Kulinariske opplevelser på første klasse

- Jeg slutter aldri å la meg overraske, sier Erika Otterbech på tur med Aller travel til Barolo i Piemonte. – Alle de førsteklasses mat- og vin- og naturopplevelsene kommer jeg til å leve lenge på!

FOTO: HARALD GAUTNEB

Når noen av verdens beste viner kommer fra Barolo og Barbaresco, og når Piemonte bugner av de mest fantastiske matopplevelser og når den italienske mattradisjonen er tilsatt en snert av fransk eleganse er standarden for Aller travels kulinariske reise satt.
Det var også det som fikk Erica Otterbech og hennes reisevenn Anne-Marie Klem til å melde seg på Kulinariske høydepunkter i Piemonte. Med store forventninger til både vertskap, hotellfasiliteter, programinnhold, natur og kulinariske opplevelser pakket de koffertene.
Det angrer de ikke et sekund på.

Skåler i bobler

– Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, forteller en glad og fornøyd Aller travel gjest på terrassen til Ristorante Bovio og hever glasset med sitt gode reisefølge. Utsikten over dalen er påtagende, solen er i ferd med å gå ned og farger horisonten rosa. Vinmarkene strekker seg så langt øyet kan se, og gir en mørkegrønn kontrast til det myke kveldslyset.
Snart går Erika og Anne-Marie til bords for å innta en åtte retters gourmetmiddag som er spesialkomponert for kveldens gruppe nordmenn. Men først skåler de i bobler og gir oss en oppsummering av de opplevelsesrike dagene de har hatt i Barolo.

Erika tar ansvar når gruppen er på matkurs. Sakte-kokt oksekjake i Barolovin står på menyen.

– Matkurset hos vinprosenten Marrone i La Morra skiller seg ut når det gjelder vinsmaking og matlaging. Etter at vi hadde fått unna forretten og desserten, sakte-kokte vi oksekjaker i Barolovin med kakaopulver som en vellykket ingrediens, laget en fantastisk Ragu og til slutt knadde og rullet vi ut vår egen hjemmelagde pasta før vi satte vi oss til bords og fikk smake på flere fantastiske Barolo og Moscato-viner, forteller Erika.

LES MER OM KULINARISKE HØYDEPUNKTER I PIEMONTE HER

Trøffeljakt i skogene

Men også trøffeljakten med hunder i skogen i foten av byen Roddi var en sjelden og spesiell opplevelse for Erika og Anne-Marie. At de litt senere under middagen på Ristorante Bovio skulle bli servert egg med spinat og hvit trøffel ble også en ny kulinarisk opplevelse for de reiseglade damene, som vet å sette pris på god mat og gode viner.

Verdens eldste sjokolade

– Her i Piemonte og ett av verdens beste områder for vin og gastronomi er det lett å se at menneskene har en stor interesse og respekt for jordens produkter. Det er noe vi nyter godt av, forteller Erika som også ble tiltrukket av det store matmarkedet i Alba, og kjenner på gleden av å ha spist kvalitetssjokolade i den vakre barokkbyen Cherasco – som sies å ha en av verdens eldste sjokoladebutikker.

Med lidenskap for mat og vin

I likhet med de andre i gruppen, kan ikke Erika og Anne-Marie få fullrost Aller-vert Ole Dyck-Madsen som er et levende oppslagsverk om kvalitetsvin og italienske mattradisjoner.
Med nese som en trøffelhund kan han lukte og smake seg fram til årgang, vindistrikt, drue og lagring.
– Målet for vinsmakingen er å sette smakssansene i gang og identifisere hvilke lukter som oppstår. Det neste steget er å smake på vinen. Her vil du oppleve smaken som syrlig, søt, bitter og lignende. I kombinasjon med de ulike luktene blir du etter hvert flinkere til å skille vin fra hverandre, forteller Ole entusiastisk. BLI MED PÅ TUR TIL PIEMONTE, TRYKK HER

Aller-vert Ole Dyck-Madsen snakker med stor innlevelse til et lydhørt publikum.

Stor vennekrets

Selv er han bosatt like utenfor Gardasjøen og har drevet i reiselivsbransjen i hele sitt yrkesaktive liv. Fire ganger i året reiser han til Piemonte, enten på egen kjøl, eller med mat- og vininteresserte grupper.
– Piemonte er uslåelig, og med mange gode venner i området har jeg invitasjoner til å ta med mine grupper til stedet hvor dørene ellers ville vært stengt, sier Ole som også har lagt inn et besøk til verdens første Universitet for gastronomisk vitenskap og til en av verdens største samlinger av italiensk kvalitetsvin. Samt lunsj ute i det fri hos en lokal vinprodusent, og en deilig søndagsutflukt til den hyggelige byen Neive. Hele tiden med lokale smaksprøver.

Bare gode minner

Dette er minner som Erika og Anne-Marie tar med seg hjem etter at festmiddagen er over og koffertene skal pakkes igjen. Denne gang med plass til godbiter som er så unike for dette området beliggende på sletten mellom Milano og Torino.
Ved foten av fjellet.

VIL DU PÅ NESTE TUR TIL PIEMONTE? LES MER HER

Utsikt fra hotellet mot borgen i Barolo.