Kreta – gudenes øy

Kreta er den største av de greske øyene der den ligger langt ute i Middelhavet. Øya er vidunderlig vakker med sin varierte natur, høye fjell og dype raviner, fantastiske strender og sjarmerende landsbyer. Mange nordmenn har ett forhold til Kreta og kommer tilbake gang etter gang. Det er ikke bare klimaet som er avgjørende, men atmosfæren og den lokale befolkningen som er vennligheten selv.

Kreta er den femte største øya i Middelhavet etter Sicilia, Sardinia, Kypros og Korsika. Både størrelsen og beliggenheten langt fra det greske fastlandet har vært med på å gi Kreta ett særegent preg på både historie og kultur, musikk, dans og den nydelige maten skiller seg også mye fra fastlandet.

De første bosetningene på Kreta

Ingen vet helt når de første bosetningene kom til Kreta eller fra hvor, men man spekulerer om de har kommet fra Midtøsten i primitive farkoster. Arkeologer har gode spor som viser bosetninger fra ti tusen år siden. Det er funnet to gamle skriftspråk, Linear A og Linear B, det første språket Linear A er fortsatt ikke tydet og vi vet ikke hvor det stammer fra. Storhetstiden til Kreta var i den minoiske perioden fra rundt 2 200 – 1 450 f.Kr. Høykulturen på øya blomstret takket være snedige løsninger, handel med Egypt og landene i Midtøsten og sin perfekte beliggenhet mellom kontinentene. Det var på Kreta hvor den greske mytologiens hovedgud, Zeus, ble født. Kreta regnes av mange som Europas første høykultur og vår sivilisasjons vugge. Navnet på vår verdensdel kommer fra mytologien og gudinnen ved navn Europa som Zevs forelsket seg i.

Minoerne og Knossos

På Kreta finner vi flere minoiske utgravninger og ruiner av palasser. Det mest kjente er Knossos utenfor hovedstaden Heraklion. Knossos ble oppdaget av en kretensk antikvar i 1878. Men det var først i år 1900 når Arthur Evans kjøpte stedet at utgravningene skulle sette fart. På det store utgravningsområdet er det blitt funnet avløpssystemer for vann og kloakk, her fantes til og med vannklosett 3 500 år tilbake i tid. Når man besøker Knossos kan man se spor av dronningens rom, områdene som fungerte som kjøkken, arbeidernes rom og stedet hvor labyrinten med Minotauren fra mytologien fantes. Det arkeologiske museet i Heraklion huser fantastiske funn fra den minoiske perioden og er virkelig vel verdt ett besøk.

Okkupasjonsmakter på Kreta

Mange folkeferd har okkupert Kreta gjennom tidende. Mykenere, spartanere, romere, bysantiner, arabere, venetianer, osmaner og sist, men ikke minst, tyskere. Venetianerne tok Kreta på begynnelsen av 1200-tallet og skulle sette dype spor på øya. I de største byene Heraklion, Chania og Rethymnon finner vi fortsatt bebyggelse og sjarmerende spor fra den venetianske perioden.
På midten av 1600-tallet kom osmanene til Kreta og brakte med seg en annen kultur, religion og arkitektur. Osmanerne styrte øya helt til frigjøringen i 1898. Da ble Kreta ett eget land til sammenslutningen med Hellas i 1913. Til dags dato er det mange som føler seg mer som kretere fremfor grekere.

Bli med Tone når hun reiser neste gang til Kreta. Les om turene her!

Og andre verdenskrig

Under andre verdenskrig angrep Tyskland øya på grunn av den viktige beliggenheten mellom kontinentene. Noen av de hardeste kampene i løpet av denne perioden møtte tyskerne på når de utfordret befolkningen på Kreta. Mange allierte soldater ble også sendt til øya for å hjelpe øyboerne. Det finnes i dag en alliert og en tysk krigskirkegård fra slaget om Kreta.

Spinalonga og de spedalske

Mange har lest boka «Øya» av Viktoria Hislop. Den gripende romanen ble kåret til verdens beste bok for noen år siden. Boken er basert på fakta om øya Spinalonga og også innslag fra historien under andre verdenskrig. Spinalonga var Europas siste koloni for spedalske. En grusom sykdom som i hovedsak er utryddet i vår tid, men det var først i 1957 at kolonien på øya ble stengt ned. Ett besøk her gir sterke følelser og ettertanke. Den norske legen Gerhard Armauer Hansen fra Bergen regnes av mange som Norges mest berømte lege gjennom tidene. Han var den første lege i verden til å avdekke at lepra/spedalskhet ikke var en arvelig sykdom, men en bakteriell sykdom, oppdagelsen fant sted i 1873. Sykdommen har også ofte blitt omtalt som Hansens sykdom. I dag finnes det et museum til hans ære i Bergen.

Natur på Kreta

Kreta er så mye mer enn historie og arkeologiske utgravninger. Øya har en svært vakker natur med flere fjelltopper som strekker seg nesten 2 500 meter over havet. Her ligger ofte snøen til langt ut i mai måned. Dype raviner strekker seg gjennom fjellkjedene hvor Samaria-ravinen er den mest kjente. Europas lengste vandre-ravine strekker seg nesten 18 kilometer fra høyplatået Omalos og ned til sydsiden av øya. Det er fortsatt gode muligheter for å oppleve den kretenske sjarmen utenfor turistområdene.

Sjarmerende Chania by

Mang en nordmann har lagt sin elsk på den vestre delen av øya rundt Chania. Kretas nest største by har kanskje den vakreste gamlebyen i hele Hellas. Her finnes venetianske områder, jødiske kvarter og de osmanske områdene, alle fantastiske på hver sin måte. Små smug og portrom strekker seg som labyrinter gjennom den gamle bydelen. Utallige gode restauranter ligger på rad og rekke, her serveres kortreist mat fra lokale bønder.

Kortreist mat på Kreta

Øya er kjent for sin gode ost laget av melk fra får og geit. Godt kjøtt kan man få, ellers er det ingen problem å bli vegetarianer her. Ferske grønnsaker og oster, salater og yoghurt begeistrer. God vin produseres også. Skal du spise på kretensk vis spiser du meze. Det vil si at man deler små og store retter. Det kan være tsatsiki laget av youghurt, salat, fritert aubergine, fylt squash og ikke minst fritert ost som kalles saganaki. På Kreta er det ingen av de lokale som vil finne på å bestille en hovedrett og spise alene. Spiser du meze deler du mange deilige smaker og varianter. Etter maten får du gjerne sesongens frukt og ikke minst tsikoudia. Tsikoudia er en snaps, dette kaller kreterne medisin. Tsikoudia eller raki kan man drikke fra morgen til kveld, både før og etter mat – da holder du magen og helsen i orden.

Bli med på turen

På Kreta er det så mye spennende å se og oppleve – hit skal man ikke reise bare for å ligge på en strand. Da går man glipp av så uendelig mye morsomt å se, lære, oppleve og smake. Bli med vår Kreta-ekspert, Tone Mjøberg, som har bodde på Kreta i mange år, og viser oss hennes hemmeligheter på Kreta – gudenes øy. Hold av plass på neste tur her!

Se flere bilder og les fra turene til Tone på Kreta på hennes egen blogg, trykk her.