Italia – en mosaikk av tradisjoner og kuriositeter

Betraktninger fra vår reiseleder i Italia, Ole Dyck Madsen

Det å beskrive Italia og italienere med bare noen få linjer er vanskeligere enn man tror. Landet er så fullt av ulikheter at man egentlig forundres over at det er ett land. Det var det heller ikke, før samlingen i 1861. Da ble hovedstaden kortvarig flyttet fra Torino, via Firenze, til Roma i 1871. Inntil det var Italia oppdelt i mange små stater. Dette har nok medvirket til de store forskjellene fra en region til en annen, både kulturelt, men også i italienernes mentalitet. Landets geografiske utstrekning med Alpene i nord, de vinkledde bakkelandskapene og den herlige kysten har også hatt en innflytelse på ulikhetene.

Kulturens hjerte

Felles for alle italienere er at de tilhører folket som historisk har hatt størst påvirkning på Europas kulturelle utvikling. Dette gjelder fra etruskerne, romerne gjennom renessansen og opp til det moderne Europa. Italienere er således et kulturelt folk, men også et folk med stor livsglede!

Språkbarrierer, smil og gestikulering

Når man som turist kommer til Italia, oppdager man at italienernes språkkunnskaper ikke er så store. På de tradisjonelle turiststedene snakkes det både engelsk og ofte også tysk eller fransk, men utenfor allfarvei er det ganske begrenset. Dette blir likevel sjelden en hindring for å kommunisere eller få nye venner. Ved hjelp av smil, imøtekommenhet og et imponerende gestikulert tegnspråk løses alle hverdagens store og små utfordringer. Ja, man sier at den eneste måten å få en italiener til å tie stille på, er å tvinge ham til å holde hendene i lommen! Selv når de snakker i mobiltelefonen, som de gjør både titt og ofte, understreker de deres uttalelser med kraftige håndbevegelser.

Ole er en av våre dyktige reiseledere i Italia

FINN DIN FAVORITT I ITALIA

De fire italienske religionene

Italienerne har fire religioner: katolisismen, mamma, fotball og maten. Den viktigste av disse er mamma! Hun er det naturlige samlingspunktet. Familiefølelsen er sterk og fordommene om at italienerne bor lenge hjemme er ikke uten grunn. Ofte flytter man først hjemmefra i 30-35 års alderen.

De øvrige tre er vel stort sett like viktige. Katolisismen har et kraftig grep om folket og kirkene er fylt til bristepunktet søndag formiddag. Fotball kommer man aldri utenom og er det store samtaleemnet når man treffes på de ulike kaffebarene. Maten er et helt kapittel for seg selv. Innenfor gastronomien er det store forskjeller mellom Italias 20 regioner. Det italienske kjøkken er ikke bare pizza, pasta og lasagne, men bugner av tradisjoner, lekre og friske råvarer og en utrolig respekt for det kulinariske. Her lever man virkelig for å spise og måltidene er dagens høydepunkt. Hver enkelt region, provins og kommune har sine egne retter, hver lille landsby har sine særegne pølser, skinker og oster. Det er ikke tilfeldig at så vel Slow Food – som Kilometer Zero-bevegelsene er oppstått nettopp i Italia.

«Her lever man virkelig for å spise og måltidene er dagens høydepunkt.»

Verdens største vinprodusent

Til de mange gode matrettene hører det jo til et godt glass vin! Italia er i dag verdens største vinprodusent. På dette området var landet tidligere kjent for ganske billig, masseproduserende vin, men nå er Italia blitt en reell konkurrent til de franske årgangsviner. Det lages riktig mange gode og spennende viner i Italia! Og de kan kjøpes til overkommelige priser!

På det kulturelle området kan ingen andre land sammenlignes med Italia. Her finnes mer enn halvparten av verdens kulturelle og historiske bygninger og monumenter. Det er kunst og historie på hvert eneste gatehjørne! Så når man en gang er blitt grepet av Italia og alt det italienske, så blir man aldri ferdig! Det er alltid nye severdigheter, områder, matretter og vin, som bare venter på å bli oppdaget!

SE ALLE REISER TIL ITALIA