kong Salomo, Moses og Jesu Dåpsted, Sodoma og Gomorra – alle ligger de i Jordan. Kjente steder som Petra, Wadi Rum, Jerash, Amman og Aqaba gir også ett historisk sus.

Det er mange steder å besøke i denne trygge oasen. Vi vil gjerne nevne noen av høydepunktene som vi synes du bør oppleve på et besøk.

Amman

Jordan er ett ørkenland med rundt 6,5 millioner innbyggere. Hovedstaden Amman regnes for å være en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer. Den ble i sin tid bygget på syv høyder, Jebels. I dag vokser stadig byen som har blitt en moderne metropol. Den første bebyggelsen var på det som kalles Citadel-høyden, det som i dag utgjør det gamle Amman. Arkeologiske utgravninger viser at Amman var bebodd for 9 000 år siden. Her har egyptiske faraoer, ammonitter, hellenister, romere, bysantinere og osmaner styrt før området ble ett britisk protektorat.

Foto: Cardo Maximus – hovedgaten i ruinbyen Jerash

Interessante fakta om Jordan

I dag er Jordan ett kongedømme med en Kongefamilie som nyter stor respekt både i Jordan så vel som i verden for øvrig. Det var i Jordan Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette Marit valgte å starte sin dannelsesreise for noen år siden. Kongeparet var på offisielt besøk i mars 2020 og fikk oppleve flere av stedene omtalt her. Enhver reise til Jordan bør inkludere ett opphold i hovedstaden.

Fra Amman kan du lett nå ett av landets og regionens fineste utgravningsområder. Rundt en times kjøring nordover finner vi den romerske ruinbyen Jerash som også var en av de berømte Dekapolis byene.  Dette regnes for å være verdens største romerske ruinby utenfor Roma. Byen er velbevart og har mange interessante ting å vise frem.

Lenger nord finner vi store jordbruksområder hvor man dyrker druer til vinproduksjon og oliven.

Jordan produserer flere gode viner, både røde og hvite. Vinproduksjonen foregår mest i nord, i Jordan-dalen og i områdene rundt Madaba. I nord finner vi noen av landets velbevarte borger fra korsfarertiden. Festningen Ajloun ble bygget på ruinene av et kloster av Ajubidene, siden utvidet av en av den berømte Salahdin sine generaler.

Ett dupp i Dødehavet

Fra hovedstaden kan man enkelt nå Dødehavet på en dagstur. Det er veldig rart når man passerer 0-punktet og plutselig befinner seg under havoverflaten. Bredden ved Dødehavet ligger ca 415 muh og er en stor saltsjø. Her er vannet så salt at ingenting kan leve, derav navnet. Dog så er opphold i og ved Dødehavet svært sunt om du har hudlidelser eller pustebesvær. Den helt spesielle luften og alle mineralene i vannet gjør at folk valfarter fra hele verden enten de har revmatiske lidelser, psoriasis eller astma for å kurere sykdommer. Det å bade i Dødehavet er også en stor opplevelse, man flyter virkelig som en dupp.

Ved Dødehavet er det vanlig ved besøk å smøre seg inn i svart leire som skal være sunt for huden og blodomløpet. Det sies at Dronning Kleopatra importerte både leire og salt til sine skjønnhetsritualer, ved ett besøk kan du selv prøve og også kjøpe med deg flotte produkter hjem.

Les hele programmet til turen HER.

Foto: Dødehavet

Jordan har 5 steder på UNESCOs verdensarvliste

Jordan har hele fem steder som er oppført på UNESCOs verdensarvliste hvor Jesu Dåpsted, Wadi Rum og Petra er de meste kjente og tilgjengelige. Bethany eller Johannes Døperens sted ved Jordan-elven er ett av dem. Her ble Jesus Kristus i sin tid døpt, og det gir en spesiell følelse å komme på besøk her. I Jordan dalen har man funnet spor av beboelse og jordbruk fra 10 000 år tilbake.

