Hva venter i Kina? – tips til den store reisen

Selv om Kina kan virke overveldende, så vil du møte et vakkert land med mye historie og sjel.

Selv om Kina kan virke overveldende, så vil du møte et vakkert land med mye historie og sjel. Byene har blitt store, men sjarmen finner du i små smug og gatehjørner hvor den lokale massasjen, medisinmannen eller tempelet fortsatt holder til. På landsbygda er det eksakt slik det var for flere hundre år siden, og maten er spennende over hele landet. Naturen er vakker og de gamle byggverkene mer enn imponerende. Det eneste som murrer i horisonten, er hvor lenge vil dette vare? Kina er på frammarsj og mye blir begravd og skyflet bort. Vi anbefaler å oppleve Kina nå før vestens innflytelse tar over.

Midtens rike

Det som først slår oss ved ankomst Kina er at alt er stort. Fakta sier at Kina har en av verdens største landareal, verdens største befolkning og noen av verdens største byggverk. Å se dette i levende live gjør en målløs, det er imponerende! Om man sier at «alt er stort i Amerika», så vil jeg si at «alt er større i Kina». Kineserne har alltid hatt en plan for å holde seg verdensledende. Det startet allerede tilbake til Han- dynastiet (fra 206 f.kr), og over lengre perioder har Kina vært ledende innen byggverk, industri og teknologi.  Kineserne kaller landet sitt Zhōngguó, oversatt til «Midtens rike» eller «Landet i sentrum». Ingen blygsel der altså, men også så sant, Kina er uten tvil en stormakt.

Shanghai og Beijing

Moderne byggverk og veinett har blitt bygget med kinesiske stil og presisjon, og i Shanghai har dette blitt finurlig flettet inn blant det gamle. Jeg vil påstå at byen har verdens flotteste «skyline»! Om du tar rusleturen langs elvepromenaden «The Bund», har du utsikt over 1920-talls Art deco bygningene på den ene siden, og de hypermoderne, futuristiske byggverkene på Pudong siden. Innimellom synes de kinesiske, vakre dragetakene.

I Beijing er stedet du virkelig vil få valuta for pengene. Her ligger de gamle byggverk som perler på en snor; Den Kinesiske Mur, Sommer palasset og Den forbudte by. Anbefaler deg å se filmen «Den siste keiser» fra 1987 før du reiser. Filmen fikk 9 Oscar og etter å ha sett denne vil du forstå mye av eventyret rundt Qing-dynastiet, samt at du vil garantert kjenne deg igjen når du går inn i Den Forbudte by.

«Ikke la deg skremme av størrelsen på Kina, landet har vel så mye sjel.»

Dagliglivet

Det som fascinerer oss kanskje mest er kinesernes måte å tenke på. Det religiøse liv i Kina virker ikke særlig dominert selv om man ser de tradisjonelle buddhistiske templene. Deres tro ligger mer i menneskes individuelle utvikling, urkraft og magi. Kinesernes dagligliv er preget av balansen mellom yin og yang, som igjen fører til god helse. Dette blir støttet opp av Den Tradisjonelle Kinesisk Medisinen, som består av akupunktur og massasje, akkompagnert av gode urter og teer. Kan varmt anbefale er a ta seg en skikkelig kinesisk massasje, og kjøpe med seg god grønn te. Det finnes på hvert et gatehjørne, så det er bare å tre inn, og med alle klærne på får du en skikkelig omgang. Litt som å bli banket mør, men veldig herlig etterpå.

Kinamat

Alle har et slags forhold til kinamat. I hver en liten bygd i Norge finnes en kinarestaurant, men inntil du har vært i Kina, så har du ikke opplevd de autentiske smakene. Man kan dele Kina inn i 4 hoved kjøkken som naturlig har tredd frem av hva som dyrkes; sør, øst med kyststripen, vest med det sentrale Kina og nord. Alle med sine spesialiteter. Det kjøkken som vår gane kanskje mest liker er den Kantonesiske, fra de sørlige områdene. Ett par tips på veien er at risen kommer til slutt, man deler alle retter som blir satt på det store runde bordet og dumlings er bare en rett av mange – på en såkalt “dim sum” meny (små retter/tapas).

Språket

Språket er utfordrende for hver en turist i Kina. Til og med i de store byene er det vanskelig å komme seg rundt uten å kunne kinesisk, selv med gode ferdigheter innen finger- og kroppsspråk. Om man skal prøve seg rundt på egenhånd, kan det være lurt å ha skrevet alle adresser på kinesiske tegn som man kan fremvise. Kina er trygt å ferdes i, men selv de fleste taxisjåfører snakker bare kinesisk.

Vi reiser ikke alene

Kina frister selv om det ikke er så enkelt land å være turist i, men Aller Travel har den aller beste reiseleder på saken, gjester får ikke rost han nok. «Erik», som egentlig heter Zhang Li-Ming er kinesisk, født nord Kina, og snakker flytende norsk! Fra 1997 til 2001 studerte Erik svensk på Beijings universitet for utenlandske språk. Da han var ferdig med studiet begynte han å jobbe som guide. Han lærte seg norsk på egen hånd etter flere års guiding av norske turister, og nå kan han briljere på flere norske dialekter! Erik yter topp service, er humoristisk og virkelig den beste til å vise oss den lokale kinesiske tradisjon og kultur.

Hva sier våre tidligere Kina reisende?

«Aller travel har den beste reiselederen i Kina. Tar du en Kina reise får du ikke bare kulturopplevelser og masse annet flotte opplevelser, men du får også en utrolig flink guide som og har peiling på det som skjer og har skjedd opp i gjennom tidene i Kina. Og så har han masse humor, vi opplevde ikke bare mye, vi lo også mye  🙂 Anbefaler deg/dere og reise dit.» Hilsen Anne Hege fra oktober 2017

«Beijing var en opplevelse, gåturen på den Kinesiske Mur var veldig spesiell, det finnes jo ingen ende å se. Vi hadde et fantastisk vær, sol og klart og vi kunne se så langt øye ville. Vår guide Erik, med sine kunnskaper og evne til å fortelle gjorde turen til et minne for livet.» Hilsen Kari Hammervold

Erik er guide på alle kinareiser i Alle Travel. Det er opp til deg hva du vil se i tillegg til Beijing… du velge mellom å se den imponerende Terrakottahæren i Xian og metropolen Shanghai, et vakkert elvecruise på Yangze elven og noen dager i Shanghai, eller hva med kombinasjonen av Terrakottahæren i Xian, samt bo i den pittoreske kinesiske landsbyen Pingyao?