OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opatija blir din nye favoritt-ferieby i Kroatia

Behagelig klima, vakker arkitektur og deilige velværebehandlinger gjør ferien i Opatija til en helt spesiell opplevelse.

Den vakre kystbyen Opatija ligger på det som for mange er Kroatias ukjente riviera, nord-øst på Istra-halvøya.

Svært mange kommer til Opatija på grunn av det behagelige klimaet og helse- og velværebehandlingene byen er kjent for. Langs stranden snor den vakre promenaden seg forbi frodige og grønne parker, badeplasser, butikker, barer og restauranter. Noen meter bak strandpromenaden ligger hoteller fra fordums tider som perler på en snor.

At Opatija har så mye vakker arkitektur skyldes at byen var et yndet feriested for adelen tidlig på 1900-tallet. Til tross for kriger og ytre påvirkning fra Italia, Tyskland, Østerrike, Slovenia og Montenegro har byen beholdt mye av sitt særpreg. Bli derfor ikke overasket over at spisesalen på hotellet en gang var en staselig ballsal. Eller om rommet har fem meter under taket.

BESTILL REISEN NÅ: Avreise i mai og juni

Det er mange flotte turmuligheter rundt Optaija.

Helsebringende kurbad

Klimaet i Opatija er behagelig året rundt, og hadde derfor gode forutsetninger for å bli et yndet kurbadsted. På midten av 1800-tallet startet leger og vitenskapsmenn å drive ulike kurbad her, først og fremst for «brystsvake», hjertesyke og folk med reumatisme og muskelsykdommer.

Fortsatt finner du de gamle, storslåtte sanatoriene i Opatjia, nå ombygd til moderne spahoteller med helse- og velværebehandlinger. Remisens Premium Spa på Grand Hotel Palace, hvor Aller Travel sine gjester bor, har også tilpasset seg vår moderne tid og har innendørs svømmebasseng og tilbyr både velværebehandlinger og tyrkisk bad.

MØT VÅREN I OPATIJA: Bestill reisen her

Opatija er dronningen av Adriaterhavet

Zorana Radmanovic jobber i turistnæringen i Opatija, og mener strendene ved byen tåler sammenligning med de beste på Istra-halvøya. I tillegg er det flotte turmuligheter i åsene og fjellene bak byen.

– På en dag kan du komme opp til 1400 meters høyde på merkede stier. Opatija ligger sentralt plassert på en 30 kilometer lang riviera mellom havet og fjellet Ucka. Vi har en spennende og variert natur, som jeg vet norske turister setter stor pris på. Det er ikke uten grunn at vi kaller Opatija for «Dronningen av Adriaterhavet», smiler Zorana vel vitende om at byen også har inspirert storheter som forfatter Anton Tsjekhov, danser Isadora Duncan og keiser Franz Joseph.

 

Zorana Radmanovic bærer en lokal folkedrakt og viser rundt i Opatija.

Herlig kroatisk mat og vin

Utenfor byen finner vi en praktfull botanisk have med over 150 krydderplanter og urter hentet fra store deler av verden. Her finner du velduftende lavendel og kamille, i tillegg til urteplanter som salvie, oregano, timian og rosmarin, som er viktige ingredienser i det kroatiske kjøkkenet. Langs kysten er maten sterkt påvirket av gresk og italiensk kjøkken, med sjømat, olivenolje, tørket skinke og gode grønnsaker. Det dyrkes mye god vin, som Babić, Malvasia, Prosecco og Vrbnik Zlahtina, og forskjellige likører, der Maraschino er den mest berømte.

Både mat og vin er til hyggelige priser, som ligger litt under halvparten av prisnivået i Norge.

– I motsetning til mange av landets feriebyer stenger vi aldri. Det deilige klimaet, som også er godt for astmatikere, får folk til å strømme til byen også i vinterhalvåret. Her er det godt å være hele året, sier Zorana Radmanovic.