Lange mattradisjoner
«Enhver som ikke kan snakke kunnskapsrikt om minst et dusin stykker kokt kjøtt, hører ikke hjemme i Wien», heter det. Det var fordi Keiser Franz Joseph erklærte at kokt kjøtt sammen med stekte poteter, grønnsaker, gressløksaus og eplepepperrot var hans favorittrett. Mange er nok glade for at keiserens nesten 90 år lange dominans bleknet etter hans død i 1916. I dag er det Wienerschnitzel som troner øverst som landets nasjonalrett – også på godt og vondt.
Tilbake i storbyen
Nok en gang tok fotograf Sven-Erik Røed og jeg turen til verdens største lille hovedstad, som også vi liker å kalle Wien. Byen fremstår som et overflødighetshorn, med spennende historie, keiserlig arkitektur, kulinariske utskeielser, Wiener-musikk, hyggelige mennesker og kunst av alle slag. Den har fornyet seg kraftig fra mitt første møte på 80-tallet. Da hadde allerede Sven-Erik bodd i byen i nærmere fem år.
Verdens beste by
Ifølge Global Liveability Index er Wien verdens beste by å bo i. Hele tre ganger kan den østerrikske hovedstaden smykke seg med denne tittelen. Gode muligheter for kultur og underholdning, samt god infrastruktur og generell stabilitet er årsaken. 172 byer over hele verden blir hvert år vurdert på stabilitet, helsevesen, kultur og miljø, utdanning og infrastruktur. Det kan være godt å vite når DU velger deg byen som på verdensbasis er mest kjent for Nyttårskonserten fra Wiener Musikverein. Noe som er ganske urettferdig!
Turer til Wien finner ved å trykke HER
Stor turistvennlighet
Det er lett å være turist i byen der Mozart og Strauss fortsatt «lever». At byen er både turistvennlig og har et godt utviklet offentlig transportsystem gjør at det er enkelt og trygt å forflytte seg.
Og min kollega og jeg gjorde som det fleste andre. Spiste verdens mest kjente sjokoladekake på konditoriet Sacher, før vi besøkte Stefansdomen med totalt 13 klokker som spiller i tårnet. Den mest kjente av dem, Pummerin, henger i det 68 meter høye nordtårnet og er den nest største frittsvingende kirkeklokken i Europa. Sist vi stod på Stefansplatz var midnatt en nyttårsaften for å høre Pummerin slå sine 12 slag for så å være taus resten av året.
Mozarts debut
Senere på dagen fikk vi en privat omvisning gjennom 26 av Slott Schönbrunns 1141 rom som var avtalt med Aller travels Jan Sveen og Sonja Kotur Lovrekovic. De fortalte at her spilte Wolfgang Amadeus Mozart sin aller første konsert i en alder av fire-fem år. For ikke å snakke om den uforglemmelige middagen i slottets Paviljong der vi fikk servert Wienerschnitzel på sølvfat.
Opplev musikk i Wien, se reisene med musikk på programmet TRYKK HER
Et stort hjerte
Men det som kanskje har festet seg aller mest er at byen, som kanskje en av de eneste i verden, har gitt et krigsmonument til desertørene fra verdenskrigene. Og at Roseparken i byens sentrum har minneplaketter i busker og prydtrær for de døde og levende.
Det viser også at Wien er byen med det store hjertet!
Lyst til å oppleve Wien du også? Bli med Aller travel for å oppleve en magisk sommernattkonsert i Slott Scönbrunns hage! TRYKK HER