Eksotiske Nilen – historiens elv

Få elver kan skilte med noe av verdens mest spennende historie som Nilen. Langs de palmekledte skogene finner vi sivilisasjonens vugge, enorme praktbygg og uendelig vakker natur. I årtusener har elven og landskapet fasinert og gitt liv til mennesker, inspirert oldtidens arkitekter så vel som nutidens forfattere og filmskapere.

I den frodige Nil-dalen finnes noen av de eldste jordbrukssamfunnene på vår klode, her skapte faraoene sine imperier og bygget sine gravplasser. Pyramidene i Kairo og gravene i Kongenes Dal i Luxor – ord og steder mange har drømt om å oppleve siden barnsben av.

«Navn som Dronning Hatshepshut og farao Tutankhamon har skapt interesse hos både liten og stor.»

Verdens lengste elv

Nilen kalles ofte for verdens lengste elv med sitt utspring i det sørlige Afrika. På sin ferd nordover renner den gjennom mange land. Ved Khartoum i Sudan møtes den Blå og den Hvite Nil før den renner inn i Egypt. Her renner Nilen via det gamle kongedømmet Nubia inn i Nasser-sjøen som regnes som verdens største kunstlagede innsjø, så møter vannet den store Aswan demningen. Med sin 3700 meter var demningen i sin tid verdens største når den åpnet i 1971. Herfra renner Nilen inn i vakre Aswan, byen der hvor Agatha Christie ble inspirert og skrev bestselgeren Døden på Nilen.

Faraoer, konger og Jesus barnet

Elven renner så nedover men nordover mot Luxor hvor de store faraoene holdt til i det nye rikets tid. I tidsepoken for rundt 3 500 år siden ble det her bygget enorme tempelområder, farao gravene i Kongenes Dal og en rik sivilisasjon vokste frem. Stille renner elven gjennom det midtre Egypt på sin lange ferd mot deltaet. Ved byen som kalles alle byers mor, Kairo, deler elven seg i mange flodarmer i ett stort delta område før den munner ut i Middelhavet. Utenfor storbyen Kairo finner vi pyramidene, sfinksen og det verdensberømte museet med sine oldtidskatter. Hit flyktet den hellige familie fra Herodes ifølge Matteus-evangeliet. Jomfru Maria, Josef og Jesus-barnet levde i byen som også huser noen av verdens eldste kirker.

I byen Alexandria

Lengst i nord munner elven på sin lange ferd ut i havet ved byen Alexandria. Byen Alexander den Store grunnla og døpte etter seg selv i år 331f.kr. Alexandria er kjent fra både ptolemeisk historie så vel som romersk. Her ble det berømte biblioteket i sin tid grunnlagt med hundretusener av papyrusruller, her levde Dronning Kleopatra, her møtte hun Julius Cesar og her levde Kleopatra med Markus Antonius. I dag huser byen også det nye biblioteket som skulle gjøre det norske arkitektfirmaet Snøhetta verdenskjent.

Elvecruise på Nilen

Langs Nilen kan du våkne til frodige palmeskoger og ett yrende fugleliv. Her lever bonden som han har gjort siden Moses sin tid, små jordlapper dyrkes og buskapen vandrer lykkelig rundt i grønne enger. Stillheten og roen kan nytes langt vekk fra ett hektisk storbyliv.
Bli med å opplev ett elvecruise på eksotiske Nilen om bord på vårt luksuriøse skip MS Esplanade. Her venter en behagelig lugar, vi nyter deilig mat og godt drikke, samt mulighet for å slappe av på det flotte soldekket ved svømmebassenget. Mens du nyter solnedgangen kan du fordøye dagens historiske utflukt som har gitt minnerike opplevelser.

Trykk her for neste elvecruise på Nilen

Tone Mjøberg er vår dedikerte reiseleder til Egypt. Hun kjenner historien og landet, vi vet våre gjester er garantert i gode hender, og her er hennes ord om Egypt: «Egypt er nok det mest eksotiske og spennende landet jeg har besøkt. Landet hvor jeg har bodd, jobbet og guidet hundrevis av rundreiser har alt. Vakker og eksotisk natur, kanskje verdens mest spennende historie og fantastiske minnesmerker. Flotte strender og noen av verdens fineste korallrev, her er gode muligheter for å snorkle og dykke. Egypterne er vennlige og hjelpsomme samt har en svært god sans for humor. Landet er det mest folkerike i regionen med sine 90 millioner innbyggere. Hovedstaden Kairo er en kakofoni av lyder, lukter, trafikk-kaos, gammelt og nytt om hverandre. Nilen som er verdens lengste/nest lengste elv renner gjennom landet. Langs Nilen finner vi ikke bare de vakreste landskap man kan tenke seg, men også noe av verdenshistoriens mest praktfulle byggverk som Karnak-templet og gravene i Kongenes Dal i Luxor.» Hentet fra Tones egen bloggpost.