Foto: Mosaikkbyen Madaba er verdenskjent for sine fantastiske mosaikker

Jordan er rikt på bibelhistorie med over hundre steder nevnt i bibelen. Moses og broren Aron er forbundet med Jordans historie. Det var hit han kom etter flukten fra Egypt, her passerte han kongedømmene Moab, Edom og Amon. På fjellet Mount Nebo så Moses ut over det forjettede land.

Dette er også stedet som regnes som Moses gravplass, ett populært sted for pilegrimer fra hele verden. Moses sin bror, Aron, ligger også begravet i Jordan, men litt lenger syd. Hans grav ser vi høyt opp over Petra. Ikke langt unna Mount Nebo finner vi Madaba som huser noen av de eldste kristne mosaikker i verden.

Selveste Petra

Nabateernes hovedstad, byen Petra, hører naturligvis med. Petra finnes naturligvis på Unesco sin verdensarvliste, og regnes som ett av verdens syv nye underverker. For å komme inn til den berømte fasaden, må man vandre gjennom den fantastiske kløften, Siq. Vandreturen er uendelig vakker. Høye klipper på hver side og vi ser fantastiske farger i sandsteinen. Plutselig dukker den berømte fasaden frem og man mister nesten pusten.  Al-Kazneh eller Skattkammeret er det mest berømte bygget i Petra og har i sin tid vært en kongegrav. Når man vandrer videre innover i byen oppdager man hvilket stort samfunn det har vært. Utallige graver, huler og flotte fasader. Byen huser også ett romersk teater og mye annet spennende å se. Petra var en storby når vi startet vår tidsregning, man mener at så mange som 45 000 innbyggere levde her. Byen ble gjenoppdaget av sveitseren Burckhardt så sendt som i 1812.

På kamelryggen i ørkenen

Fortsetter man sydover kommer man til Wadi Rum, den rosa ørken som regnes som verdens vakreste ørken. For tusenvis av år siden har beduiner ført gull, røkelse og myrra gjennom ørkenen som omfatter gamle karavaneveier fra den sørlige Arabiske halvøy. Ørkenen omfatter praktfulle sandsteinsformasjoner, sanddyner og nydelige farger i berggrunn. En Jeep-safari med beduinene er den beste måten å se området på, da får man også ofte se gamle helleristninger fra livet i ørkenen. En annen flott opplevelse er å ri kamel i ørkenen, da kan man faktiske oppleve området og ørkenens stillhet og nærhet til naturen fra kamel-ryggen. Lawrence of Arabia elsket Wadi Rum, stedet han og beduinhæren benyttet som sitt hovedkvarter under 1. verdenskrig. Den berømte filmen om Lawrence vant hele 7 Oscars og 5 Golden Globe priser, fortsatt en av verdens mest ikoniske filminnspillinger.

 

Foto: verdens vakreste ørken Wadi Rum

Perlen Aqaba

En reise i Jordan bør avsluttes med noen dager i Aqaba. Denne palmekledte og grønne juvelenen ligger vakkert til mellom Rødehavet og Ain Shifa-fjellene. Det var her hvor Dronningen av Saba og Kong Salomo skal ha hatt sine møter om vi skal tro historien. I denne perlen finner vi flotte og luksuriøse hoteller, deilige strender og fantastiske korallrev.  Året rundt har Aqaba ett suverent klima mens det ellers kan være både kaldt og snø på vinteren i resten av landet. Sol, bad, dykking eller snorkeling er noen som kjennetegner Aqaba. Gode restauranter og nydelig mat finner du over hele Jordan. Kortreist og vel tilberedt mat kan du nyte enten det er havets delikatesser eller tradisjonell husmannskost.

Jordan har også mange nydelige viner og godt øl. Her kan du virkelig kose deg med historie, kultur, god mat og godt drikke – Jordan har alt!

Foto: Verdens vakreste ørken Wadi Rum