Eksotiske Nilen – historiens elv

Få elver kan skilte med verdens mest spennende historie slik Nilen kan. Langs de palmekledte skogene finner vi sivilisasjonens vugge, enorme praktbygg og uendelig vakker natur. I årtusener har den sagnomsuste elven og landskapet fasinert og gitt liv til mennesker, inspirert oldtidens arkitekter, oppdagelsesreisende så vel som nutidens forfattere og filmskapere. En reise langs Nilen er en uforglemmelig opplevelse som gir minner for livet.

I den frodige Nil-dalen finnes noen av de eldste jordbrukssamfunnene på vår klode, her skapte faraoene sine imperier og bygget sine gravplasser. Pyramidene i Kairo og gravene i Kongenes Dal så vel som alle templene i Luxor – ord og steder mange har drømt om å oppleve siden barnsben av.

«Navn som Dronning Hatshepshut og farao Tutankhamon har skapt interesse og drømmer om eksotiske sivilisasjoner hos både liten og stor.»

Nilen – verdens lengste elv

Nilen kalles ofte for verdens lengste elv med sitt utspring i det sørlige Afrika. På sin ferd nordover renner den gjennom tre klimasoner og elleve land med mer enn tusen ulike folkeslag. Ved Khartoum i Sudan møtes den Blå og den Hvite Nil før den renner inn i Egypt. Her renner Nilen via det gamle kongedømmet Nubia inn i Nasser-sjøen som regnes som verdens største kunstlagde innsjø før vannet møter den store Aswan demningen. Med sin 3700 meter var demningen i sin tid verdens største når den åpnet i 1971. Herfra renner Nilen inn i vakre Aswan som er Egypts sydligste by. Aswan var en av verdens mest populære turist destinasjoner på 1800-tallet. Hit kom kongelige og adelige fra hele Europa. Det var her Agatha Christie ble inspirert og skrev bestselgeren Døden på Nilen. Henrik Ibsen lot seg også inspirere av Egypt. Han var offisiell gjest til åpningen av Suez-kanalen i 1869, og besøket omfattet en lengre seilas opp Nilen til Luxor og Aswan. Her hentet han sin inspirasjon til Peer Gynt.

Luxor og Kairo

Elven renner så nedover, men nordover mot Luxor hvor de store faraoene holdt til i det nye rikets tid. I tidsepoken for rundt 3 500 år siden ble det her bygget enorme tempelområder, farao gravene i Kongenes Dal og en rik sivilisasjon vokste frem. Luxor blir i dag kalt for verdens største utendørsmuseum. Det var også her som Howard Carter bodde og søkte etter Tutankhamon sin grav. Graven ble endelig funnet i 1922. Her fant man de vakreste gullskatter, møbler, klær og våpen som i dag kan ses på museet i Kairo. Stille renner elven gjennom Egypt på sin lange ferd mot deltaet. Ved byen som kalles alle byers mor, Kairo, deler elven seg i mange flodarmer før den munner ut i Middelhavet. Utenfor storbyen Kairo finner vi oldtidsskattene fra det gamle rikets tid, nesten 5000 år tilbake i tid. Dessuten verdens første steinbygning, trappetrinns pyramiden i Sakkara, de berømte pyramidene i Giza, sfinksen og det verdensberømte museet med sine oldtidskatter.

Bibelhistorie, Moses og Jesus-barnet

I Egypt kommer vi heller ikke utenom bibelhistorien og Mose-bøkene. Det var ved Nilens bredd som Moses ble funnet i en sivkurv og oppdratt ved farao sitt hoff. Det var på Sinai-halvøya at Moses fikk stentavlene med de ti bud, og gud viste seg i form av en brennende busk. Hvem husker ikke de ti landeplagene? Guds straff over Egypt da Nilens vann ble farget rødt som blod, gresshoppesvermer og andre katastrofer rammet landet. Det var fra Egypt Moses flyktet under Exodus med flokken, og det var her han delte Rødehavet og havnet i dagens Jordan. Til Egypt flyktet den hellige familie fra Herodes ifølge Matteus-evangeliet. Jomfru Maria, Josef og Jesus-barnet levde i byen som også huser noen av verdens eldste kirker. En hel bydel i Kairo kalles det Koptiske Kairo.

I byen Alexandria

Lengst i nord munner elven på sin lange ferd ut i havet ved byen Alexandria. Byen Alexander den Store grunnla og døpte etter seg selv i år 331f.kr. Alexandria er kjent fra både ptolemeisk historie så vel som romersk. Her ble det berømte biblioteket i sin tid grunnlagt med hundretusener av papyrusruller, her levde Dronning Kleopatra, her møtte hun Julius Cesar og her levde Kleopatra med Markus Antonius. I dag huser byen også det nye biblioteket som skulle gjøre det norske arkitektfirmaet Snøhetta verdenskjent. Ett besøk i biblioteket burde stå høyt på enhver reisendes ti på topp liste.

Elvecruise på Nilen

Langs Nilen kan du våkne til frodige palmeskoger og ett yrende fugleliv. Her lever bonden som han har gjort siden Moses sin tid, små jordlapper dyrkes og buskapen vandrer lykkelig rundt i grønne enger. Stillheten og roen kan nytes langt vekk fra ett hektisk storbyliv.
Bli med å opplev ett elvecruise på eksotiske Nilen om bord på vårt luksuriøse skip MS Acamar. Her venter en behagelig lugar, vi nyter deilig mat og godt drikke, samt mulighet for å slappe av på det flotte soldekket ved svømmebassenget. Mens du nyter solnedgangen kan du fordøye dagens historiske utflukt som har gitt minnerike opplevelser.

Trykk her for neste elvecruise på Nilen

Tone Mjøberg er vår dedikerte reiseleder til Egypt

Hun kjenner historien og landet, vi vet våre gjester er garantert i gode hender, og her er hennes ord om Egypt: «Egypt er nok det mest eksotiske og spennende landet jeg har besøkt. Landet hvor jeg har bodd, jobbet og guidet hundrevis av rundreiser har alt. Vakker og eksotisk natur, kanskje verdens mest spennende historie og fantastiske minnesmerker. Flotte strender og noen av verdens fineste korallrev, her er gode muligheter for å snorkle og dykke. Egypterne er vennlige og hjelpsomme samt har en svært god sans for humor. Landet er det mest folkerike i regionen med sine 100 millioner innbyggere. Hovedstaden Kairo er en kakofoni av lyder, lukter, trafikk-kaos, gammelt og nytt om hverandre. Nilen som er verdens lengste/nest lengste elv renner gjennom landet. Langs Nilen finner vi ikke bare de vakreste landskap man kan tenke seg, men også noe av verdenshistoriens mest praktfulle byggverk som Karnak-templet og gravene i Kongenes Dal i Luxor.» Hentet fra Tones egen bloggpost.