På trøffeljakt i Barolo

Vibeke Kristoffersen så filmen «Trøffeljegerne fra Piemonte» og bestemte seg for å reise til Barolo. Der grov hun fram sin første svarte trøffel, og lykken var fullkommen.

TEKST OG FOTO: HARALD GAUTNEB

– Jeg var trøffeljeger for én dag. Mer skulle ikke til før jeg fant min første svarte trøffel med hjelp av trøffelhundene Vici og Lady, forteller Vibeke Kristoffersen begeistret. Alt sammen i regi av Aller travel og reiseleder Ole Dyck-Madsen som virkelig kan kunsten med å trylle fram det aller beste av kulinariske høydepunkter i Italias berømte mat- og vinområde.

Autorisert trøffeljeger

Før Vibeke går i gang med trøffeljakten understreker Ole at dagens trøffeljakt er rigget.
– Det vi si at den autoriserte trøffeljegeren Gianni har gravd ned noen trøfler under utvalgte hasselnøtt-trær. Vanligvis foregår trøffeljakten om natten da lydene er færre og hundenes sanser er mer på vakt. Men ellers er vår trøffeljakt helt realistisk, opplyser han.

VIL DU OGSÅ PÅ TRØFFELJAKT? BLI MED; LES HER

Berømt mat-og vinområde

Europas trøfler finnes i et geografisk belte som går fra Bordeaux, gjennom sentrale deler av Italia, innom Piemonte, ned mot Umbria og Toscana, opp mot Gardasjøen før det brer seg gjennom Slovenia, Kroatia, Ungarn og Romania til Svartehavet. Foruten de gode kvalitetsvinene, er det de hvite trøflene som gjør Alba så berømt.

Jorden hvite gull

Jordens hvite gull kan hentes opp av jorden fra 15. september til 31. januar, og prisen for en kilo ligger et sted mellom 56.000 og 112.000 kroner per kilo. En svart sommertrøffel, eller bordets sorte diamant, koster til sammenligning fra ca. 1000 til 35 000 kroner alt etter smak og kvalitet. Da blir det etterlengtede penger i trøffeljegernes lommer.

Glade dager i Italias matfat

Dette er kunnskap som Vibeke og hennes medreisende suger til seg. Alle har kommet for å smake, lære, og nyte herlige dager med Baroloviner og spise tilhørende lekkerier som trøfler, oksekjøtt, pølser, oster og hasselnøtter og sjokolade. Og ikke minst jakte trøfler i skogene i foten av byen Roddi.
Hundene Vici og Lady viser vei. Ivrige, og med nesen nær bakken snuser de seg fram der hvor trøflene er gravd ned. Begge vet at det vanker en liten godbit i Giannis lomme når de treffer blink. Og det gjør de også i dag. Da har Vibeke for lengst meldt seg som frivillig trøffeljeger.

Vennskapsbånd blir knyttet på tur med Aller travel. Vibeke tester sprudlende hvitvin på en pittoresk vinbar i Neive.

LES OM KULINARISKE HØYDEPUNKTER I PIEMONTE  – OG BLI MED!

Den gode følelsen

– Se her, forklarer Gianni. Du må bruke den flate siden av den lille hakken. Først graver du et hull i jordskorpen, så utvider du omkretsen på hullet og søker deg ned mot trøffelen. Pass på å grave rundt den og ikke over den, sier han til Vibeke med hjelp av Ole som oversetter fra Italiensk mens hundene sloss om å få hjelpe til. Begge vil ha belønningen. Snart legger Vibeke den sorte trøffelen i hånden, og kan endelig kjenne på den gode følelsen. Og hun vet at bare trøfler smaker som trøfler. Senere vil hun få servert godsakene til middagen i Barolo by. Det har hun også lengtet etter fra den dagen hun så NRK-filmen om trøffeljegerne i Piemonte.

Flere bilder fra turen KULINARISKE HØYDEPUNKTER I PIEMONTE: