Oppskrift på en gresk favoritt – Stifado

På små og bortgjemte tavernaer har mange latt seg begeistre av ekte gresk mat. Stifado er en rett som ikke vanligvis står på turistmenyene på Kreta, men har blitt en skikkelig favoritt for de som har vært med reiseleder Tone Mjøberg på tur. Nå kan du selv prøve å få den nydelige smaken og lukten av sommer på Kreta inn i huset. Stifado er lett å lage, og kan serveres både til fest, eller til hverdags.

Mange har vært med reiseleder Tone til hennes Kreta og smakt typiske spesialiteter. En av rettene som har blitt en favoritt for mange på turen er gryteretten Stifado. Det er en av de mange kortreiste og typiske kretensk rettene som øya tilbyr, og noe mange av våre gjester har spesielt nevnt i ettertid.

Stifado er en velsmakende gryte som opprinnelig ble laget med kanin, men kan utmerket godt serveres med oksekjøtt eller annet kjøtt. Dette er en varmende rett som passer godt på kalde dager som vi opplever nå. Har du lyst til å forsøke får du oppskriften her.

Les om Kreta i vårt reisemagasin. TRYKK HER

Tone Mjøberg

Stifado til 4 personer:

1 kg bankekjøtt skjæres i passende biter
Godt med olivenolje til steking
1 boks hermetiske tomater
1 nett med sølvløk eller 2-3 store løk skjært i store skiver
4-5 fedd hvitløk
1 kanelstang
3 laurbærblad
Salt og pepper
2 nellik spirer
1 ts sukker
1 ts tomatpure
4 ss rødvinseddik (kan sløyfes)
1,5 dl rødvin (kan sløyfes)

Brun kjøtt, løk og hvitløk i olivenolje i en stor gryte. Ha så hermetiske tomater og tomatpure over. Tilsett så de andre ingrediensene sammen med litt vann som er nok til å dekke kjøttet. Småkok over lav varme i 3-4 timer mens vidunderlige dufter sprer seg. Pass på at du har nok kraft så det ikke tørker ut. Kan serveres med gresk salat, poteter i ovnen eller ris og ett glass rødvin til.

Bli med Tone neste gang til Kreta

Kreta er en øy vi gjerne tar turen til igjen, og igjen. Neste gang, så la vår dyktige og populære reiseleder Tone vise deg sine favoritter på vakre Kreta! Tone har selv bodd her og har en forkjærlighet for øya som hun kjenner så godt. Her er et utdrag fra programmet:

DAG 2
Chania – Heraklion – Knossos – Hersonissos (Frokost, Lunsj og Middag)
Etter en tidlig frokost sjekker vi ut fra hotellet. Vi kjører buss langs den vakre kystveien mot Kretas hovedstad Heraklion, og passerer naturskjønne områder og høye fjell som strekker seg nesten 2500 meter over havet. I Heraklion får vi en guidet rundtur i byen før vi inntar vår lunsj på en lokal taverna.

Ferden fortsetter mot det arkeologiske området Knossos. Her skal vi oppleve den minoiske kulturen, ofte omtalt som Europas første høykultur og avanserte sivilisasjon, med sine palasser med innlagt vann og kloakk samt sitt eget skriftspråk.

Vi sjekker inn på vårt all inclusive-hotell i Hersonissos og spiser en hyggelig middag sammen på kvelden.

Les hele programmet og sett av en plass til neste tur – helt uten forpliktelser! TRYKK HER

Bilder fra turen: